Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Vatikanu

Putin treći put kod pape, ali još ga ne poziva u posjet Rusiji

Vladimir Putin i Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
05.07.2019.
u 07:10

Nakon Franjinih putovanja u pravoslavne zemlje Bugarsku, Makedoniju i Rumunjsku sve češće se nagađa kada će Sveti Otac pohoditi Moskvu.

Papa Franjo i ruski predsjednik Vladimir Putin srdačnim stiskom ruke počeli su svoj treći susret jučer u Vatikanu u 14.15 sati, točno sat kasnije od predviđenoga. Putin je stigao u posjet Rimu i Vatikanu koji je trajao nešto više od deset sati.

Papa je dočekao gosta s “dobro došao”, a Putin je samo odgovorio “hvala”. Prije negoli su se zatvorila vrata po izlasku novinara iz biblioteke, ni Putin ni Franjo nisu izgovorili nijednu riječ. Sjeli su za stol jedan nasuprot drugome (predsjednici uvijek sjede nasuprot papi).

Odnos dviju crkava

Razgovor između pape i Putina trajao je točno 55 minuta i odvijao se s pomoću prevoditelja. Nakon razgovora s papom i razmjene darova, Putin je otišao na razgovor s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i vatikanskim ministrom za vanjske poslove Paulom Richardom Gallagherom.

Vladimir Putin i Papa Franjo
1/10

Papa Franjo i Putin razgovarali su o ključnim međunarodnim temama i odnosima između Vatikana i Rusije te Katoličke i Ruske pravoslavne crkve. Dakako, uvijek, ali i sve češće nakon papinih nedavnih putovanja u pravoslavne zemlje Bugarsku, Makedoniju i Rumunjsku, nagađa se kada bi papa mogao pohoditi Moskvu. Vatikan priželjkuje ne samo da šefovi država prvi pozovu papu u posjet nego da osim tog formalnog političkog poziva uslijedi i onaj vjerskih poglavara. Ruska pravoslavna crkva još nije obznanila želi li i kada vidjeti papu u Moskvi. Ruska pravoslavna crkva poglavaru Katoličke crkve nije uputila poziv pa onda to ne može učiniti ni Putin.

Forum Italija – Rusija

Papa Franjo primio je Putina i 25. studenoga 2013. godine te 10. lipnja 2015. godine. Inače, Putin se u 19 godina susreo i dvojicom prethodnih papa, s Ivanom Pavlom II. dva puta, 2000. i 2003. godine, te s Benediktom XVI. 2007. godine. Prve bilateralne odnose s Rusijom, nakon raspada SSSR-a, Vatikan je uspostavio 1990. godine, a diplomatski odnosi između dviju država uspostavljeni su 2009. godine.

Foto: Reuters/PIXSELL

Odmah poslije susreta s papom Franjom Putin je otišao u Quirinale na ručak s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom. Putin je sudjelovao i na forumu Italija – Rusija. U ruskom izaslanstvu su, uz ostale, bili ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i industrije Denis Manturov. Putin je na večeri razgovarao s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, a nazočili su i zamjenici premijera Matteo Salvini i Luigi di Maio. Putin se susreo i sa svojim prijateljem, bivšim premijerom Silvijem Berlusconijem.

Komentara 8

Avatar Croatino
Croatino
11:28 05.07.2019.

Ovaj Putin stavrno zeli biti katolik samo nezna kako objasniti rusima

MA
Malenkost
07:26 05.07.2019.

U bogato okicenim vatikanskim odajama pravi se politika, dali s Putinom, Berlusconijem, Causescu ili pak s Josipom Brozom i Jovankom uopce nije bitno, glavno je da je na svjetskoj pozornici ovaj nasljednik "Svetog Petra". Da li su razgovarali i oo pedofiliji? Zalosno je koliko ima jos plitkih mozdanih brazda. A kad ce u HR? HR Crkvu je "satrao" ovaj Papa Franjo, ma stvarno ponizio, gore ne ide. Ja mislim da je zucna kesica kod mnogih Biskupa i Kardinala HR katolicke Crkve za prekipiti. Njego pontifikat kao da traje predugo, za HR Crkvu. Jadno, sve gluma.

VJ
vjaceslav
22:06 06.07.2019.

zašto bi papa trebao ići u beograd ili moskvu? zar mu je malo poniženja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije