Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Radikalni AfD dobiva židovski ogranak

Simuliranje prijateljstva sa Židovima AfD-u znači i dodatno opravdanje agitacije protiv muslimana, smatra Elio Adler.
26. rujna 2018. u 08:42 19 komentara 1201 prikaza
AFD
Foto: Reuters/Pixsell

Sve se izokrenulo u današnjoj politici pa tako i Židovi ulaze u ekstremno desnu njemačku stranku AfD (Alternativa za Njemačku). Za 7. listopada najavljeno je osnivanje ogranka “Židovi u AfD-u”, najavljuju iz te stranke. Izazvalo je to val kritika i zgražanja da je netko uopće došao na takvu ideju. Kako donosi Bild, biti Židovom posve je nespojivo s članstvom u AfD-u, složna je većina židovskih udruga. Doista, teško je pronaći razlog da bi se neki Židov mogao prepoznati u stranci koje je član, primjerice, Björn Höcke koji je spomenik holokaustu u Berlinu nazvao “spomenikom sramote”.

NOVI STARI LABURISTI Britansku ljevicu potresaju optužbe za antisemitizam

Šok i nevjerica

Ranije je u govoru stranačkoj mladeži isti taj Höcke izjavio i kako je Njemačka “obogaljena svojom glupom politikom sjećanja” te se založio za zaokret od 180 stupnjeva. Čak ga je savezni izvršni odbor stranke zbog takvih izjava želio izbaciti jer je time izrazio sklonost prema nacional-socijalizmu, no arbitražni sud stranke, uz podršku ondašnje čelnice Frauke Petry odlučio je protiv. I nitko se nije žalio.

Tu je i Alexander Gauland koji je doba nacizma sveo na važnost “ptičjeg dreka” u odnosu na cjelokupnu “dugu i uspješnu njemačku povijest”. Protiv njega je podnijeta prijava zbog poticanja na mržnju. Imao je zbog toga problema i s nekima u stranci pa je tako AfD-ov zastupnik Uwe Witt na svojem Twitteru napisao kako je “Hitler najgori masovni ubojica, nikako samo ‘ptičji drek’” te se ispričao članovima židovske zajednice u Njemačkoj, žrtvama holokausta i njihovim obiteljima za takvu trivijalizaciju. Der Tagesspiegel je i čitavu naslovnu stranicu posvetio Gaulandovim riječima koje je ilustrirao slikama nacističkih vođa kao i njihovim žrtvama. No, Gauland je i dalje u AfD-u.

AFD
1 / 4

– Kako netko iz židovskog naroda može opravdati svoje članstvo u takvoj stranci, potpuno je nerazumljivo – rekla je Charlotte Knobloch, predsjednica židovske zajednice Münchena i Gornje Bavarske.

– Ne treba se zavaravati, AfD jest i ostat će stranka u kojoj se antisemiti mogu osjećati kao kod kuće, a židovski članovi AfD-a dali su im pred njihovim simpatizerima dodatni legitimitet – kazala je Knobloch.

Elio Adler iz berlinske udruge WerteInitiative ima i sofisticiraniju teoriju o AfD-ovoj inicijativi.

– Riječ je jednostavno o smokvinu listu kojim se nastoje pokriti nespretne izjave njihovih čelnika pri čemu bi još simuliranje prijateljstva sa Židovima značilo i dodatno opravdanje agitacije protiv muslimana. Svako sudjelovanje u radu te stranke jednostavno je pogrešno – istaknuo je Adler. AfD pozitivno govori o Izraelu, ali kritičari smatraju da je to samo da još više istaknu svoj antimuslimanski stav.

Hamburg: Djeca migranata uče balet Istraživanje 'Veliki poraz desničara': Većina Nijemaca pozitivno o suživotu sa strancima

Opasno izvan ravnoteže

Povjerenik za antisemitizam njemačke savezne vlade Felix Klein za Bild je rekao kako AfD kao cjelina nije antisemitski orijentirana, ali ipak podnosi propuste u govorima svojih članova i čelnika na tu temu. – Relativizacija nacional-socijalističih zločina svakako u to spada. Zaista mi nije poznata motivacija za sudjelovanje Židova u AfD-u, ali to svakako podiže neka pitanja – rekao je Klein.

Međunarodni odbor za Auschwitz koji okuplja i preživjele iz najvećeg koncentracijskog logora u Drugom svjetskom ratu upozorava kako je zabrinjavajuće da mnogi ljudi u Njemačkoj nisu svjesni da se pojavom AfD-a ekstremizam vraća kao neovisna snaga u njemačkom društvu. Ako je u nekom gradu poruka “Tko voli Njemačku, antisemit je”, tada je nešto opasno izvan ravnoteže.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • Vlaskoulicanec:

    To nije "simulacija prijateljstva" nego ono kaj AfD je, ali medijima to ne odgovara pa opet lupaju po njima!!! Soros na aparatima!

  • muh:

    AfD brani Njemačku pred invaziju muslimana oni žele samo zaščititi svoju nacijo i šta je tu radikalno?

  • klasika:

    Bravo normalni Židovi! Nisu ni oni svi isti. Iako je tamošnji predsjednik Središnjeg vijeća Židova, Josef Schuster u jeku prve navale migranata na Europu bio striktno protiv onih koji su se usudili kritizirati bezuman čin otvaranja vrata Europe muslimanskoj invaziji.