Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marko rakar
Povratak na članak

Informatički stručnjak otkriva što stoji iza rata SAD-a i Huaweija

Službena priča je da je razlog špijunaža, ali ne postoji nijedan dokumentiran slučaj da je dokazano da se Huaweijeva oprema koristila u tu svrhu, kaže informatički stručnjak

Komentari 100

KO
Kopreinitz
16:30 20.05.2019.

Nek netko upita informacijskog strucnjaka Rakara, sto zna o informacijskom curenju tajnih informacija i laznih SMSova, sigurno je dobro upoznat u taj slucaj, ako ne vjerujete pitajte Jelinica iz Nacionala.

VL
Avatar Musashi
Musashi
15:47 20.05.2019.

Lakše je proizvesti nego prodati, s toga oni koji pričaju pričice o nečijoj tehnološkoj prednosti ili sirovinskom bogatstvu, na razini su „čiji tata ima većeg pišu“, ako svoje sirovine i tehnološki napredne proizvode ne prodaje. Dakle kineski gospodarski uzlet počiva na prodaji svojih proizvoda najvećim kupcima po povlaštenim uvjetima. Kako Kina, gospodarski i financijski ojačana, i dalje ne želi ravnopravnu utakmicu, odnosno i dalje želi za sebe povlaštene uvjete, a za najvećeg kupca svojih proizvoda i njegove robe želi zadržati protekcionističke mjere u svojoj zemlji, SAD su reagirale.

VL
CV
CENZURIRANO_VL
15:42 20.05.2019.

Ne znam jel je vrli ovaj vaš "informatički stručnjak" ili su još vrliji komentari... :D Očito Baukar nije sposoban ni prepričati informacije... Svaki stručni medij spominje 5G i AI., ali vi zapeli na nekim prizemnim kavanskim lupetanjima.

VL
DU
Deleted user
15:14 20.05.2019.

joj rakar ne kaki covjece, ameri da hvataju korak s kineskom tehnologijom a 'kineska' tehnologija kopija americke i korejske te proizvedena u tvornicama kupljenim i opremljenim od strane amera. odi pojedi nesto, oslabio si.

VL
Avatar darkkati
darkkati
16:11 20.05.2019.

priučeni telefonista

VL
Avatar Olujni
Olujni
15:21 20.05.2019.

Tržišna utakmica na američki način, dok sam napredniji, tržište, kad zaostajem, zabrane i sankcije konkurenciji koja me pretekla, od američke države! Kakva sjajna tržišna ekonomija na američki način!

VL
MP
marijan.pinkeva
15:18 20.05.2019.

.............ali ne postoji nijedan dokumentiran slučaj da je dokazano da se Huaweijeva oprema koristila u tu svrhu. Vjerojatnije da Amerikanci pokušavaju uloviti korak s kineskom tehnologijom - kaže Rakar. Zemljo otvori se, on zna kakav i koliko dokumenata postoji?

VL
DU
Deleted user
16:56 20.05.2019.

Rakar ocito nije upucen jer postoje dokazi da komunisticka partija kine financira huawei koji je zapravo u njihovom vlasnistvu. Tvrtka je narasla kradjom intelektualnog vlasnistva ne samo samsunga i applea, nego i proizvodjaca komponenti, a to sto osnivac govori da nikad ne bi davao podatke Partiji (znaci prikupljaju ih vec preko routera i mobitela) je cista laz jer po clanku 7 kineskog zakona o sigurnosti sve tvrtke i pojedinci u kini na zahtjev drzave moraju ustupiti podatke. Samsung ce isto preseliti tvornice iz Kini jer da nije Kine Koreja bi bila ujedinjena, ali veliki brat ne dopusta demokraciju. I, u cijeloj prici, nije samo googe vec puno druih tvrtki, citajte malo sto se sve dogadjalo u zadnjih 6-7 godina (zadnje je kradja patenta preklopivog mobitela od Samsunga), Trump je odlucio stati na glavu komunistickoj zmiji koja se siri svijetom. Neka ovi naprave taj nas most i zauvijek nestanu iz hrvatske. Dosta je komunizma i njegovog mentaliteta, nazalost, ionako ostalo u glavama pojedinaca ovog naroda.

VL
DO
dopizdilomi
16:37 20.05.2019.

"Nemaju dokaza", dok windowsi sami kažu kako zadržavaju pravo slanja podataka i nikome ništa a što u biti šalju to nitko ne zna. Zar stvarno mislite da šalju greške i potrebne podatke za poboljšanje rada windowsa? Hahahahahaha.

VL
BA
barbaizamerike
15:49 20.05.2019.

@Rakar pa Kinezi kradu tehnologiju citavog svita pa nije ni cudo da ih ovo zadesilo

VL
NI
nikola1975
15:43 20.05.2019.

Čudi me kako SAD nije Rakaru dao dokaze o špijuniranju. Ipak je on najveći autoritet za ta pitanja. Uvjeren sam da će čim se ovo pročuje Trump osobno nazvati Rakara i Viberom mu poslati sve dokumente kako bi on odobrio ove sankcije.

VL
CU
cuni
17:58 20.05.2019.

"Amerikanci vjerojatno pokušavaju uloviti korak s kineskom tehnologijom" - kaže Rakar. Haha, bas tako. Kinezi vec godinama spijuniraju i kradu americku tehnologiju. U stvari mnogi americki gradjani kineskog porijekla koji rade za americke firme kradu tehnologiju, ukljucujuci i vojnu, i i dostavljaju je kini. A oni onda kopiraju i prodaju u pola cijene americkih kompanija.

VL
LU
lukathereem
17:40 20.05.2019.

Prodajem huawei u dobrom stanju povoljno

VL
Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
15:11 20.05.2019.

Kina koja je prije par godina ismijavana i kopirala sve s zapada,odjednom postane tehnoloski div i ostavi zapad 10 godina iza sebe.Sad Ameri placu-ali prosla baba s kolacima.Kina je najjaca tehnoloska sila na svijetu...

VL
5S
505.scrtom
18:59 20.05.2019.

Trump zaboravlja da se Apple telefoni proizvode sklapaju u Kini (Foxconn) i to za odprilike svega ca. 100€ sa djelovima a za koliko ih kod nas i EU prodaju to znamo.Neka probaju Ameri Apple proizvodnju prebaciti u razvijenu Afriku i neka im crnci sklapaju uređaje..

VL
MA
maklin
18:39 20.05.2019.

Činjenica je da je Kina već otprije zabranila razne Američke servise u Kini, Google, Facebook, Uber, Wikipedia i mnogi drugi, s toga gledište zašto ne bi i Amerikanci počeli zabranjivati kineske?

VL
BI
billynik
18:15 20.05.2019.

Ma na temelju čega je ovaj lik informatički stručnjak?

VL
TE
terca123
18:55 20.05.2019.

Ovo je potpuno logicno s obzirom na politiku Kine prema googleu. Ne sjecam se kada je to kina sirom otvorila vrata nekoj americkoj kompaniji. Google uopce nema pristup Kini pa je ovaj reciprocitet sasvim logican. Kupi huawei pa koristi kineski google i android.

VL
BA
barbaizamerike
15:53 20.05.2019.

Kinezi su lopine da cak hodaju po svetistima i jadranu i slikaju suvenire cak ih nece da kupe i nose za Kinu ali ih evo sljedece godine nazad sa izradenim suvenirima i nude ih po jadranu i svetistima i unistavajuaju proizvodnju u HR to rade po citavome svitu i sa tehnologijom autima brodovima itd zaustavimo ih u kradi

VL
TE
terca123
21:19 20.05.2019.

Jbt pa kinezi su apsolutno zatvorili svoje tržište za google pa je čudno da google već davno nije odgovorio reciprocitetom. Koliko mi se čini u Kini je internet potpuno kontroliran, a google je apsolutno nedostupan na kineskom internetu.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.