Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni S-300

Putin Izraelcima objasnio zašto će Iranu isporučiti raketni sustav

S-300
Foto: Reuters/PIXSELL
15.04.2015.
u 17:39

"U obzir su uzete taktičke i tehničke karakteristike sustava S-300 koje ga čine obrambenim oružjem", objasnio je Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu objasnio zašto je ukinuo zabranu na isporuku modernog raketnog sustava S-300 Iranu.

U priopćenju iz Ureda ruskog predsjednika napisali su da je Putin izraelskom predsjedniku "iznio detaljno objašnjenje zašto je Rusija donijela takvu odluku". "U obzir su uzete taktičke i tehničke karakteristike sustava S-300 koje ga čine obrambenim oružjem te zato neće predstavljati nikakvu prijetnju sigurnosti Izraela kao ni drugih država na Bliskom istoku", stoji u Putinovu priopćenju, piše RT.

"Potiče se agresija Irana u regiji"

No, čini se da Putin nije uspio postići željeni učinak jer je Netanyahu u priopćenju napisao da je da je  "zabrinut zbog te odluke" te da se time "potiče agresija Irana u regiji i potkopava stabilnost Bliskog istoka".

Rusija je još 2007. godine potpisala ugovor o prodaji sustava S-300 "težak" 800 milijuna dolara, a isporuku je zabranio predsjednik Dimitrij Medvedev tri godine poslije. Putin se na ukidanje zabrane odlučio nakon što je okvirno postignut dogovor, iako još službeno nije potpisan, svjetskih sila s Iranom oko reguliranja njegova nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Službena Moskva smatra da u ovoj fazi više ne postoje razlozi za takvu vrstu embarga. Rusija je također počela Iranu isporučivati hranu, opremu i građevinski materijal u zamjenu za iransku naftu.

>>Ruski ratni brodovi ušli u La Manche, a avioni kruže oko britanskog zračnog prostora

>>Putin bi u poslu s Iranom mogao izgubiti 27 milijardi dolara

Komentara 122

SP
spenic60
17:53 15.04.2015.

Sto se Putin ima objasnjavat Izraelu ? Nije li se isti desetljecima naoruzavao od strane SAD , i prkosio ( prijetio ratom i ratovao ),sa svojim susjedima. Zalosno je ono sto se tom narodu desavalo tokom drugog svijetskog rata , medutim oni sada isto to rade drugim narodima. Uz pomoc velikog tutora SAD.

AN
anticenzura
17:53 15.04.2015.

Putin gleda svoje interese kao sto Izrael gleda svoje. Ne polaze ni Izrael nikome racune kada posluje okolo sa citavim svijetom. Smijesno.

NE
Neonacionalist
18:02 15.04.2015.

A gdje je naš S-300 , Hrvatska ga je uspijela nabaviti još 1994. a prema nekima je završio u Americi , izgleda da smo im ga dalina proučavanje, valjda nama to nije potrebno iako posjedovanje tog sustava bi bila vrhunska protuzračna zaštita skoro pa nam ništa drugo ne bi bilo ni potrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije