Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proglašeni viškom

Radimo u željezari tri desetljeća, a sada nas tamo više nitko ne treba

\'06.05.2011., Sisak - Nakon niza godina provedenih u Zeljezari i CMC-u skupina radnika dobila je otkaz,iako su ocjenjivani kao uzorni radnici. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
18.05.2011.
u 16:15

Veliki troškovi energije i manji broj narudžbi uvjetovali su rad čeličane samo u noćnoj smjeni

Kada je sredinom prošle godine istekao socijalni sporazum, kojim se američki CMV obvezao da će tri godine zadržati 1209 radnika, bilo je rečeno da otpuštanja neće biti. Štoviše, na temelju ulaganja u novu Čeličanu, te planiranog proširenja valjaoničkih kapaciteta, poručeno je kako će doći i do novog zapošljavanja.

Ni na nebu ni na zemlji

Upravo zbog toga veći je broj radnika bio zatečen kada su se našli na popisu viška zaposlenih i dobili otkaz. Još uvijek njih 17 ne vjeruje da će i nakon nekoliko desetljeća rada u Željezari iznenada ostati bez posla. Ogorčeni, posjetili su i naše dopisništvo.

– Smeta nas što nismo dobili nikakvo objašnjenje o razlozima otkaza. Fraza o poslovno uvjetovanim otkazima ništa nam ne govori. Rješenja nismo željeli potpisati pa smo obaviješteni da nam teče otkazni rok – kaže Ivica Rakić, koji je u Željezari već 35 godina.

Sličan je slučaj i Dragce Baltić, koja nakon 33 godine vjernosti Željezari mora u prijevremenu mirovinu, jer nema šanse da se opet zaposli. Kaže da je mahom riječ o radnicima koji su odani tvrtki i savjesno obavljaju svoje radne zadatke. Na nelogičnosti kod odabira viška upozorava i poslovođa na Konilijevu Darko Sovilj.

– Mi smo svi radnici s iskustvom, radimo u teškim uvjetima i dajemo sve od sebe. Međutim, sada smo bačeni na ulicu bez stimulativnih otpremnina i šanse za novi posao – kaže Sovilj.

Ljevač Milan Lovreković sa 35 godina staža, vatrostalni zidari Enver Keranović i Marin Mažar sa po 31 godinom staža, i drugi, sada su, kako kažu, "ni na nebu ni na zemlji".

Sve žalbe odbijene

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Predrag Abramović rekao je kako se sindikat protivi otkazima, pa su svim radnicima koji još nemaju uvjete za mirovinu pružili punu pravnu zaštitu i pomogli pri podnošenju žalbi.

Naime, svi radnici koji su dobili otkaz uložili su žalbe na rješenja o otkazu. Međutim, ovih su dana dobili rješenja da njihovim žalbama nije udovoljeno.

U obavijesti, koju je potpisao član uprave za kadrovske resurse Tomislav Zajec, navodi se kako nema mogućnosti zapošljavanja viška radnika na drugim radnim mjestima, jer nema potrebe za njihovim kvalifikacijama. Ujedno u rješenju stoji kako njihova dokvalifikacija ili prekvalifikacija nisu moguće.

Kako kažu otpušteni radnici, njihova su radna mjesta već zauzeli novoprimljeni mladi radnici bez ikakvog iskustva, pa drukčiji ishod žalbi nisu ni očekivali.

Po godini staža 3.000 kuna isplaćuje se zaposlenima pri obračunu otpremnine po novom kolektivnom ugovoru. Po ranijem je taj iznos bio 5.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 5

SN
snupysk
21:19 20.05.2011.

nedavno su vam bili prosvjedi,ali niste izrazili svoje nezadovoljstvo!? Pa sta bi sad,da ja izrazim svoje zbog vas? tako nam i treba,nitko ne podržava nikoga,a kad nešto loše osjetimo na svojoj koži cudno nam je kako smo sami...

LU
lukanikola
00:26 21.05.2011.

Strašno, jadno svima nama se može dogoditi isto to nekom prije nekom kasnije, svi smo mi zaposleni u istim g...... i ne treba se naslađivati na tuđoj muci.

IB
istina_boli
14:53 23.05.2011.

Svi ste vi hipnotizirani komunizmom, jednom se zaposlite pa smatrate , ako sefovima lizete dupe da vam i posao mora biti zagarantiran do penzije. E, prosla su ta vremena. Danas je realnost. Tko investira u pamet (ne u diplome), taj si sa svojom pamecu moze i posao da obezbjedi. Kad ste na birou rada , nemojte samo cekat da vam netko drugi stvori posao. Trazite da vam plate prekvalifikaciju za deficitarna zanimanja, zavrnite rukave pa na posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije