Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preokret u istrazi: Poljakinja radioaktivni materijal nije našla na plaži

Poljakinja koja je krijumčarila radij 226, kupljen preko darkneta, anarhistica je
20. listopada 2016. u 20:25 7 komentara 3365 prikaza
radijacija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Ilustracija

Poljska državljanka V. B. (45) uhićena s praškastim radioaktivnim materijalom u svojem automobilu u rujnu na graničnom prijelazu Karasovići na putu prema Crnoj Gori nije taj materijal pronašla na plaži Banići pokraj Dubrovnika te ga zadržala kao suvenir ne znajući da je radioaktivan, kako se prvotno branila.

Geiger-Mullerov brojač

Na to je upućivala i činjenica da je u njezinoj Toyoti Corolli pronađen i Geiger-Mullerov brojač.

Daljnja istraga u koju se uz policiju i DORH uključila i SOA otkrila je nove okolnosti zbog čega je i Poljakinja priznala da sporni radioaktivni materijal nije pronašla na plaži, već je svjesno sa svojim nevjenčanim suprugom, također poljskim državljaninom, sudjelovala u kupnji radioaktivnog materijala preko “darkneta” u Njemačkoj i Češkoj. Naime, u njezinoj je kući i poljska policija pronašla radioaktivni materijal nabavljen na isti način.

policija auto ZAVRŠILA U PRITVORU Poljakinja pokušala u Hrvatsku unijeti radij-226 granica UHVAĆENA NA GRANICI Policija otkrila nove detalje o presretanju Poljakinje koja je švercala radioaktivni paket

Kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, osumnjičena Poljakinja potom je objasnila da je taj materijal koristila za alternativno liječenje. Takva se njezina obrana istražuje s obzirom i na okolnost da je utvrđeno kako su supružnici pripadnici anarhističke skupine, koji ne prihvaćaju nikakav pravni poredak, skloni su teorijama zavjera i, recimo, Njemačkoj ne priznaju pravo na postojanje. Laboratorijska analiza materijala pronađenog u njezinu automobilu u kutijici s tri vrećice te pet komada nakita (narukvica i ogrlica) koje su također sadržavale radioaktivne tvari, pokazala je da kratkotrajna izloženost ne bi izazvala neke zdravstvene probleme, ali da bi dugotrajna izloženost ili unošenje tih materijala u organizam moglo izazvati štetne posljedice.

Inače, Poljakinja je ušla u Hrvatsku dva dana prije nego što je uhićena na graničnom prijelazu prema Crnoj Gori na putu prema Grčkoj. Utvrđeno je da ni ona nije ozračena spornim materijalom za koji je utvrđeno da se radi o radiju 226 kojem se svojedobno davao “ljekoviti” značaj u borbi s kancerogenim stanicama u tijelu dok znanost to nije osporila.

Oružje za masovno uništenje

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku osumnjičilo je uhićenu Poljakinju zbog kaznenog djela rukovanja općeopasnim stvarima koje sadrže ionizirajuće tvari Ra-226 te joj je stoga 14. rujna određen istražni zatvor. Dakako, ovaj slučaj upozoravajući je i za moguće krijumčare oružja za masovno uništavanje jer potencijalnim teroristima signalizira da se upuštaju u rizik odluče li se svoj plan makar i u tranzitu realizirati preko Hrvatske koja je opremljena za razotkrivanje takvog materijala. Uzgred, SOA je u svom izvješću za 2016. istaknula “povećani rizik od korištenja jugoistoka Europe kao tranzitnog”.

Elipso

 • malena1983:

  Čekaj, a postoji netko na svijetu tko je bio uvjeren da se radioaktivni materijal nalazi na plaži????Ajme koji preokret, zaista preokret...

 • Avatar Gilgamesh
  Gilgamesh:

  Oce to, ja sam pre tri godine na Skijatosu na plazi zaboravio moj nuklearni materijal.

 • yelloman:

  Poljakinja po državljanstvu. Ruskinja po imenu i porijeklu.U članku piše "unošenje tih materijala u organizam moglo izazvati štetne posljedice." Slučaj Litvinenko. pametnom dosta.