Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija

Orepić: Cilj Hrvatske je što prije biti dio schengenskog prostora

Vlaho Orepić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
25.01.2017.
u 12:28

Hrvatskoj policiji svečano su uručena nova 23 multifunkcionalna vozila, tzv. schengenska busa, vrijedna 2,8 milijuna eura, za pojačani nadzor državne granice

Hrvatskoj policiji svečano su uručena nova 23 multifunkcionalna vozila, tzv. schengenska busa, vrijedna 2,8 milijuna eura, za pojačani nadzor državne granice, a ključeve vozila policijskim službenicima predao je u prostorima Policijske akademije ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je naglasio kako je cilj Hrvatske biti što prije dio schengenskog prostora, a tu opredijeljenost dijeli i Europska unija.

Tako će 10 policijskih uprava na vanjskoj granici Hrvatske dobiti po dva nova vozila, a preostala tri koristit će se kao mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice. Taj projekt financiran je kroz Schengen Facility Fund​.

– Ova vozila olakšat će rad policije na terenu, koja već sada iznimno dobro obavlja svoj posao – rekao je Orepić na svečanosti uručivanja ključeva vozila. Naglasio je kako je nabava vozila nastavak procesa pristupanja Republike Hrvatske schengenskom prostoru, što za Hrvatsku predstavlja strateški cilj.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je znatan iskorak u tehničkoj opremljenosti granične policije, što rezultira povećanjem učinkovitosti i mobilnosti u obavljanju nadzora državne granice, suzbijanju nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta, rekao je. Ne sumnjam da će se povoljne posljedice korištenja ovih multifunkcionalnih vozila s visokotehnološkom policijskom opremom odraziti na sigurnost svih hrvatskih građana i jedinstvenog europskog prostora, dodao je.

Danas uručena vozila opremljena su prijenosnim računalima, čitačem dokumenata i otisaka prstiju, spojeni su s Nacionalnim informacijskim sustavom za upravljanje državnom granicom te uređajem za provjeru autentičnosti isprava.

>> Orepić opovrgnuo teške optužbe migranata na račun policije

Komentara 5

RP
rpzagreb
15:46 25.01.2017.

Treba onemogućiti i sankcionirati svaki pokušaj ilegalnog i nasilnog ulaska u Hrvatsku kao što rade sve civilizirane zemlje.

DU
Deleted user
16:03 25.01.2017.

Hm, hm, hm, njegovoj ministarskoj ekscelenciji Orepić Blažeku odjednom se silno žiri uvesti Hrvatsku u schengenski prostor, i to nakon štov su se susjedne države Slovenija i Mađarska, koje jesu dio toga prostora, već odavno ogradile žicom i tako Hrvatskuu prepustile na milost i nemilost imigrantskoj najezdi. A ta ista mostovska ekscelncija još je prije sedam-mjeseci tvrdla da Hrvatsjoj ne treba žica na granici jer je njezina policija kao svemoguća. Avaj, očito nije tako, nego onako kao što znaju tzv. obični ljudi.

CA
campa
14:23 25.01.2017.

Podržavam ministra Orepića glede zaštite granica.Postoje granični prijelazi koji se trebaju koristiti a ilegalne ulaze spriječiti pa makar i silom.Što se tiće humanosti svjedoci smo zadnjih događanja u Njemačkoj.Izbjeglice su obično mladi ljudi koji su sposobni dase bore protiv tererista a ne bore se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije