Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treći put

Nakon 7 godina završeno suđenje Radi Miljeviću za ratni zločin

Rade Miljević, suđenje (1)
Nikola Čutuk/PIXSELL
19.11.2012.
u 14:08

Nakon što je pred sudskim vijećem s predsjednicom Melitom Avedić završio dokazni postupak, presuda će mu biti izrečena u četvrtak 22. studenoga

Na Županijskom sudu u Sisku treći je put završeno suđenje Radi Miljeviću (68), optuženom za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.  

Nakon što je pred sudskim vijećem s predsjednicom Melitom Avedić završio dokazni postupak, presuda će mu biti izrečena u četvrtak 22. studenoga. Miljeviću se na teret stavlja da je kao djelatnik Štaba teritorijalne obrane u Glini 21. rujna 1991. godine iz glinskog ratnog zatvora izveo zatočene hrvatske civile Antu Žužića, Janka Kaurića te oca i sina Milana i Borislava Litrića te ih predao postrojbi vojne policije Jose Kovačevića koja ih je likvidirala na brdu Pogledić.

U završnoj riječi zastupnika optužbe, zamjenika ŽDO Marijana Zgurića, rečeno je da je dokazni postupak, posebice iskazi nekih svjedoka, potvrdio krivicu optuženog. – Likvidacija Hrvata isplanirana je u Štabu TO, a Miljević je imao zadaću izručiti ih  – rekao je Zgurić. Branitelj okrivljenoga Zorko Kostanjšek tražio je oslobađajuću presudu uz tvrdnju da se tužba temelji na pretpostavkama jer su svjedoci nevjerodostojni. Dodao je da obvezujuće primjedbe Vrhovnog suda nisu dovele do novih činjenica. Riječ je o jednom od najdužih sudskih postupaka za ratne zločine koji traje već sedmu godinu

Prvi put, 2007. godine, Miljević je osuđen na 14 godina zatvora, a nakon što je Vrhovni sud naložio obnovu postupka, 2008. godine je osuđen na 12 godina zatvora. Sada se glavna rasprava vodila pred novim sastavom tročlanog sudskog vijeća. Iako je predmet već bio predan Županijskom sudu u Zagrebu, na žalbu okrivljenoga vraćen je u Sisak.

>>Optuženik za ratni zločin osuđen za klevetu pukovnika HV-a

Komentara 1

Avatar žič
žič
14:27 19.11.2012.

14 pa 12 na kraju bu oslobodjen svake krivnje još bu tužil državu i dobil odštetu,jadnu državu i jadno sudstvo imamo.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije