Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'radimo non stop'

Radnici sisačkog Metalinga obustavili rad zbog neisplate plaća

Metaling
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
02.02.2015.
u 16:28

Radimo, a ne dobivamo plaću. Zadnja je uplata bila akontacija za listopad, a sada je, kad smo obustavili rad, uplaćeno pola druge akontacije, od 500 do 1000 kuna, kazao je jedan od radnika

Radnici sisačkog Metalinga, njih 115, u teškoj su situaciji. Slično je u sestrinskoj tvrtki Metaling Inženjering gdje radi još 30-ak ljudi. Zadnjih godinu dana nastao je problem sa isplatom plaća, te im je tijekom 2014. isplaćeno samo deset plaća. Kako od Božića nisu dobili nikakav zarađeni novac, prošli četvrtak radnici su spontano obustavili rad. No, obzirom da štrajk nije bio sindikalno najavljen već sutradan im je zapriječeno otkazom, te su se radnici vratili na posao, no ne šute svi.

- Radimo, a ne dobivamo plaću. Zadnja je uplata bila akontacija za listopad, a sada je, kad smo obustavili rad, uplaćeno pola druge akontacije, od 500 do 1000 kuna. Nije nam jasno zbog čega nema novca kad radimo non stop - kazuje nam jedan od radnika. Uprava ih je obavijestila kako je riječ o tome da Metalingu kasne s uplatama za odrađene poslove, a da ima određenih dugova od prije pet i više godina, no radnici dodaju, da im nikakvi konkretni podaci nisu bili prezentirani. Ta je tvrtka poznata u regiji, radila je konstrukciju Poljuda, dvoranu Cibonu, binu za papin dolazak u Split na Žnjanu, a trenutačno rade na nekoliko lokacija. Direktor Metalinga Davorin Živković kazuje kako razumije tešku situaciju radnika, no kako, ako ne budu radili i dovršili dogovorene poslove, Metalinga neće ni biti.

- Knjiga narudžbi za prvih pola godine nam je puna, a u žestokoj konkurenciji dobili smo i dio poslova na izgradnji krovne konstrukcije nove zagrebačke zračne luke, a za mjesec dana treba biti dovršen i veliki posao u Babinoj Gredi. Točno je da kasni plaća, no zadnjih godinu dana zaposlenici primaju plaće svaki mjesec - ističe Živković najavivši brzu isplatu drugog dijela akontacije za listopad. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Tihomir Sović, kojem radnici predbacuju neaktivnost i prisnost s upravom, ističe kako se moralo nastaviti s radom jer nije bila riječ o štrajku nego o spontanoj obustavi rada.

- Pokrenuli smo sada mirenje, ljudi svi rade, a poslodavac je obećao isplate. Sredinom mjeseca obećana je i isplata plaće za studeni. Postoje naslijeđeni dugovi i nadamo se s Upravom riješiti ovu situaciju - rekao je Sović.

>>Metaling kriznu 2009. prebrodio bez otkaza i kašnjenja plaća

>>Zračna luka Zagreb: Francuzi na gradilište dovode Turke i Belgijce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije