Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.12.2014. u 07:40

Predsjednik Putin ponaša se kao bogati ruski turist koji u balkanskoj krčmi časti sve goste, dok je njemačka kancelarka naručila samo mineralnu vodu za sebe

A što ako je ovo divljanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja samo uvertira u novo geopolitičko preslagivanje na Balkanu? U tom globalnom "sukobu civilizacija" Šešelj je samo ružna kulisa iza koje se igraju ozbiljne predstave u kojima glavnu riječ imaju Barack Obama i Vladimir Putin. Dovoljno je samo pogledati političku kartu Europe na kojoj se jasno vidi da se naši južni susjedi nalaze u svojevrsnom limbu dobro "opkoljeni" američkim saveznicima. Pritom nisu problem Albanija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i pola BIH, nego Republika Srpska i Srbija koje su još uvijek praktično podijeljene oko toge hoće li na Zapad ili ostati pupčano vezane za Rusiju. Srbi vole braću Ruse, ali je problem što je Moskva daleko.

Nakon što je bojišnica zamrznuta u Ukrajini, sada su se velike sile fokusirale na zapadni Balkan. Nikako ne želim reći da će sada ovdje izbiti neki novi rat (iako ni to ne trebe posve isključiti), ali će se sasvim sigurno odvijati velika politička i gospodarska borba između Rusa i Zapada. Pritom Rusi i Amerikanci nisu jedini kauboji u ovoj balkanskoj preriji. Turska, osokoljena gospodarskim procvatom, sada još bolje kotira kod naših muslimana, aktivne su arapske zemlje i Iran, a gotovo neprimjetno jača utjecaj sve moćnije Kine. Možda se sukob različitih svjetova može najplastičnije vidjeti na medijskoj sceni na "zapadnom Balkanu". Već nekoliko godina imamo "muslimansku" Al Jazeeru, nedavno je pod patronatom CNN-a pokrenut "američki" N1, Rusi su u Beogradu otvorili svoj medijski servis, dok je Kina uz već poznatu gospodarsku pojačala i kulturnu prisutnost.

Hrvatska je pravovjerna saveznica Zapada i štreberski ispunjava sve njegove želje. Ako je nekada bila predziđe kršćanstva, sada je predziđe NATO-a i EU. Amerika diktira globalnu politiku Zapada, a Njemačka je zadužena za Balkan. Angela Merkel očito se razlikuje od oca moderne Njemačke Otta von Bismarcka koji je prije gotovo 150 godina ustvrdio da Balkanski poluotok nije vrijedan jednog zdravog muškarca iz Pomeranije. Nisu posve bez osnove one analize koji kažu da je Njemačka dijelom "dobila" Balkan zato što je zbog sankcija Rusiji najviše izgubila na "istočnoj fronti" u Ukrajini. Geopolitička situacija može se usporediti s onom od prije Prvog svjetskog rata kada su velike sile također polagale pravo na Balkan koji nije do kraja bio uklopljen u tadašnji svjetski poredak. Sada je utoliko drukčija što je Rusija ostala usamljena u sukobu sa Zapadom, dok je prije stotinu godina bila puno manja razlika u snazi suprotstavljenih sila. Moskva sada nema ni na Balkanu odane saveznike kakve je imala prije Prvog svjetskog rata. Čak i njezina ljubimica Srbija želi ući u EU. Međutim, u tim velikim geopolitičkim igrama Rusija nije posve bez izgleda. Zapad želi stratešku kontrolu nad ovim prostorima, dok je vrlo škrt kada treba dati neki novac. "Zapadni Balkan" nikada nije osjetio blagostanje koje je donedavno vladalo u EU, ali zato osjeća sadašnju krizu. Zapad treba pomoći izgraditi gospodarstvo na "zapadnom Balkanu" ako želi istisnuti Rusiju. Posebno će morati biti široke ruke prema Srbiji koja se još uvijek nećka jer "pola" zemlje kliče Putinu. Za sada je predsjednik Rusije puno galantniji prema ovim prostorima. Ponaša se kao bogati ruski turist koji u balkanskoj krčmi časti sve goste, dok je Angela Merkel naručila samo mineralnu vodu za sebe. A tako se ne stječe popularnost na Balkanu. Vrijeme je da i štedljiva frau Angela odriješi kesu.

>> Kolinda o zajedništvu, Karamarko i Brkić o Titu i ZAMP-u

Komentara 61

DU
Deleted user
08:49 04.12.2014.

Putin Časti? da vidjeli smo kako je počastio Srbiju, 7 dana nakon parade posalo je račun vrijedan 200 miliona dolara za plin,ha,ha,Gdje vi nađete ove priče?

Avatar kruc1979
kruc1979
08:28 04.12.2014.

Ne bih baš rekao da Putin časti po balkanu. Naime dan nakon legendarnog posjeta Srbiji istoj toj zemlji je digao cijenu plina. A njemci kao njemci, škrti do bola. Radije oni uvoze kvalificiranu radnu snagu iz Hrvatske i popravljaju si natalitet, a samim tim i održivost nego da iste te ljude zaposle u njihovoj domovini. Čista suprotnost SAD koja je Marshallovim planom digla Njemačku iz pepela.

PA
patuljčica..
09:58 04.12.2014.

I tako ..... stranci opet provode svoje interese po Hrvatskoj, tko će pobijediti ovisi o tome tko je od njih jači, Rusija ili Njemačka. Hrvate nitko ništa ne pita. Uostalom, zašto bi itko i obraćao pažnju na svega 4 milijuna staro i slabo obrazovanog stanovništvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije