Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci zavoda za statistiku

Dobre vijesti za sve koji rade u Njemačkoj: Porasle plaće, evo i za koliko

euri
Foto: Pixabay
1/2
29.08.2023.
u 13:31

Nominalne su plaće posebno snažno rasle u sektorima koji su najviše stradali u pandemiji

Plaće u Njemačkoj porasle su za snažnih 6,6 posto u drugom tromjesečju i prvi su put realno porasle, iako samo za 0,1 posto na godišnjoj razini, od 2021. godine, javlja dpa.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od utorka, cijena potrošačke košarice od lani je poskupjela za 6,5 ​​posto. Plaće su prošli put rasle brže od rashoda, po stopi od 3,2 posto, u drugom kvartalu 2021. godine, javlja Fenix Magazin.

GALERIJA Ovo su najbolje plaćena zanimanja u Njemačkoj: preko 8000 eura

euri
1/15

Istodobno, nominalni rast plaća od 6,6 posto između travnja i lipnja najveći je od 2008. godine. Tome je pridonijelo povećanje minimalne plaće i podizanje gornje granice plaće za takozvane miniposlove na 520 eura, kao i bonusi koje su mnoge tvrtke uvele zbog inflacije. Zaposlenici s bonusima do 3.000 eura ne plaćaju porez i odbitke.

VEZANI ČLANCI:

Najveće povećanje plaća, 9,7 posto, dobili su povremeni zaposlenici.

Nominalne su plaće posebno snažno rasle u sektorima koji su najviše stradali u pandemiji – u ugostiteljstvu 12,6 posto, prometu i skladištenju 10 posto, a umjetnosti, zabavi i rekreaciji 11,9 posto.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:37 29.08.2023.

auu, sad ce da se poveca broj milijardera u njemackoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije