Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijeka

Radnici crikveničkog Jadrana na sud došli s transparentima

crikvenica, prosvjed (1)
Foto: ANTON FICKO/VLM
1/3
21.10.2010.
u 15:59

Nastavlja se pružanje usluga i do 28. veljače 2011. godine donosi se stečajni plan.

Crikvenički Jadran u stečaju nastavit će poslovanje i u 2011. godini, a njegova stečajna upraviteljica Marija Ružić dobila je suglasnost za poduzimanje svih radnji da ga osigura te da do 28. veljače izradi stečajni plan.

Najvažniji je to zaključak ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci za koje su se izjasnili svi prisutni vjerovnici. Alternativa mu je bila (ras)prodaja imovine radi namirenja vjerovnika, odnosno likvidacija Jadrana. Stečaj je, podsjećamo, na prijedlog 13 bivših radnika nakon 13-godišnje blokade žiro-računa otvoren 15. lipnja ove godine.

Stečajna masa nekadašnjeg simbola crikveničkog turizma procijenjena je na 448 milijuna, dok je od 986 prijava tražbina vrijednih 499 milijuna priznat 471 milijun, a 28 milijuna je osporeno.

Prijedlog koji će omogućiti nastavak Jadranova "života" podnijeli su uime najvećih vjerovnika, Ministarstva financija sa 245 milijuna tražbina i Hrvatskog fonda za privatizaciju sa 73,5 milijuna tražbina, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Mate Župić i opunomoćenica HFP-a Ljerka Živković, a uz, razumljivo, radnike vjerovnike uza nj je posredstvom svoje opunomoćenice, pravnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske Nade Barišić, stalo i 13 bivših radnika zahvaljujući čijem zahtjevu je i otvoren stečaj. Radnici potražuju ukupno 153 milijuna kuna i njihova je tražbina svrstana u prvi viši isplatni red.

Životno zainteresirani za sudbinu Jadrana, njih 10-ak je iz Crikvenice u zgradu Trgovačkog suda u Rijeci došlo "oboružano" transparentima s ispisanim porukama, poput "Spašavanjem Jadrana spasit ćemo i turizam Crikvenice", "Želimo da i naša djeca rade u Jadranu", "Prekinite dugogodišnju agoniju, pomozite Jadranu i njegovim radnicima", "Crikvenički kraj je živio za turizam, vjerujemo da će živjeti i dalje"... pa ne čudi da su stečajnu sutkinju Veru Jelenović nakon čitanja odluke o nastavku djelatnosti pozdravili jakim pljeskom.

Temperaturu u sudnici očekivano je podigao sporazum o razgraničenju imovine koji su u uredu crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine samo dan uoči otvaranja stečaja, unatoč rješenju V. Jelenović koji je to priječio, potpisali Jadran, HFP i Državno odvjetništvo, a zahvaljujući kojemu je iz stečajne mase izuzeto 200.000 četvornih metara zemljišta Autokampa Selce i Turističkog naselja Kačjak procijenjene vrijednosti 89 milijuna kuna, a tržišne najmanje upola toliko milijuna, ali ne kuna nego eura. Zainteresiranost nekih vjerovnika za pobijanje toga sporazuma V. Jelenović je preusmjerila na mogućnost pokretanja spora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije