Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAĆANJE NACIJI

Putin: Zapad je izmislio novi sport, natječu se tko će jače kritizirati Rusiju

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22.04.2021.
u 16:24

U obraćanju naciji nije spomenuo Ukrajinu ili Navaljnog čiji pristalice prosvjeduju

Dugo se očekivao i široko najavljivao jučerašnji govor ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali na kraju je on tek u načelnim crtama ponovio da će se Rusija pobrinuti da zaštiti svoje interese u odnosu na zemlje Zapada koje ga sve češće kritiziraju. Golemu većinu obraćanja Putin je izdvojio kako bi govorio o domaćim temama: koronavirusu, demografiji, pomoći gospodarstvu...

Predsjednikovo obraćanje naciji došlo je u vrijeme kada se Rusija nalazi u diplomatskom ratu sa Sjedinjenim Državama i nekim zemljama Europske unije, naročito Češkom, a posebno zabrinjavaju vojne tenzije na istoku Ukrajine. Pristalice ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog također su jučer u Rusiji prosvjedovali protiv njegova tretmana u zatvoru.

‘Prestanite sa sankcijama’

Tijekom tradicionalnog obraćanja naciji Putin je međunarodnim akterima poručio da će Rusija znati odgovoriti ako joj netko ugrozi interese.

– Nadam se da nitko neće pokušati prijeći crvenu liniju u odnosima s Rusijom, a mi ćemo je sami definirati – rekao je ruski lider.

Zapadne je vlade pritom optužio za uvođenje ilegalnih ekonomskih sankcija kako bi ostvarile svoje ciljeve.

– To se pretvorilo u neku vrstu sporta: tko može najglasnije reći nešto negativno o Rusiji – slikovito je osjećaje većine Rusa opisao Putin i dodao da je Moskva uglavnom odgovarala na skroman način.

Zatim je naglasio da se to u posljednje vrijeme pretvorilo u “nešto opasnije”, naglašavajući da su ruske i bjeloruske sigurnosne službe spriječile navodni atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, a da taj navodni pokušaj puča nitko na Zapadu nije osudio. Moskva, posebno vlast koju predvodi Putin, i inače naglašava da se u Rusiji i okolnim zemljama pokušavaju izvesti “obojene revolucije” kako bi se promijenili režimi i instalirali poslušni lideri. S druge strane, neke demokracije rusku vlast vide kao zaštitnika diktatura diljem svijeta.

Putin je govor održao u vrijeme rastućih troškova života u Rusiji, posebno snažnog rasta cijena hrane. Također, za samo pet mjeseci održavaju se parlamentarni izbori u zemlji. Ruski lider jučer nije spominjao stanje na granici te zemlje i Ukrajine gdje su snažno porasle tenzije. Europska je unija nedavno rekla da je Rusija na granici s Ukrajinom razmjestila sto tisuća vojnika. Ukrajinski je predsjednik Volodimir Zelenski prekjučer pozvao svoga ruskog kolegu da se sastanu u ratnoj zoni na istoku Ukrajine kako bi se smirile napetosti.

– Ja tamo odlazim svaki mjesec, gospodine Putin. Spreman sam otići korak dalje i pozvati vas da se sastanemo bilo gdje u ukrajinskom Donbasu, gdje se odvija rat – rekao je ukrajinski lider.

Rusija s druge strane odbacuje sve optužbe da je njezino gomilanje vojske, o kojem su u međuvremenu izvijestili gotovo svi svjetski mediji, agresivno. Ukrajinski je ministar vanjskih poslova pozvao prekjučer zapadne zemlje da uvedu nove ekonomske sankcije Moskvi. Putinovo spominjanje tih sankcija, koje redovito uvode i SAD i EU, dokazuje koliko ta tema iritira i Putina i Ruse.

“Putine, odlazi!”

Ruska je izvanparlamentarna opozicija također jučer organizirala prosvjede diljem zemlje protiv tretmana vođe oporbe Navaljnog. On je u zatvoru i žali se da mu nadležni ne žele pomoći u liječenju. Zbog toga je prije tri tjedna započeo štrajkati glađu, a liječnici koji su ga posjetili u zatvoru tvrde da mu prijeti čak i smrt. Američke su vlasti upozorile da bi Rusija mogla osjetiti posljedice umre li Navaljni u zatvoru. No, kritičari upozoravaju da Washington zapravo nema mnogo alata na raspolaganju za zaštitu ruskog oporbenjaka, ali da istodobnom podrškom Navaljnom ruši rejting opoziciji. Prosvjednici su se jučer okupili u nizu gradova, a u nekima su vikali “Putine, odlazi!”.

U Novosibirsku ih je bilo dvije-tri tisuće na ulici, u Irkutsku nešto manje. Gotovo tisuću okupilo ih se u Vladivostoku, na krajnjem istoku zemlje. Do zaključenja ovog izdanja, uhićena su 182 prosvjednika. Trg na kojem su se prosvjednici trebali nešto kasnije okupiti u Moskvi, policija je većinom ogradila te uoči prosvjeda uhitila najbliže Navaljnijeve suradnike.

U siječnju, nakon što je Navaljni uhićen, možda i prvi put prosvjednici su se okupili diljem Rusije, ne samo u najvećim gradovima kao prije. Ruski opozicionar prošle je godine otrovan, za što je optužio Putina te se nakon liječenja u Njemačkoj vratio u Rusiju, ali je zatvoren zbog navodnog kršenja uvjetne kazne u slučaju u kojem je osuđen za prijevaru i za koji kaže da je politički motiviran.

Ključne riječi

Komentara 2

MP
miroslav.petkovic.7564
16:40 22.04.2021.

Ja sam jucer vec pisao o tome. Nije trebalo cackat mecku da da putin je reka svoje. Sad cemo sami odredivat dije crvena linija. Rusija nece dozvolit nikakvo raspaljivanje vatre od strane Amera i crveni mundira.. Cjeli svjet je slusao rece ako do sukoba dode odgovor bit ce asimetrican i jak..Da .da nije se igrat nije to Irak i Libija Sir sad mnogima glava u pjesku. Rusi rekose Ameri priznaju samo zakon sile koristili nasu dobrotu tog vise nema... Putin opce nije spomenuo Bidena,a cjeli svjet to cekao da da to je u njegovu maniru. Najvise je govorio o ntehnologiji napredku izgradnji zemlje.. Brumec je preskocio kolika ce bit pomoc djeci mjesecna. Oko osamdeset Eura od sest do sedamnest godina.. Samohranim majkama sto dvadeset eura da da to je nas novinar zaboravija navest...Trece danas mislim Lukasenko Bjelor predsjednik dolazi ovdje u Rus.. Sve vise ove dvi zemlje suraduju ekonomski vojno.. Na kraju mogla bi bit i federacija...Ruski predsjednik gleda na Ukraince kao na svoju bracu ali nece dozvolit da ameri tamo kolo vode to je to i rece tako.

JA
Jadranko
17:03 22.04.2021.

Može prijevod?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije