Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije faze

Radnicima u ovom sektoru u Njemačkoj rastu satnice: Neki će dobiti i 20,50 eura po satu

Euri u blagajni ugostitelja
Zeljko Lukunic/PIXSELL
30.08.2023.
u 07:43

Povećanje satnica će se dogoditi u dva koraka, 1. svibnja 2024. i zatim 1. srpnja 2025. godine

U sljedećoj bi godini minimalne satnice u sustavu njege u Njemačkoj trebale biti znatno veće. Preporuku povjerenstva za skrb o rastu minimalne satnice Ministarstvo rada želi provesti u dvije faze, navode njemački mediji. Minimalna satnica u sektoru skrbi u Njemačkoj značajno će se povećati. Tijekom iduće godine njegovateljice će primati 16,10 eura po satu. Minimalna satnica za zaposlene u gerijatrijskoj skrbi povisit će se na između 16,10 i 20,50 eura po satu, ovisno o stupnju kvalifikacije zaposlenika.

To odgovara povećanju do 14 posto, preciziraju njemački mediji. Njemački ministar rada Hubertus Heil (SPD) pozdravio je preporuku: “Provest ćemo ovo povećanje minimalne satnice uredbom i tako stvoriti nesmetan prijelaz sa sadašnje uredbe na novu", javlja Fenix Magazin.

VEZANI ČLANCI:

Povećanje satnica će se dogoditi u dva koraka, 1. svibnja 2024. i zatim 1. srpnja 2025. godine. “Medicinske sestre moraju biti pristojno plaćene, jer dobre plaće također pomažu u borbi protiv nedostatka kvalificiranih radnika”, kaže Heil.

Ministar je rekao kako zna da njegovatelji ne samo da naporno rade, već i rade u vrlo teškim uvjetima. "Zato moramo osigurati da medicinsko osoblje može što dulje raditi motivirano i s dobrim radnim uvjetima“, dodao je ministar.

GALERIJA Ovo su najbolje plaćena zanimanja u Njemačkoj: preko 8000 eura

Euri u blagajni ugostitelja
1/15

Osim toga, povjerenstvo za sestrinstvo založilo se da zaposlenici u gerijatriji imaju pravo na dodatni plaćeni godišnji odmor mimo zakonski propisanog. Novi propisi garantirali bi pravo na godišnji odmor u iznosu od svakih devet dana u kalendarskoj godini – uz petodnevni radni tjedan. Poslodavci u sustavu njege strahuju od velikih financijskih opterećenja zbog preporučenog povećanja minimalnih satnica.

Povećanje predstavlja “najviše od onoga što si mogu priuštiti ionako opterećena poduzeća”, objasnio je predsjednik Udruge poslodavaca za njegu (bpa), Rainer Brüderle. Sektor njege pati od kroničnog nedostatka osoblja. Registrirane medicinske sestre obično zarađuju znatno više od nekvalificiranog osoblja u sustavu njege.

Minimalna satnica za njegu primjenjuje se na sve zaposlene u tvrtkama za njegu, ali ne i na privatna kućanstva. Tu se primjenjuje opća zakonska minimalna satnica. Minimalne satnice za njegu znatno su iznad opće minimalne satnice. Trenutno iznose 12,00 eura, a na prijelazu godine trebale bi porasti na 12,41 eura. Pomoćnice u sustavu njege trenutno imaju minimalnu satnicu 13,90 eura, a od prosinca će primati 14,15 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije