Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napeto u Rijeci

Predsjednik Uprave Uljanik Grupe nakon sastanka: Vlada nam trenutno ne može pomoći

U Banskim dvorima održan sastanak Uprave Uljanika i Vlade
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/8
Autori: Hina, Vecernji list
23.08.2018.
u 18:39

Radnici su počeli štrajkati na svojim radnim mjestima, u prvoj smjeni, a u Puli su zaposlenici Uljanika i danas izašli na ulice

Radnici riječkoga Brodogradilišta "3. maj" i pulskoga Uljanika, oko 4500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk koji su počeli u srijedu ujutro jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda nakon sastanka nije bio pretjerano raspoložen za izjave.

"Nije problem odstupiti, ali treba sačuvati Uljanik. Kada netko bude netko spreman spasiti i riješiti problem Uljanika, najlakše se maknuti. Treba mi odmor", rekao je Rossanda. 

Rossanda je stigao je u Banske dvore gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem

"Ne tražimo novac. Tražimo da se ispune do kraja sve obaveze koje je država preuzela.  Ne krivim sebe zbog dugova. Neodgovorno bi bilo postupiti bez rješenja. Kada je kriza onda imate nekoliko mogućnosti, a u ovom trenutku se još može izvesti rekonstruiranje", rekao je Rossanda uoči sastanka. 

U Banskim dvorima održan sastanak Uprave Uljanika i Vlade
1/11

"S obzirom na to koliko problem brodogradnje traje i nastaje u Hrvatskoj siguran sam da se jednostavnim mehanizmom u jednom danu on neće niti moći riješiti", kazao je ministar Darko Horvat novinarima prilikom dolaska u zgradu Vlade.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga 3. maja za sada nastavljaju u krugu brodogradilišta, a hoće li izaći na ulice, odlučit će štrajkaški odbor.

Prema njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti su kreditima i drugim obvezama.

Predstavnici štrajkaškog odbora u 3. maju razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka, s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti.

Radnici 3. maja okupili su se danas pred vratima ureda direktora Maksimilijana Percana tražeći odgovore, javlja Novi list.

– Danas popodne u četiri sata je sastanak u Zagrebu, dakle Uprava je u Zagrebu s Vladom i donijet će se rješenje – rekao je radnicima direktor 3. maja.

– Koja Uprava? Laže selo, lažu ljudi – dobacivali su mu nezadovoljni radnici.

– Vi niste dostojni da zastupate ove radnike i ako imate imalo odgovornosti, podnijet ćete ostavku – poručio je direktoru jedan od radnika.

S druge strane, radnici Uljanika i danas su izašli na ulice te prosvjeduju, ali za razliku od jučer, imaju podršku štrajkaškog odbora koji je policiji i prijavio skup.

U Banskim dvorima održan sastanak Uprave Uljanika i Vlade
1/13

– I ja sam umoran i svega mi je dosta – rekao je jučer radnicima predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda, a prenio je to medijima Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, nakon sastanka na kojem su organizatori štrajka Upravi poručili da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, piše Glas Istre.

Radnici su počeli štrajkati na svojim radnim  mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu se zbog nedostatka materijala ne radi već dulje vrijeme.

Iz štrajkaškog odbora u srijedu su izvijestili da je atmosfera u tom brodogradilištu uzavrela te su pozvali  Vladu i Upravu da pronađu rješenje za nastalu situaciju, ističući da će, ako bude potrebno, razmotriti i izlazak radnika na ulice.

U Banskim dvorima održan sastanak Uprave Uljanika i Vlade
1/15

Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, premda su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka ne mogu tražiti smjenu Uprave. Radnici Uljanika su u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta. Nakon toga su, uz pratnju policije, i prošetali središtem Pule.

Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.

Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal.

U Banskim dvorima održan sastanak Uprave Uljanika i Vlade
1/15

Komentara 128

Avatar anti_komunist
anti_komunist
09:42 23.08.2018.

ajde ne se brinuti.....rijesiti ce vase probleme antifasisti komadina, obi, flego, miletic & co. .....sve raspolozive kapacitete upregnete u obnovu titna galeba i eto love.......

VE
verakruz
10:31 23.08.2018.

Da je srece, u DORH-u bi vec cvilili Jakovcic, Mileti, Flego, Koncar i cijela uprava. Nazalost, ni srece a ni drzave ...

AL
alf
10:20 23.08.2018.

Sve svoje probleme i pitanja uputite lokalnim serifima, Komadina Obli, Miletic i Jakovcic. Oni su vas ponos i vasa dika, imate tamo Galeba za popravak. Kod vas je vlast od 1945 u rukama Titovih guzolizaca. Zato svako mjesto ima ulicu ili obalu koja nosi ime zlocinca Tite. Vas problem je problem vasih serifa a ne poreznih obveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije