Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA GA NEĆE UKRASTI

Radost u otkrivanju ovoga Božića može biti dublja i snažnija od svih dosadašnjih

Blagdanski ugođaj u Zadru
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
25.12.2020.
u 10:11

Pandemija je poput globalne duhovne obnove izazvala krizu, od koje će koristi imati samo oni koji će u gubitku svega što im ne pripada znati prepoznati priliku za redefiniranje vlastitih života

U cijelosti, zbog pandemije, izmijenjena slika ovogodišnjeg adventa, Božića i cjelokupnih blagdana, dala je neku posve novu dimenziju ovim za mnoge najradosnijim danima u godini. Prosinac bi inače, odmah nakon paljenja prve adventske svjećice, zabljesnuo svim svojim sjajem, ispunio ulice, trgove i prodavaonice u iščekivanju Božića. Danas toga nema. Kao da je nestalo, obrisano i iščeznulo iz naših života.

Pandemija je uvela neki svoj režim i sve se ravna po nekim njezinim nevidljivim i ćudljivim pravilima. A ta su pravila posve obrnuta od onih uobičajenih pa je predblagdansku i blagdansku radost zamijenila zabrinutost i tjeskoba, jer gotovo da više nema obitelji koja nema oboljelih ili čak preminulih. Iz dana u dan nižu se tužne i tjeskobne brojke. I to u adventu, pred Božić.

Tišina je došla kao prilika

Za kršćane, koji i u tjeskobi vremena znaju pronaći znakove nade, mnogo toga je promijenjeno u odnosu na prije. Primjerice, od minimalnog dopuštenog broja ljudi na misnim slavljima, koji je rastući trend misa zornica posljednjih godina sveo na svega 25 sretnika koji bi se u ranu zoru uspjeli domoći crkvenih klupa. Ili pak polnoćki, koje za ovaj Božić nisu bile u ponoć, nego su se, zbog epidemioloških razloga održavale najkasnije do 22 sata uvečer. Dakako, opet uz ograničen broj vjernika u crkvama. A tu je i ovogodišnji blagoslov obitelji i domova, koji će se odvijati po neobičnom rasporedu ili ga u nekim biskupijama uopće neće biti.

Za one koji ne slave Božić kao blagdan Kristova rođenja, nego im je njegova proslava samo dio kulture, tradicije ili zabave, ta slika ništa nije drukčija jer je u pandemijskim okvirima postala otužna i bez daška prijašnjih godina.

Blagdanski ugođaj u Zadru
1/9

No najveću tjeskobu i muku ovogodišnjeg Božića podnijet će svi oni koje je virus razbolio, osobito oni koji su završili u bolnicama, daleko od svojih obitelji i domova, izolirani i u strahu. A koliki je teret ovoga Božića na osobit način znaju svi liječnici i medicinsko osoblje, koje će i predbožićne i božićne dane provesti u brizi za druge, također daleko od svojih obitelji i doma. Ili svi oni koji će Božić provesti sami i bez najbližih, koji nisu mogli dobiti e-propusnice da ih posjete ovoga Božića.

Utješna možda može biti činjenica da je tako u cijelome svijetu i svim zemljama koje nas okružuju, ali malo koga to doista može utješiti. Gdje onda pronaći utjehu i nadu u ovom pandemijskom Božiću?

Možda bi pogled trebalo vratiti prema ovogodišnjem Uskrsu, koji je također zbog pandemije bio poput dosad nijednog Uskrsa. Čak i u mnogo strožim mjerama, pa nije bilo ni misa s vjernicima, ni uskrsnih ispovijedi, blagoslova uskrsnih košarica... No, usprkos tome Uskrs 2020. nitko nije uspio ukrasti. Baš kao što ne može ukrasti ni ovogodišnji Božić.

Oni koji doista slave smisao njegove poruke dosegnut će smislenost i današnjih vremena i prilika, koje ni po čemu nisu slične prijašnjima. Poruka ovoga Božića nije više u ustaljenim navikama i običajima koje smo prakticirali svih prošlih godina. Poruka ovogodišnjeg Božića je u njegovoj tišini, koja je došla kao prilika za redefiniranje svega što nas okružuje i odustajanje od samih sebe, vlastitih želja i prohtjeva.

Pandemija je, silom prilika, ogolila sve što nas okružuje kako bismo se susreli sami sa sobom na način na koji nismo ni htjeli ni planirali. To su na duhovnom putu pojedinca vrlo dobro poznate etape, no sada ih prolaze čitave nacije, generacije i narodi. Pandemija je poput globalne duhovne obnove izazvala krizu, od koje će koristi imati samo oni koji će u gubitku svega što im ne pripada znati prepoznati priliku za redefiniranje vlastitih života.

Pravi božićni dar

I lako je u ovim vremenima doći do spoznaje da čovjeku ne pripada ni njegovo zdravlje, ni imetak, ni sreća, ni vlastiti život. Sve je to dobio na dar. Pa ako ovoga Božića spozna da je mu je to ovogodišnji božićni dar, onda će kapitalizirati sve ono što mu se čini tjeskobom, mukom i neizvjesnosti vremena kojega živimo. Ni radost neće izostati. Štoviše, radost u otkrivanju ovoga Božića može biti dublja i snažnija od svih dosadašnjih božićnih radosti jer otkriva bitno, a nevažno ostavlja sa strane. Zato pandemija nije ukrala Božić, nego nam je pomogla da ga još bolje osjetimo i doživimo, lišeni svega što nam nije nasušno potrebno.

VIDEO Koronavirus kao da ne postoji: Sunčani Badnjak izmamio ljude na druženje

Ključne riječi

Komentara 2

LL
lijepa_li si
10:32 25.12.2020.

ukrasti dušu, ljubav, ukrasti zajedništvo u vjeri nije moguće. čestit i blagoslovljen božić svim hrvatima i hrvaticama, i svim ljudima dobre volje.

RO
romobil
10:29 25.12.2020.

Pitajte one na respiratoru da li im je Božic ukraden? One netom umrle nismo nažalost stigli pitati za mišljenje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije