Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viktor Medvedčuk

Putinov prijatelj na 'posebnom zadatku': Oligarh koji prijeti nuklearnim oružjem podmićivao europarlamentarce

Viktor Medvedčuk
Foto: telegram
1/3
01.04.2024.
u 11:05

Proruski oligarh Medvedčuk našao se ovih dana pod optužbama za podmićivanje europarlamentaraca radi širenja ruskog utjecaja. Kako je objavio Financial Times, Medvedčuk je vodio operaciju vabljenja i plaćanja političara koji bi zauzvrat širili propagandu Kremlja pred izbore za EU parlament koji će se održati u lipnju.

Pao je u već u zaborav, a onda se "ukazao" i najavio da će "najvjerojatnije" uslijediti nuklearni napad. Riječ je o prijatelju Vladimira Putina, ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku kojeg su, prerušenog u ukrajinsku uniformu, 2022. zarobile ukrajinske snage i deportirale ga u Rusiju u sklopu zamjenu za ukrajinske ratne zarobljenike.

Medvedčuk je rekao da "Zapad nastavlja polagati pravo na globalnu dominaciju" i ne isključuje mogućnost da bi se u sukob mogle uključiti i zemlje izvan Europe ako se sukob proširi, a pritom je očito mislio na arapske zemlje, a potom i na Kinu i Indiju. Newsweek podsjeća da zapadni čelnici, od američkog predsjednika Joea Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza do glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, stalno ističu da je izravan sukob Rusije i NATO-a nezamisliv s obzirom na nuklearne arsenale kojima raspolažu.

Putin svako malo spominje nuklearno oružje, valjda da se ne zaboravi da ga Rusija ima, pa je i tijekom govora o stanju nacije rekao da su ruske strateške nuklearne snage u stanju pune pripravnosti, a kako bi održao razinu straha među Rusima, a strah ga velikim dijelom i održava u Kremlju. Naglasio je da postoji stvarni rizik od nuklearnog rata ako zapadne nacije pošalju trupe u Ukrajinu. - Zapadne nacije moraju shvatiti da i mi imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovom teritoriju. Sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. Zar ne shvaćaju? - upitao je.

Proruski oligarh Medvedčuk našao se ovih dana pod optužbama za podmićivanje europarlamentaraca radi širenja ruskog utjecaja. Kako je objavio Financial Times, Medvedčuk je vodio operaciju vabljenja i plaćanja političara koji bi zauzvrat širili propagandu Kremlja pred izbore za EU parlament koji će se održati u lipnju. Češka vlada je prokazala internetsku stranicu Voice of Europe iz Praga kao izvor širenja ruskog utjecaja. Ta se stranica povezuje s Medvedčukom i njegovim suradnicima.

VEZANI ČLANCI:

Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje u kojem se navodi da Medvedčuk vodi operaciju ruskog utjecaja na češkom teritoriju, a cilj je potkopavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine. Belgijski premijer Alexander De Croo rekao pak je da se Rusija obratila parlamentarcima iz EU-a i platila im da promiču rusku propagandu. Češki mediji objavili su da je Voice of Europe platio političarima iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Nizozemske i Mađarske da promoviraju ruske interese u EU parlamentu u svojim intervjuima, sudjelovanjem na forumima i na društvenim mrežama. Der Spiegel piše da je među njima i Petr Bystron, njemački zastupnik iz krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Medvedčuk je i prije 12 godina bio optužen za dezinformiranje javnosti u Ukrajini, a prije nekoliko godina zatvarene su njegove televizijske postaje jer su širile rusku propagandu. U Srbiji je registrirao udrugu "Druga Ukrajina". Ovaj novi skandal izbio je nakon istrage koju je Češka provela u suradnji sa sigurnosnim službama Belgije, Nizozemske, Mađarske, Njemačke i Poljske.

FOTO Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

Viktor Medvedčuk
1/41

Komentara 14

SE
Serengeti
21:51 01.04.2024.

Ukrajinski bivši predsjednik Porošenko je optužen za izdaju, korupciju i suradnju sa Medveščukom. Porošenko početak suđenja čeka na slobodi, a kako svi znamo kakav je zemlja Ukrajina, očekujem da će i taj oligarh izmisliti nešto slično sinkopi i biti oslobođen.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:43 01.04.2024.

To je ta stranica na koje Serengeti dale linkove, kao "neovisne medije" 😄

IZ
ivan.zorger
11:31 01.04.2024.

Haha, kakav naslov programski! Užasan on kaj ih je podmićivao, a jadni oni. Čiste basne, Ezop i Grim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije