Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naglasak

Radije Ivan nego Stipe!

01.12.2005.
u 19:14

Jučerašnja svečanost dodjele počasnoga doktorata predsjedniku Slovačke, inače hrvatskoga podrijetla, Ivanu Gašparoviču na mostarskome Sveučilištu na određeni je način potvrdila sadašnje nikakve odnose dijela državnoga vrha Hrvatske i ovdašnjih Hrvata. Prije mjesec dana počasni 'doktor’ - predsjednik Hrvatske Stipe Mesić postao je u Tuzli, a njegov kolega iz Slovačke isto je priznanje primio u Mostaru.

Pri tome su jučer u gradu na Neretvi, makar s one njegove zapadne strane, primijetilo kako Mesić kao predsjednik nikada nije došao u posjetu Hrvatima u BiH a Slovak Gašparović hrvatskih korijena ipak jest. U toj činjenici ipak ne treba ispitivati sentimente, ili pak tražiti političku pozadinu, kao što je zasigurno ni u primisli nije bilo kod vodstva mostarskoga Sveučilišta, koje opstaje, i što javno potvrđuju, zahvaljujući potpori Republike Hrvatske.

Istinski međutim zabrinjava činjenica da Mesić u Sarajevu i Tuzli radije priča o građanskoj BiH pokušavajući utvrditi simpatije većinskih Bošnjaka u ovoj zemlji, dok pak Sanader ne želi komunicirati sa sadašnjim vodstvom sestrinske stranke. Istina, krivnju u velikome dijelu ove apsurdne situacije - gluhih telefona Zagreba i Mostara, odnosno Sarajeva treba tražiti i s ove strane granice. Postavlja se pitanje jesu li aktualni vlastodršci, političari, gospodarstvenici iz obiju država svjesni goleme štete koju zbog toga trpe Hrvati, pa na kraju i odnosi dviju država. Slučaj gotovo da odgovara rezoniranju posvađane djece a ne ozbiljnih političara. Pitanje tko će prvi prići, započeti komunikaciju, za sada je nepremostiva prepreka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije