Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponovljeni postupak

Rade Miljević (68) iz Gline oslobođen optužbe za ratni zločin

Rade Miljević
Nikola Čutuk/pixsell
22.11.2012.
u 10:00

Dokazano je da je iz glinskog ratnog zatvora izveo zatočene hrvatske civile Antu Žužića, Janka Kaurića te Milana i Borislava Litrića, ali nije dokazano da ih je predao izviđačko-diverzantskoj grupi J. Kovačevića zbog likvidacije.

Rade Miljević (68) iz Gline, koji je bio optužen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, na Županijskom sudu u Sisku nepravomoćno je oslobođen optužbe.

Tijekom trećeg, ponovljenog postupka dokazano je da je Miljević 20. rujna 1991. godine, kao pripadnik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, iz glinskog ratnog zatvora zaista izveo zatočene hrvatske civile Antu Žužića, Janka Kaurića te oca i sina Milana i Borislava Litrića, ali nije dokazano da ih je predao pripadnicima izviđačko-diverzantske grupe Jose Kovačevića upravo zbog likvidacije.

Kako je u obrazloženju presude rekla predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić, nije dokazano postojanje dogovora između njihova izvođenja i likvidacije jer je u dostupnim dokumentima navedeno da ih se odvodi zbog razmjene. Prema tome, rečeno je u obrazloženju, nije dokazana uzročno-posljedična veza između okrivljenika i posljedica njihova odvođenja. Nesporno je da su kao civili bili uhićeni i odvedeni u glinski zatvor, da su 20. rujna 1991. odvedeni te da su potom strijeljani na brdu Pogledić iznad Gline. Njihova su tijela ekshumirana 1996. godine, a potom i identificirana.

Riječ je o jednom od najdužih sudskih postupaka za ratne zločine koji je trajao sedam godina. Nakon odluke da postupke za ratne zločine preuzimaju četiri hrvatska suda, to je posljednje suđenje za ratni zločin na Županijskom sudu u Sisku. Prvi put, 2007. godine, Miljević je osuđen na 14 godina zatvora, u obnovljenom je postupku 2008. godine na 12 godina, a sada je oslobođen. Rade Miljević uhićen je 9. ožujka 2006. godine i u istražnom je pritvoru proveo 4 godine i 9 mjeseci pa je silom zakona pušten da se brani sa slobode. Kako je nakon objave presude rekao njegov branitelj Zorko Kostanjšek, o mogućem potraživanju naknade za vrijeme provedeno u pritvoru sa svojim će se branjenikom dogovoriti tek nakon pravomoćnosti presude.

>>Nakon 7 godina završeno suđenje Radi Miljeviću za ratni zločin

Ključne riječi

Komentara 10

PO
ponavljac
19:06 22.11.2012.

Već po broju komentara vidimo da je velikoj većini Hrvata sasvim u redu da nitko ne odgovara za ubojstvo Hrvata u Glini, iako je dokazano da ih je upravo ovaj zadnji vidio , a leševi pronađeni. Šta su uopće Hrvatii radili na svetoj srpskoj zemlji u području SAO Krajine ? Umjesto da su otišli u Njemačku. Podrazumjeva se da nema ni reakcija Pusićevih, teršelića, josipovića, milanovića , kosora, karamarkovih ipak je njih birala većina Hrvata, a vidimo i zašto. Podrzaumjeva se da ova vijest neće naći mjesto i u TV medijima , pa zna su čiji su poklonici tamo. Vidjeli smo jedan sličan slučaj gdjeje iz LORE odveden jedan četnik, odmah su svi osuđeni bio on u smjeni ili ne, kriv je jer je bio pripadnik ZNG-a.

CH
chiko
11:06 22.11.2012.

Dobro, onda ovako: bilo koji Hrvat optužen za zločin nakon Oluje (što sad svi spominju, kao da se prije Oluje 4 godine nije ništa događalo na ovim prostorima) mora biti oslobođen jer nije dokazano da je žrtve predao postrojbi Mirka i Slavka.

CH
chiko
10:12 22.11.2012.

A ako ih je on izveo iz zatvora, (a ovi su kasnije strijeljani), nekome ih je morao predati. I kako onda može biti oslobođen? A ako je on oslobođen, onda moraju biti osuđeni oni kojima ih je predao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije