Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona tuče

Raketari se žale kako ni ove godine nemaju dosta raketa

Raketari
Foto: Mladen Mandić
02.07.2014.
u 16:01

Danica Habulin: Na svakoj rampi imamo samo po devet raketa što je nedovoljno dođe li jako nevrijeme, previše se troši na uređenje, a premalo na samu zaštitu

Prije dva mjeseca započela je ovogodišnja sezona obrane od tuče koja će potrajati do 1. listopada, a krajem lipnja i tijekom srpnja, uz blagdan Petrovog tuča najčešće udara i bilježi najveće štete. Kakva je trenutno situacija s protugradnim sustavom iznad sjeverozapadne Hrvatske razgovarali smo s predsjednicom Udruge raketara Hrvatske Danicom Habulin iz Gore Veterničke.

Naknada 870 kuna

- Situacija je nešto bolja nego lani kad smo na početku protugradne sezone ostali bez raketa, no ni približno nije onako kako bi trebalo biti. U Hrvatskoj je trenutno 360 lansirnih rampi za protugradne rakete te još 200-tinjak njih koje djeluju samo prizemnim generatorima. Od tog broja na području Krapinsko - zagorske županije imamo 24 lansirne rampe. Svi mi na zalihama trenutno imamo po jedno i pol punjenje, odnosno po devet raketa. Dakle možemo trenutno intervenirati sa šest raketa i eventualno s još tri dopunske, što je premalo naiđe li jako olujno nevrijeme - rekla nam je predsjednica Udruge raketara Danica Habulin. Sa sjetom se prisjeća vremena kada su na raspolaganju imali i po 18 raketa.

Inače, cijena jedne protugradne raketa koje se proizvode u Srbiji, u Kruševcu i u Čačku, a manjim dijelom i u Bugarskoj, iznosi oko dvije tisuće kuna. Raketari za svoj posao, i to samo za šest mjeseci dok traje sezona obrane od tuče, dobivaju novčanu naknadu od 870 kuna.

- Iako nam iz Državnog hidrometeorološkog zavoda stalno govore kako sadašnji sustav s protugradnim raketama i prizemnim generatorima nije učinkovit, već bi se poljoprivrednici trebali više oslanjati na osiguravajuća društva, i sama osiguravajuća društva ponekad ne žele preuzeti rizik osiguranja, a i poljoprivrednici baš nemaju novca za osiguranje. Stoga smo im mi koji pucamo i štitimo ih jedina nada da ne ostanu bez svega. Ako im tuča uništi usjeve, sav bijes prvo će iskaliti na nama - rekla je Danica Habulin.

Problem slovensko nebo

Inače raketari se žale i na činjenicu da Država posljednjih nekoliko godina previše troši na uređenje lansirnih postaja - ograda i prostora za skladištenja raketa, a tim novcem moglo bi se kupiti znatno više raketa.Problem im je i granično područje uz Sloveniju jer se iz Zagorja ne smije pucati u slovensko nebo, a kad se tučonosni oblaci pojave na ulasku u Hrvatsku, već je kasno. Kilometar od granice jednostavno spada u nebranjenu zonu za djelovanje raketama, već se djeluje isključivo s prizemnim generatorima, pa zato rubni dijelovi uz granicu najčešće i stradaju od tuče.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije