Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA ZVIJEZDA Marija Sergejeva poput Sare Palin

Putinova manekenka želi vladati Rusijom

16.03.2009.
u 22:16

U ruskoj medijsko-aktivističkoj sferi pojavila se 24-godišnja, prilično kontoverzna političarka koja kombinacijom manekenske vanjštine i oštre prorežimsko-desničarske retorike sve veću pozornost privlači i u zapadnoj javnosti.

Marija Sergejeva, “Putinova pin-up djevojka”, “ruska Sarah Palin”, kako je nazivaju kritičari, proboj iz anonimnosti započela je 31. siječnja oštrim prorežimskim govorom na demonstracijama podrške na Crvenom trgu.

Istaknuta članica
“Sigurna sam da će me Putin, Medvedev i Ujedinjena Rusija podržati, zaštititi od krize”, vikala je dotad anonimna studentica, a usput se i okomila na aktualne proteste zbog vladina protežiranja domaće autoproizvodnje. “Nauči Putina da napravi bolju ladu od lexusa. Ako ne znaš, ne usuđuj se napadati ruske automobile!”

Sergejeva se u posljednje vrijeme promeće u jednu od najistaknutijih članica Molodaje Gvardije, mladeži Putinove stranke Ujedinjena Rusija, koju po stilu i obrascima djelovanja mnogi analitičari uspoređuju s Komsomolom te drugim prorežimskim “omladinama” koje su postojale u komunističkim diktaturama.

Prilično je aktivna na internetu, gdje se ne libi progovoriti i o intimnim temama ili staviti fotke na kojima je “malo popila”. U posljednje vrijeme spominju se i državničke ambicije, a ako joj uspije popeti se u predsjedničku fotelju, bit će prva ruska vladarica nakon više od dva stoljeća.

Projekt spin doktora
Uzori su joj Margaret Thatcher i osobito Katarina Velika. Neki promatrači u djelovanju Sergejeve vide smišljeni projekt režimskih spin doktora, zamišljen kako bi se manipuliralo mlađim slojevima društva, ali i radilo na širenju ksenofobije, antizapadnih stavova, koji traži vanjskog krivca u vrijeme recesije.


Izjave koje su je proslavile

• “Pogledajte tu njušku. Nekada je bio ponos naše zemlje, a onda se prodao američkim špijunima.” (Gari Kasparov)

• “Bila je tako lijepa i pametna. Što trebaš napraviti da se pretvoriš u ovo?” (O opozicijskoj novinarki Juliji Latininoj)

• “Nismo ksenofobični, čak suosjećamo s ilegalnim radnicima jer rade u ropskim uvjetima”. (Tijekom prosvjeda sa sloganom “Naš novac - našim ljudima”)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije