Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske

Radno vrijeme trgovina skraćuje se i zbog manjka radnika

Zagreb: Trgovina  na Aveniji Marina Držića jedna je od rijetkih  koja danas radi
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
28.01.2024.
u 20:12

Zlatica Štulić objasnila je da je nedostatak radnika ozbiljan problem, a da ponude za zapošljavanje dolaze s društvenih mreža te da bi povećanje plaća i bolji uvjeti rada svakako pomogli da trgovina bude atraktivnija za zapošljavanje

1 Sektor trgovine u sve je većim problemima jer trgovcima nedostaje čak 10 tisuća radnika. Što je uzrok tome i kako taj problem riješiti?

Nedostatak radnika u djelatnosti trgovine ozbiljan je problem. Nedostaju radnici raznih zanimanja: skladištari, vozači, komisionari, blagajnici prodavači, mesari i mnogi drugi. Dovoljno je proći ulicom i na izlozima vidjeti "traži se radnica", natječaji za zapošljavanje stalno su otvoreni, ponude za zapošljavanje dolaze s društvenih mreža, nagrađuju se radnici koji dovedu novog radnika i ovaj ostane u radnom odnosu određeno vrijeme.

Uzroci nedostatka radnika su brojni: ozbiljne promjene ne tržištu rada, nema ponude radne snage, male plaće, teški uvjeti rada, zapošljavanje radnika u drugim djelatnostima, odlazak iz Hrvatske, a stanovništvo je sve starije. Fluktuacija radnika u trgovini izuzetno je velika. Povećanje plaća i bolji uvjeti rada svakako mogu pomoći da trgovina bude atraktivnija za zapošljavanje i da se smanji manjak radnika, ali to neće riješiti problem nedostatka radnika, zbog čega u trgovini rade i studenti i umirovljenici, a mnogi su poslodavci morali zatvoriti drugu smjenu ili skratiti radno vrijeme svojih trgovina.

VEZANI ČLANCI:

2 Je li rješenje i u zapošljavanju stranih radnika?

Poslodavci, posebno velika trgovačka društva, zapošljavaju strane radnike iz država nastalih raspadom bivše države, ali i taj bazen radnika je ispražnjen i sad zapošljavaju radnike iz dalekih zemalja, Nepala, Filipina i dr. U trgovini strani radnici često rade u skladištima, na prijevozu robe, ali i u maloprodaji. Poslodavci ih zapošljavaju direktno ili putem agencija.

3 Jesu li trgovkinje i trgovci zadovoljni provođenjem zakonske odredbe o neradnoj nedjelji?

Radnici koji su prije radili nedjeljama i blagdanima izuzetno su zadovoljni što je zakonom regulirano radno vrijeme u maloprodaji i što su neki od njih prvi put nakon puno godina bili slobodni na Božić i Sv. Stjepana, dva dana. To je veliki društveni iskorak. U ovoj godini imat ćemo punu primjenu zakona. Neće biti otpuštanja zbog neradnih nedjelja, građani neće odlaziti u kupnju u zemlje u okruženju zbog rada trgovina u tim zemljama jer, kako vidimo, građani iz tih zemalja dolaze u kupnju k nama. A slobodne nedjelje jesu radnikovo pravo. Radnik mora uskladiti svoj privatni život i radne obveze. Neradni blagdani i neradne nedjelje bitno poboljšavaju uvjete rada u trgovini, posebno u maloprodaji, u kojoj radi gotovo 2/3 žena. 

VIDEO Stranački skup stranke Možemo: 'Svojim djelovanjem pokazujemo da budućnost još uvijek može biti dobra'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije