Naslovnica Vijesti Hrvatska

Putujete li u Sloveniju? Policija ima važnu obavijest

Svima koji prelaze schengensku granicu slovenska policija savjetuje da provjere status svojih putnih dokumenata i stanje na prijelazima
04. travnja 2017. u 12:05 40 komentara 122716 prikaza
bregana
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zbog nove uredbe EU o jačanju kontrole vanjskih granica te promjene zakonika o schengenskoj granici od petka će se i na graničnim prijelazima Hrvatske sa Slovenijom izvoditi detaljnija provjera putnih dokumenata ne samo državljana trećih država, kao do sada, nego i državljana članica Europske unije, zbog čega se mogu očekivati povremeni zastoji, upozoravaju u utorak slovenski mediji.

Slovenska policija već je objavila da raspolaže dovoljnim kadrovskim i tehničkim kapacitetima za obavljanje granične kontrole po novim standardima, ali ne isključuje povremena čekanja i nastanak kolona pri ulasku i izlasku iz Slovenije, osobito u dane vikenda i praznika, kad je promet najgušći.

Vlaho Orepić Policija Orepić: Cilj Hrvatske je što prije biti dio schengenskog prostora orepić izvukli sav mogući novac od eu za schengen Vlaho Orepić otkriva: 9700 policajaca dobit će povišicu

Svima koji prelaze schengensku granicu slovenska policija savjetuje da provjere status svojih putnih dokumenata i stanje na prijelazima kako bi u slučaju gužve odabrali one na kojima je opterećenje manje. Putnicima koji to mogu preporučuje se da izbjegavaju prijelaz granice u vrijeme vikenda, kad je promet najgušći te da tome prilagode i satnicu putovanja kako bi izbjegli čekanje.

Dok su do sada granični policajci nad građanima EU izvodili samo temeljnu vizualnu kontrolu dokumenata, ubuduće će i njihovi putni dokumenti morati optičkim čitačem biti provjereni u dostupnim bazama podataka: schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te odgovarajućim zbirkama podataka nacionalne policije.

Riječ je o tehničkom postupku koji za svaki putni dokument znači samo nekoliko sekundi provjere, ali se povremeno stvaranje kolona, osobito u početku primjene novog sustava, ne može isključiti, među ostalim i zato što u policijskom sindikatu Slovenije (PIS) navode da je moguć i "crni scenarij" jer za nova pravila kontrole još nisu sasvim ekipirani i spremni.

Nova pravila sustavne kontrole putnih dokumenata državljana EU za sada ne predviđaju izuzetke i treba ih primijeniti pri svakom prelasku granice. I na graničnim prijelazima gdje hrvatska i slovenska policija kontrolu izvode skupa, postupak kontrole obavit će se na jednoj i drugoj strani, navode u slovenskoj policiji.

Mjere pojačane sustavne kontrole vanjske i schengenske granice, pri čemu se detaljnije nego do sada kontroliraju i putnici iz država EU, uvedene su kao reakcija na terorističke prijetnje u Europi u zadnjih godinu-dvije, ali i zbog mogućeg očekivanog povratka džihadističkih boraca koji se bore na strani ISIS-a u Europu jer su mnogi među njima radikalizirani državljani nekih od država EU, navode slovenski mediji.

Državni tajnik u slovenskom  ministarstvu unutarnjih poslova Andrej Špenga potvrdio je za mariborski dnevni list "Večer" od petka da će se Slovenija novih postupaka granične kontrole na svojoj "južnoj" granici s Hrvatskom striktno pridržavati, ali da očekuje da će i Hrvatska što je moguće prije postati dio zajedničkog Schengenskog prostora bez graničnih kontrola.

>> Od petka otežan ulazak građana BiH u zemlje EU: Evo čega se treba pridržavati

>> Hrvatska sad mora prema Schengenu i euru, a u budućnosti?

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • yesMaster:

    Ako si ekonomski migrant sa Bliskog Istoka ili Afrike onda možeš bez provjere i dokumenata putovati kroz EU (iznimka: Mađarska)

  • Ameise:

    Kontrolirali su i do sada svaki put kad sam prelazio granicu.

  • arwin:

    Prošle godine je milijun izbjeglica pregalopiralo sve granice bez ikakvih papira a političari su nas uvjeravali kako je to normalno i da jadnim ljudima treba pomoći. Danas ti isti političari maltretiraju nas, koji cijelo vrijeme imamo ispravne i legalne papire, ... prikaži još! uvođenjem dodatnih pregleda tih ispravnih papira. Jer kao štite nas od terorističke prijetnje onih koje su prije godinu dana pozvali i pustili da mimo svih zakona i evidencije uđu u državu. Da li uviđate svu čudovišnost vladajuće elite?