Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Putin pisao SAD-u: Bog nas je stvorio jednake!

putin
Reuters/PIXSELL
12.09.2013.
u 09:31

Potencijalni američki udar na Siriju dovest će do širenja sukoba daleko izvan granica Sirije, upozorava ruski predsjednik u pismu objavljenom u NY Timesu

– Odnosi među nama prošli su kroz različite faze. Bili smo jedni protiv drugih za Hladnog rata. Ali, jednom smo bili i saveznici i zajedno porazili naciste – napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u otvorenom pismu Amerikancima pod nazivom "Ruska molba za oprez" koje je jučer objavljeno u New York Timesu.

– Potencijalni američki udar na Siriju, unatoč snažnom protivljenju mnogih zemalja te velikih političkih i vjerskih vođa, uključujući i papu, rezultirat će s još više nevinih žrtava te dovesti do eskalacije i potencijalnog širenja sukoba daleko izvan granica Sirije. Udar će povećati nasilje i pokrenuti novi val terorizma – upozorava Putin.

Kaže da "Sirija ne svjedoči borbi za demokraciju nego oružanom sukobu između vlade i oporbe u multireligijskoj zemlji".

– Malo je prvaka demokracije u Siriji. No, tamo se nalazi i više nego dovoljno Al-Qa'idinih boraca i ekstremista svih boja koji se bore protiv vlade. Ovaj unutarnji sukob, potaknut inozemnim oružjem isporučenim opoziciji, jedan je od najkrvavijih u svijetu – ističe Putin.

Kaže da se u Siriji bore arapski plaćenici te stotine militanata iz zapadnih zemalja i Rusije, što ga duboko zabrinjava.

– Mislite da se neće vratiti u svoje zemlje s iskustvom koje su stekli u Siriji? To je prijetnja svima nama – piše Putin.

Ne smijemo zaboraviti da nas je Bog stvorio jednake

Putin ističe da ne štiti sirijsku vladu nego međunarodno pravo.

– Moramo upotrijebiti Vijeće sigurnosti UN-a i vjerovati da je očuvanje zakona u današnjem kompleksnom i turbulentnom svijetu jedan od rijetkih načina kako očuvati međunarodne odnose da otkližu u kaos. Pod trenutačnim međunarodnim pravom agresija je dopuštena samo u samoobrani ili odlukom Vijeća sigurnosti. Sve drugo je neprihvatljivo prema UN-u i moglo bi se karakterizirati kao agresija – dodaje ruski predsjednik koji ističe kako nitko ne sumnja da su u Siriji civili otrovani sarinom, no postoji dovoljno dobri razlozi kako je to čin pobunjenika.

Izvješća da militanti pripremaju novi napad na Izrael ne može se ignorirati, piše Putin.

– Alarmantno je da je vojna intervencija u unutarnjim sukobima stranih zemalja postala uobičajena za SAD – kaže Putin izrazivši sumnju kako je to u dugoročnom interesu SAD-a.

– Moramo prestati koristiti jezik sile i vratiti se na put civilizirane diplomacije te političkog dogovora. U posljednjih nekoliko dana pojavila se nova mogućnost izbjegavanja vojne akcije. Prema izjavama predsjednika Obame, SAD to vidi kao alternativu vojnoj akciji. Pozdravljam predsjednikov interes u nastavljanju dijaloga s Rusijom i Sirijom – nastavlja Putin.

– Ako možemo izbjeći agresiju protiv Sirije, to će poboljšati atmosferu u međunarodnim odnosima i ojačati međusobno povjerenje. Moj radni i osobni odnos s predsjednikom Obamom označen je rastućim povjerenjem. Cijenim to. Pažljivo sam proučio njegovo obraćanje naciji u utorak. I radije se ne bih složio s primjedbom koju je izrekao o američkoj posebnosti, navodeći da je američka politika "ono što čini Ameriku drugačijom. To je ono što nas čini posebnima." Vrlo je opasno ljude poticati da sebe vide kao posebne, bez obzira na motivaciju. Postoje velike zemlje i male zemlje, bogate i siromašne, one s dugim demokratskim tradicijama i one koje još uvijek traže svoj put u demokraciju. Njihove se politike također razlikuju. Svi smo različiti, no kada pitamo Božji blagoslov, ne smijemo zaboraviti da nas je Bog stvorio jednake – zaključuje Putin.

>>CIA tajno isporučuje oružje pobunjenicima u Siriji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije