Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desetljeća nesreća

Rabin, prljavi novac ili 'gen rizika' – tko ili što stoji iza zle kobi koja desetljećima prati obitelj Kennedy

JFK
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
26.11.2023.
u 18:00

Taj splet nesretnih okolnosti, koje su jednu od najpoznatijih američkih obitelji pratile desetljećima, mnogi su nazvali 'prokletstvom Kennedyjevih, a o tome tko ih je 'prokleo' postoji nekoliko teorija

Atentat na najmlađeg predsjednika u povijesti SAD-a, Johna Fitzgeralda Kennedyja, bio je tek jedan u nizu tragedija koje su, nakon tog 22. studenog 1963., pogodile obitelj Kennedy. Zla kob nije zaobišla gotovo niti jedno od devetero djece Rose Elisabeth Fitzgerald i Josepha Patricka Kennedyja seniora, a nesreće i tragedije nastavile su se i u životima njihove djece i kasnijih pokoljenja. Iako su mnogi od njih bili iznimno uspješni, kao vrlo mladi izgradili su zavidne političke karijere te postali ugledni članovi društva, njihovi su životi završavali tragično, tek rijetki iz obitelji Kennedy uspjeli su ostarjeti. Umirali su nasilnom smrću, u nesrećama, mahom u najboljim godinama, a tragične su sudbine, osim muškaraca i žena iz Kennedyjeve loze, pogađale i pridošlice u njihovu obitelj, te ljude iz njihovog okruženja.

Taj splet nesretnih okolnosti, koje su jednu od najpoznatijih američkih obitelji pratile desetljećima, mnogi su nazvali 'prokletstvom Kennedyjevih, a o tome tko ih je 'prokleo' postoji nekoliko teorija. Jedna od njih je teorija o "genu rizika", koju je, nakon pogibije John F. Kennedyja mlađeg, jedinog sina JFK-a, lansirao genetičar Richard Epstein. “Postoje brojne indicije da Kennedyjevi nesumnjivo nose gene koji ih navode da u životu preuzimaju velike, rizične pothvate, da teže avanturama i bave se potencijalno opasnim aktivnostima. No, onaj tko nosi gen rizika, treba toga biti svjestan i boriti se protiv njegova utjecaja”, pojasnio je Epstein svoju teoriju. U središtu druge, popularne teorije, koja se pozabavila odgovorom na pitanje tko je prokleo obitelj Kennedy je jedan rabin, kojega su, kako se tvrdi, uvrijedili začetnici slavne obitelji, Joseph ili Rose Kennedy. Nakon toga, rabin ih je prokleo poručivši da će njihova djeca umrijeti prije majke te da će patiti do kraja svog života.

Ipak, u početku njihovog braka, sve je izgledalo idilično. Joseph Kennedy, sin irskih emigranata, koji je studirao na Harvardu i njegova supruga Rose Fitzgerald, kći bostonskog gradonačelnika, godinu dana nakon vjenčanja, 1915., dobili su prvo dijete, a u narednih 17 godina braka, rodilo im se još osmero.djece. Imali su pet kćeri i četiri sina, a za sve njih su imali velike i ambiciozne planove. Njihova je ambicija dala i rezultate, jedan od sinova, John F. Kennedy, postao je najmlađi predsjednik u povijesti SAD-a. No, ubrzo nakon goleme sreće, otac klana, Joseph, doživio je moždani udar, te više nije mogao govoriti, a desna strana tijela bila mu je nepokretna.

Rabinova se kletva počela ostvarivati

Rose Kennedy je doživjela ono čega se svaka majka najviše plaši - pokapala je vlastitu djecu. Sahranila je tri sina, Josepha, Johna i Roberta te kći Kathleen, a svi su oni umrli mladi, tragičnom smrću. Prvorođenog sina, probitačnog i inteligentnog Josepha, izgubili su 1944. Poginuo je kada mu je bilo samo 29 godina, u eksploziji zrakoplova, iznad La Manchea, dok je bio na tajnoj misiji u Drugom svjetskom ratu. Četiri godine kasnije, obitelj je pogodila nova, slična tragedija - pri padu zrakoplova u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali, poginula je i njihova 28-godišnja kći, Kathleen. Prije toga, ona je proživjela i osobnu tragediju - samo pet mjeseci nakon vjenčanja, postala je udovica, u ratu je poginuo njen suprug, lord Hartington.

Na drugorođenog sina Kennedyjevih, tadašnjeg američkog predsjednika, Johna, 1963. godine izvršen je atentat, a samo pet godina nakon njega, tijekom predizborne utrke u Los Angelesu, u atentatu je poginuo i njegov mlađi brat, Robert Kennedy, iza kojeg je ostalo jedanaestero djece. Robertov otac, Joseph, tek ga je kratko nadživio, umro je 1969. godine. Čovjek koji je bio glava obitelji Kennedy, tijekom svog života, navodno, nije prezao niti od sumnjivih poslova, poput trgovanja alkoholom, tijekom prohibicije, 20-ih godina prošlog stoljeća. Mnogi su, stoga, 'prljavi novac' Josepha Kennedyja smatrali uzrokom zle kobi i tragedija, koje su kasnije pogodile čitavu njegovu obitelj.

Nesretni je niz počeo s Rosemary

Najstarija kći Kennedyjevih, Rosemary, rođena je s blagim, mentalnim poremećajem. Unatoč protivljenju svoje supruge, Joe Kennedy je, 1941. godine, odlučio njihovu 23-godišnju kći podvrgnuti lobotomiji. Nakon te eksperimentalne operacije mozga, stanje mlade djevojke drastično se pogoršalo. Bila je teško pokretljiva, nije više mogla govoriti te je ostatak svog nesretnog života provela u privatnim institucijama za mentalno oboljele osobe. Umrla je 2005. godine, nakon više od šest desetljeća vegetiranja. Nedugo nakon što je postala članom 'uklete' obitelji Kennedy, okrutnu stranu života osjetila je i supruga JFK-a, Jacqueline Kennedy. Njena je trudnoća završila pobačajem, a tragični se niz nastavio i dalje te je Jackie, 1956. godine, rodila mrtvu djevojčicu. Nesrećama ni tu nije bio kraj, samo dva dana nakon što joj je,1963., rodila sina, izgubila ga je, maleni Patrick umro je zbog problema s plućima. Iste te 1963. godine Jackie je ostala i bez supruga Johna Fitzgeralda Kennedyja.

VEZANI ČLANCI:

Incident u Chappaquiddicku

Nesreće, koje su u stopu pratile članove obitelji Kennedy, nerijetko su se, poput virusa, širile i na osobe u njihovu bliskom okruženju. Nedugo nakon atentata na Roberta Kennedyja, 18. srpnja 1969., nakon noćnog provoda, njegov brat, senator Edward Ted Kennedy, automobilom je sletio s mosta, na otoku Chappaquiddicku. Iz vozila koje je tonulo Kennedy se uspio spasiti, no, nesreća koju je skrivio nije prošla bez žrtava. U potonulom automobilu poginula je njegova suputnica, Mary Jo Kopechne. U intervjuu, koji je dao tjedan dana nakon tragičnog događaja, Ted Kennedy je i sam progovorio o, kako je rekao, “strašnoj kletvi koja se nadvila nad obitelju Kennedy”. Smrt je, 15 godina kasnije, počela kositi i sljedeće koljeno 'uklete' obitelji - 1984., u hotelu u Palm Beachu, na Floridi, od predoziranja kokainom, preminuo je David Kennedy, jedan od sinova Ethel i Roberta Kennedyja. Ni nakon smrti Rose Kennedy, koja je umrla 1995., u 104. godini života, nesrećama njene obitelji nije došao kraj. Godine 1997. poginuo je njezin unuk, Robertov drugi sin, 39-godišnji Michael Kennedy, koji je stradao u skijaškoj nesreći u Aspenu, kada se, bez kacige i zaštitne opreme, zaletio u drvo.

Tragedija jedinog sina JFK-a

Dvije godine kasnije, tragično je završio i život sina ubijenog predsjednika Kennedyja. Iako je, ulaskom u obitelj Kennedy, 1996. godine, možda ostvarila svoj san, lijepa Carolyn Bessette, koja je radila u modnoj kući Calvina Kleina, nije dugo uživala u braku s "američkim princom", John-Johnom, čija je fotografija na kojoj, kao trogodišnji dječak, salutira na ispraćaju svog ubijenog oca, ganula svijet. Samo četiri godine nakon njihovog vjenčanja, dogodila se još jedna u nizu tragedija Kennedyjevih. Kobnog je dana,1999. godine, John F. Kennedy Jr., upravljajući zrakoplovom Piper Saratoga, u smrt odvezao sebe, svoju suprugu, Carolyn i njezinu sestru Lauren. Njegov se privatni avion srušio u Atlantski ocean.

Godine 2009. umro je senator Edward Ted Kennedy, on je jedini od četvero braće doživio starost. Umro je u 77. godini života od tumora na mozgu, a dvije godine kasnije umrla je i njegova kći, Kara Kennedy. Imala je 51. godinu, a smrt ju je sustigla tijekom svakodnevne tjelovježbe. Nakon što je njen suprug zatražio razvod, godine 2012., samoubojstvo vješanjem počinila je bivša supruga Roberta F. Kennedyja juniora, 52-godišnja arhitektica i majka četvero djece, Mary Richardson Kennedy.

Nesreće su stizale i pokoljenja

U obiteljskoj kući u Cape Codu, u kolovozu 2019., pronađeno je mrtvo tijelo 22-godišnje Saoirse Kennedy Hill, unuke bivšeg senatora, Roberta Kennedyja, a istraga je pokazala da se nenamjerno predozirala koktelom opijata. Posljednja u nizu tragedija poznate obitelji dogodila se prije tri godine, kada su nestali unuka Roberta Kennedyja i kći bivše guvernerke, Kathleen Kennedy Townsend, 40-godišnja Maeve Kennedy Townsend i njezin osmogodišnji sin, Gideon. Otac dječaka i suprug Maeve Kennedy, David McKean, na Facebooku je te 2020. objavio da su se majka i sin kobnog dana loptali, a nakon što im je lopta odletjela predaleko, kanuom su krenuli po nju. Na pučini ih je, kako se tvrdilo, povukao vjetar ili plima, nakon čega su nestali iz vidokruga. Nakon višednevne potrage, u zaljevu Chesapeake, pronađeno je mrtvo tijelo Maeve Kennedy, a par dana kasnije, 600 metara dalje od tog mjesta, pronađeno je i tijelo njenog osmogodišnjeg sina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije