Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADILA U AMERICI

Stariji mještani Velike Kopanice sigurno pamte neobičan događaj: Novce sakrila u potkrovlje pa zažalila

miševi pojeli ušteđevinu
Arhiva Večernjeg lista
12.08.2023.
u 09:11

Stariji mještani Velike Kopanice zasigurno još i danas pamte neobičan događaj koji su, prije 45 godina, izrežirali kućni miševi. On je zapamćen i u Večernjakovoj arhivi

I dok se za pljačkašku ekipu Pink Panther čulo u cijelom svijetu, za ono što je, u Slavoniji, učinila „banda Mickey Mousea“, malo tko zna, no taj je, doista neobičan, a srećom i nesvakidašnji događaj ostao zapamćen u Večernjakovoj arhivi. Mjesto radnje - Velika Kopanica, 40 km udaljena od Slavonskog Broda, vrijeme radnje – kolovoz, 1978., glavni akteri – obični, ali ipak vrlo neobični, kućni miševi, kojima je bilo dovoljno samo par sati da unište plodove dugogodišnjeg rada.

Stariji mještani Velike Kopanice zasigurno još i danas pamte neobičan događaj koji su, prije 45 godina, izrežirali kućni miševi. Nakon dugo godina rada u Americi, kamo je otišla, trbuhom za kruhom, pritisnuta lošim materijalnim stanjem, M.K. se, tog kolovoza, 1978., vratila u Slavoniju. U posjet svojoj majci i rodnom kraju nije došla praznih ruku, niti praznog novčanika. Iz daleke je Amerike, donijela čitavu svoju ušteđevinu. Čuvala ju je u kući, sve do dana kada su, ona i mama, bile pozvane u goste, u susjedno selo, gdje je bio tradicionalni, slavonski kirvaj.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Tada se našla u problemu i nedoumici, kamo spremiti novac, kako bi bio na sigurnom, dok se ukućani ne vrate. Skrivanje u madrac ili u čarapu, ženi se, očito, učinilo prenaivnim rješenjem, pa je, stoga, cijelu svoju ušteđevinu sakrila u rogovlje kuće. Nadajući se da su papirnate novčanice tamo sigurne od ljudskih lopova, zaboravila je da, u potkrovlju kuće, žive četveronožni stanari, kojima su vrijedne novčanice tek običan papir. Novac se, tako, našao na meti kućnih miševa, koji su, kako je tada napisao naš novinar, S. Ferić, imali obilnu gozbu.

Iako su nesretnoj ženi trebale godine rada da uštedi novac, miševima je bilo dovoljno vrlo kratko vrijeme da ga „potroše“, točnije, izgrizu i pojedu. Prema tadašnjim, neslužbenim podacima, Mickey Mouse i njegova ekipa, smazali su 200 000 dinara i neutvrđenu, ali pozamašnu, količinu krupnih, dolarskih novčanica.

VEZANI ČLANCI:

Šteta je bila vrlo velika, jer je većina novčanica, uglavnom u apoenima od 500 do 1000 dinara, bila potpuno uništena. Jedina nada za spas dijela novca bila je tadašnja Služba društvenog knjigovodstva (SDK) u Slavonskom Brodu. Iskidane i izgrižene novčanice tamo su strpljivo sastavljane te se spasilo što se spasiti dalo, tako da je šteta, bar jednim dijelom, bila nadoknađena. Uništene dolare M.K. je ipak morala ponijeti sa sobom, u SAD, jer ih ovdje nije mogla zamijeniti za ispravne novčanice.

VIDEO Talijani pratili navigaciju pa autom završili na Narodnom trgu u Zadru

Komentara 4

Avatar Bill Carson
Bill Carson
10:28 12.08.2023.

Zašto je živjela u staji s parama ispod sijena ?

AN
AntePortas9
09:51 12.08.2023.

Bolje i miševi nego neki lobi...

LA
lajh1985
09:19 12.08.2023.

kao imala je para, a zivjela u prciji gdje hodaju misevi po kuci. Stvarno je covjek u bilo sto povjerovao u ono vrijeme :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije