Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Radnike koji rade na Žarkovici umjesto Dubrovnika platit će - volonteri

Grad Dubrovnik imao je iskrenu namjeru da osigura novac za plaće, što je i najavio, ali sada iz Grada kažu da bi to bilo protuzakonito
19. prosinca 2017. u 20:53 2 komentara 1466 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/7

Iako su u listopadu iz Grada Dubrovnika najavljivali kako će rebalansom proračuna osigurati 100.000 kuna za plaće radnika koji će se brinuti o psima u utočištu na Žarkovici, jasno je da od toga neće biti ništa.

Na naš upit je li novac uplaćen na račun Društva za zaštitu životinja Dubrovnik iz Grada sada odgovaraju da bi takvo postupanje bilo -  protuzakonito.

– Osiguranje navedenog iznosa bila je iskrena namjera Grada Dubrovnika kako bismo pomogli volonterima do izgradnje gradskog skloništa, no predmetna sredstva nisu mogla biti osigurana iz formalno-pravnih razloga, odnosno takvo bi postupanje bilo protuzakonito – stoji u odgovoru Grada. No, nakon što je Grad najavio novac za radnike, Društvo ih je i pronašlo i zaposlilo pa je tako imalo obvezu njihov rad i platiti.

Iako nisu proveli ono što su najavili, iz Grada kažu kako na druge načine pomaže i pomagat će privremeni azil, kroz kupnju/izradu kućica, sanaciju ograda, postavljanje sanitarnog čvora, nabavku dva kontejnera. Navode tako da će do kraja godine na Žarkovicu stići i preostalih 50 kućica koje se još izrađuju. Pohvalili su se da je dogovorena i nova promjena hrane za pse, pa je tako na Žarkovicu prošli tjedan stigla hrana koju su psi i prije jeli, prije promjene koja je napravljena početkom godine. No, da nije bilo volontera, psi bi vjerojatno umrli od gladi čekajući povratak na staru hranu.

– Hranili smo ih uz pomoć donacija, a uzeli smo i novi kredit kako bismo kupili hranu. Iz grada nam kažu da nam ne mogu dati novac da sami kupimo hranu koja psima odgovara i od koje nemaju probavnih smetnji jer nismo registrirano sklonište – kaže nam Sandra Sambrailo, voditeljica skloništa.

 | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

A upravo je Grad zaslužan za to što nema registrirano sklonište, a po svemu sudeći, neće ga tako skoro ni imati. Pregovori oko zemljišta na kojem bi se gradsko sklonište trebalo graditi još uvijek traju, a zapelo je jer stanovnici mjesta Mrčeva ne žele sklonište u svojoj blizini.

– Pregovori oko otkupa zemljišta na području Grada Dubrovnika još uvijek traju i očekujemo skori završetak cijelog procesa. Grad kontinuirano komunicira sa stanovnicima područja na kojem planiramo izgraditi azil za životinje i uvjereni samo da ćemo za isti dobiti suglasnost nakon što javnosti budu prezentirana rješenja projekta i svi detalji – kažu u Gradu, ne otkrivajući kolika je cijena tog zemljišta i je li novac osiguran.

Kako do sada nije dogovorena ni lokacija na kojoj bi se sklonište trebalo graditi, za njega nije predviđen ni novac u proračunu. Do kraja 2018. sve jedinice lokalne samouprave moraju imati riješeno pitanje skloništa i zbrinjavanja napuštenih životinja. Dubrovnik to, unatoč ugovoru s registriranim skloništem, još uvijek nema.

Lako je gradu koji ima takve volontere

Tuku ih bure i kiše, hladnoća se uvlači u njihove kućice, kad tonu u san stisnu se jedni uz druge. I svi bi da je njezina ruku čim bliže, da osjete sigurnost i ljubav.

Ljubav volonterke Sandre Sambrailo za stotine napuštenih dubrovačkih pasa koji su utočište pronašli na Žarkovici neupitna je, no za sigurnost svih njih, pa i sebe same, već dugo ne može garantirati. Ne znaju psi koliko se i sama boji kad zatutnji na brdu iznad grada obasjanog blještavilom blagdana. Ne znaju to ni u Gradu, a ako možda i znaju – za to ih baš boli briga.

Zašto da se brinu za nešto što će se ionako riješiti i bez njih. Znaju oni dobro da ljubav prema životinjama Sandri Sambrailo, ali i drugim dubrovačkim volonterima, znači više i od vlastite sigurnosti. U stanju su tako satima tražiti izgubljene i ranjene, liječiti ih svojim novcem i sklanjati ih u svoje domove. U kojima jedva da mogu pronaći mjesto za još jedno biće koje si samo ne može pomoći. I baš zato ga ne mogu ostaviti, a u Gradu to dobro znaju.

Znaju u Gradu jako dobro da će volonteri i dalje raditi ono što nije njihov posao. Zato su se, umjesto da krenu graditi gradsko sklonište, tako lako odlučili na ugovor sa skloništem koje je kilometrima udaljeno od grada. I koje volonteri dobro pamte po noćnoj akciji u kojoj je i to sklonište sudjelovalo, akciji odvođenja pasa sa Žarkovice. Hvale se u Gradu kako nakon sklapanja ugovora niti jedna životinja nije krenula put Šibenika i kako Grad nije imao zbog toga nikakve troškove. Iako dobro znaju da na gradskim ulicama ima i napuštenih i ranjenih životinja, ali jednako tako znaju da se za njih i dalje brinu volonteri. Isti oni koji su platili i radnike na Žarkovici, čak i novim osobnim zaduženjima. Umjesto da ih je platio Grad, kao što je i najavio.

Sve dok u glavama ljudi koji vode Grad živi uvjerenje kako su oni htjeli pomoći volonterima, a ne istina da volonteri rade posao koji je obveza Grada, nikakvih promjena neće biti. A što bi se dogodilo da im jednog dana volonteri donesu ključeve Žarkovice, tko bi se pobrinuo za sve te pse? Jer mjesta za njih nema u drugim skloništima.

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • antun.pravedan:

    E moje bezimeno kupatilo,ako nisi imao što pametnije reći bolje da si šutao.Takvih kao i ti puna je Hrvatska i za to nam je ovako.A svoje frustracije riješi doma a ne na nefižnim životinjma.

  • kupatilo:

    Hranite vi gladnu djecu a pse autanazirat ako nemaju vlasnika ili ako ih je vlasnik odbacio onda njemu ispostavit troškove.Jos malo ako to vec i nije tako da imamo vise pasa nego djece.Uvesti reda a ne samo danam se prave ... prikaži još! troskovi za ovo pa za ono.Pa dokad.Vrlo brzo budemo mi gladni a vi birajte hranu psima.Jos gospoda nece ni da jede svašta.Moja pokojna baka je imala psa na lancu i davala mu ostatke hrane a ponekad i sam stari kruh.Nisam primjetio daje bio mršav.Ovima u Durovniku treba i desert.