Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko smo stari

Rađa se sve više djece, ali Siščani se rjeđe upuštaju u bračne vode

\'14.02.2011., Sisak - U gradu Sisku iz godine u godinu radja se sve vise djece.(ARHIVA) Photo:NIkola Cutuk/PIXSELL\'
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
14.02.2011.
u 19:15

Najviši vitalni indeks među gradovima imaju Novska i Kutina. Stanovništvo je najstarije u Gvozdu

Sve je više rođenih na području Siska. Međutim, Siščani se rjeđe upuštaju u bračne vode. Dok je 2007. bilo samo 52 djece na sto umrlih osoba, preklani se ta brojka povećala na 64, a beba je čak oko 500 više. Lani je sklopljeno 198 brakova, od čega 82 crkvena, dok su četiri godine prije vjenčana 223 para.

Pri sredini smo ljestvice

Stoga se prvi put pojavljuje i podatak o broju izvanbračne djece u Sisačko-moslavačkoj županiji za 2009. godinu, čak 179 na 1000 beba. Rastave su u blagom padu, a statistički, razilazi se svaki četvrti par. Tako je 2009. razvrgnuto 56, a sklopljeno 218 brakova. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Sisačko-moslavačka županija u sredini je ljestvice prema vitalnom indeksu stanovništva, a u populacijski najrazvijenija područja i dalje među gradovima spadaju Novska i Kutina, s vitalnim indeksom koji gotovo izjednačava broj rođenih i umrlih.

No, u cijeloj županiji samo je općina Lipovljani u plusu, a skok prema vrhu državnog prosjeka dogodio se u zadnje tri godine. Naime, 2007. godine vitalni indeks male općine iznosio je samo 53, da bi 2008. skočio na čak 135, kada su rođene 42, a umrla 31 osoba, a 2009. se ustalio na 114, i dalje s pozitivnim prirodnim prirastom.

Razvodi se svaki treći par

– Zadnjih nekoliko godina Općina daje naknade za novorođenčad, 600 kuna za prvo i drugo dijete te 1300 za treće. Pozitivan prirodni prirast vjerojatno uvjetuje i povoljan položaj Lipovljana uz autocestu i prugu, a samim time i blizina škole i fakulteta. I gospodarski se sve više razvijamo pa tako uz drvnu industriju imamo i velik broj obrta, što potiče zapošljavanje. Strateškim planom predviđeno je i otvaranje poduzetničke zone uz gradnju čvora za izlazak na autocestu Zagreb – Lipovac – navodi samo neke prednosti mladi načelnik Mario Ribar. U planu je i gradnja novoga vrtića, za što očekuju potporu Ministarstva i fondova. Sličan prosjek vitalnog indeksa imala je i Novska, kao jedina među gradovima koji su bili premašili stoticu, no sada se kreće oko 95. Zabrinjavajuće je u Petrinji, gdje je indeks godinama u kontinuiranom padu, sve više osoba umire, sve ih se manje rađa, a smanjen je i broj vjenčanih. Na dnu županijske, pa i pri kraju državne ljestvice, sa starijom populacijom je općina Gvozd. Ipak, s alarmantnim vitalnim indeksom 11, koliko ih je 2008. rođeno na gotovo stotinu umrlih, uspio se oporaviti na preklanjskih 20, dakle, s više beba. Daleko nije ni Dvor, gdje je lani rođeno samo 24 djece, a umrlih je 96. Statistički, rastava je, prema posljednjim podacima, na županijskom području najviše bilo u Kutini jer je brojku od 125 vjenčanih pratila trećina onih razvedenih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije