Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radioaktivni otpad skladištit će se u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori

Skladište se nalazi na svega nekoliko kilometara od Dvora i od granice s BiH
10. travnja 2015. u 14:51 7 komentara 3863 prikaza
nuklearni otpad
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Do kolovoza Hrvatska će morati odrediti lokaciju na kojoj će zbrinjavati istrošeno nuklearno gorivo i radioaktivni otpad uz primjenu najviših sigurnosnih standarda. A zbog vremenskog roka nema druge opcije osim Trgovske gore, koja je već upisana u Prostorni plan RH kao jedina lokacija za odlaganje nisko i srednje radiaktivnog otpada. Za to će poslužiti tamošnja vojarna Čerkezovac, gdje se sada odlaže neperspektivno oružje i municija. Mještani se u Dvoru i okolici, očekivano, bune, nezadovoljni su i u susjednoj BiH, koja je udaljena 3-4 kilometra zračne linije od lokacije, no činjenica je da Hrvatska negdje mora odlagati svoj radioaktivni otpad iz medicine i istraživanja, a od 2043. i otpad iz Krškog.

Otpad iz Krškog

– Mi moramo odrediti lokaciju. Sad smo u EU, direktiva nas na to obvezuje, a druga direktiva brani prijevoz radioaktivnog otpada među državama, dakle otpad nastao u RH mora se negdje u RH zbrinuti – govori nam dipl. ing. fizike Mladen Novaković, vanjski ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iako je lokacija na Institutu Ruđer Bošković određena kao privremena za radioaktivni medicinski otpad, doznajemo da od 2000. ne prima novi otpad već zapečaćena čeka prebacivanje odloženog otpada u trajni Centar. Otpad iz Krškog problem je koji će Hrvatska morati riješiti do 2043. i gašenja nuklearke, a Slovenija nudi Hrvatskoj da otpad iz Krškog zajednički odlažu u Centru kojeg će oni izgraditi nedaleko Krškog. Hrvatska bi trebala u gradnji participirati s oko 100 milijuna eura uz troškove održavanja. RH je to ocijenila preskupim i odlučila sama se pobrinuti i za taj otpad iako se, teoretski, do 2043. može i predomisliti. Naime, moguće je da Čerkezovac, za tu svrhu neće biti dovoljan. Upravo tu treba gledati i neke najave prema lokalnim vlastima da se sada raspravlja o privremenoj lokaciji u Čerkezovcu, za razdoblje do 2043. Problem je i što je Čerkezovac udaljen četiri kilometra od Novog Grada u BiH. A tamošnja načelnica to ne gleda mirno.

– Sazvat ćemo izvanrednu sjednicu Skupštine općine nakon koje ćemo se obratiti vladi Republike Srpske. Ovo je trusno područje i neodgovorno je to raditi tako blizu jednog grada – rekla je načelnica Novog Grada Snježana Rajilić.

No Čerkezovac je i nekoliko desetaka kilometara zračne linije od Velike Kladuše gdje postoji skupina simpatizera ISIL-a. A od Velike Kladuše prema Hrvatskoj propusna je granica. Na tu činjenicu zbog sigurnosti upozoravali su u prošlosti i neki vojni zapovjednici kad su govorili o velikoj količini oružja koje se čuva u Čerkezovcu. Pobornici kazuju da će budući objekt biti osiguran da netko u njega ne uđe.

Ljuti na Sabor

U Dvoru dotle pripremaju prosvjed, a organizira ga HNS. Načelnik Općine Nikola Arbutina (SDSS) čeka stručnjake Državnog zavoda za za radiološku i nuklearnu sigurnost koji će za desetak dana predstaviti sve detalje. Navodno Dvoru nude naknadu od osam milijuna kuna godišnje, koliko iznosi i općinski godišnji proračun, ali nema potvrde. Mještani su protiv, a ljute se i zato što je Sabor u listopadu Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, koja podrazumijeva Trgovsku goru kao lokaciju, donio sa 105 glasova “za”. Za su glasovali i zastupnici HNS-a, koji sada priprema prosvjed.

>> Nuklearni otpad na Trgovsku goru ili u vojna skladišta

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • marijana.blazevic25:

  Poštovani! Prije nego ste napisali ovaj članak, trebali ste tražiti studij utjecaja na okoliš, proučiti lokaciju na karti Hrvatske, informirati se a ne naprečac zaključiti da je područje nenaseljeno... ili kako drugačije da shvatimo? Zar se bojite za Zagrebčane, a ... prikaži još! za naše živote vam je svejedno? Mislim da se takvo ponašanje ne priliči jednom novinaru. Neka vam služi na čast!

 • Avatar IstinaHurts
  IstinaHurts:

  prije 5,6 godina bio je članak u globusu ili nacionalu da se hrvatskoj isplati izaći iz krškog i ostaviti slovence da se sami bakću sa nuklearkom jer uskoro joj istječe rok, trebat će platiti i sanaciju a struju koju poizvodi ... prikaži još! ionako nije toliko velika. naravno kako je hdz bio na vlasti, nisu ništa napravili. ispada da desničari kao navodno vole jako hrvatsku ali sve što rade proteklih 25 godina koliko su na vlasti - čak i kada je sdp samo kao fikus na vlasti - je uništavanje hrvatske

 • anticenzura:

  '' Hrvatska negdje mora odlagati svoj radioaktivni otpad iz medicine i istraživanja, a od 2043. i otpad iz Krškog.'' Ako budemo postojali na geografskoj do 2043. Opce poznato da mi svaku generaciju mijenjamo drzavu. U 100 godina smo 5 promijenili, ... prikaži još! a kako se povijest ponavlja... ehm, tesko cemo se mi zvati 'Rvacka za 30 godina. Najvjerovatnije cemo biti u nekoj komunjari tipa Austrougarske.