Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radio u Njemačkoj 20 godina. Očekivao penziju između 4000 i 5000 kn, a onda je uslijedio šok

U 2014. godini iz Hrvatske je 27.500 radnika upućeno na rad u zemlje EU, dok ih je 4500 bilo upućeno iz drugih zemalja u Hrvatsku
25. veljače 2017. u 12:00 106 komentara 207045 prikaza
njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dvadeset je godina Branko Pašiček radio u Njemačkoj, prvo na poslovima zavarivača, pa na montažama, zatim kao šef gradilišta, po 250 do 300 sati mjesečno. Primao je plaću od oko 2000 eura. Međutim, kad je dobio izračun uoči umirovljenja, nemalo se iznenadio jer zaslužena mirovina nakon ukupno 40 godina radnog staža iznosila je samo 1800 kuna!

Najmanja satnica

Radio je, naime, za hrvatskog poslodavca kao tzv. upućeni ili izaslani (detaširani) radnik. To su radnici koje poslodavac upućuje na rad u drugu državu privremeno, najdulje na 24 mjeseca, kako bi obavili posao koji je poslodavac ugovorio s inozemnim partnerom. Upućenim radnicima poslodavac u matičnoj zemlji isplaćuje plaću i sva davanja na nju, s tim da im neto plaća ne smije biti niža od minimalne plaće u zemlji u kojoj rade. Pašiček je primao plaću u visini najmanje njemačke satnice, no ostalo je prostora za kreativnost domaćih poslodavaca na domaćem terenu pa je sve vrijeme bio prijavljen na hrvatski minimalac.

– Pretpostavljao sam da će mi mirovina biti negdje između 4000 i 5000 kuna, ovo nisam mogao ni sanjati – govori B. Pašiček.

Branko Pašiček | Autor :

To što mu se dogodilo događa se, nažalost, brojnim hrvatskim radnicima. Pojašnjenja radi, valja reći da je Pašiček na detašmanu bio puno dulje od 24 mjeseca zato što se u Njemačkoj nikad nije ostajalo dulje od šest mjeseci u komadu, nakon čega bi radnik tri mjeseca provodio kod kuće, pa iznova. Osim toga, tvrtka za koju je radio tijekom godina mijenjala je organizacijske oblike i vlasničku strukturu pa je formalno bio upućivan na rad od više različitih pravnih osoba.

– Nažalost, masa radnika tek pri odlasku u mirovinu spozna da im poslodavac nije uplaćivao sve kako je trebao, nego samo za minimalac. U ovakvom slučaju jedino preostaje da si ljudi od svojih primanja uplaćuju neko životno osiguranje ili treći stup – govori Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Najviše u Njemačku

SSSH ovih dana pokreće savjetovalište za upućene radnike, bez obzira na to jesu li članovi sindikata ili ne, s obzirom na to da njihov broj raste. U 2014. godini iz Hrvatske je 27.500 radnika upućeno u zemlje EU, dok ih je u RH 4500 bilo upućeno iz drugih zemalja. Najviše naših radnika upućuje se u Njemačku, Austriju, Sloveniju i nordijske zemlje.

>>Ova karta otkriva zašto svi hrle u Njemačku

>> Čak 77 posto ispitanika spremno je preseliti se iz Hrvatske radi novog posla

Poslodavci nisu za reviziju jer žele biti konkurentni

EK je inicirao reviziju Direktive o upućivanju radnika. Broj zemalja EU proširio se pa članice s nižom cijenom rada “uzimaju” poslove u starim članicama. Predlažu su tri izmjene Direktive: upućenim radnicima osigurati plaće jednake plaćama domaćih radnika, a ne samo minimalne; reguliranje rada posredničkih agencija, gdje je niz zloupotreba i kao treće, upućeni bi radnici nakon 24 mjeseca imali sva radna prava kao i domicilni. – Poslodavci nisu za reviziju koja bi stala na kraj socijalnom dampingu jer žele biti konkurentni s cijenom rada, a sutra će se žaliti na nekonkurentnost kod kuće – ustvrdila je A.Milićević Pezelj, dodavši kako šest država EU ima nižu cijenu rada od Hrvatske

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • Bubalamala:

    Taj baš i nema ništa sa Njemačkom ako je radio za Hrvatskog poslodavca.Inače njemački radnik svake godine dobije Rentenasweis gdje ti u detalje stoji koliko si čega uplatio i kolika če ti biti rente kad dođeš u mirovisku starost.Ako je ... prikaži još! tolike godine odradio u Njemačkoj onda bi to trebao znati.

  • Cicipici:

    Malo mi to naivno izgleda...... Da covjek nikada nije pogledao svoju platnu listu, pa na njoj sve pise. Ili ga to nije nimalo zanimalo jer je dobro zaradivao....pa ga davanja drzavi i mirovinskom fondu nisu zanimali. E pa sad je ... prikaži još!e kasno, ne mozes imati i ovce i novce.... A da je gazda lopov, lopov je....ali ako se nista ne gleda i ne provjerava onda i moze biti!!!

  • Deleted user:

    Čemu priče. Pa svi znaju što znači biti izaslani radnik. I tko mu daje plaću i tko ga šalje. Nitko nije otišao slučajno u njemačku i tamo ostao 20g... Ovaj koljega je bio svuda ne samo u njemačkoj. A ovo sad su samo priče.