Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bloomberg:

Putin bi u poslu s Iranom mogao izgubiti 27 milijardi dolara

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
14.04.2015.
u 17:53

Glavni razlog ekonomskih teškoća Rusije je 50-postotni pad cijena nafte

Ruski predsjednik Vladimir Putin na primjeru Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini pokazao je da je spreman podnijeti ekonomske "udarce" u zamjenu za širenje političkog utjecaja, a isti pristup zauzeo je i u slučaju Irana, piše Bloomberg.

Ukidanje sankcija i vraćanje iranske nafte na svjetsko tržište moglo bi dodatno smanjiti njezinu cijenu što bi još "skresalo" prihode od najunosnijeg ruskog izvoznog proizvoda. Prema pisanju Bloomberga, Ruska središnja banka izračunala je da bi cijena tog poteza za Rusiju iznosila čak 27 milijardi dolara. – Strateške koristi su mnogo bitnije za Rusiju – kazao je stručnjak s londonskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose Nikolaj Kozanov. Rusija ulazi u prvu recesiju u šest godina, a ekonomska situacija je još pogoršana sankcijama zapadnih država zbog podrške separatistima u Ukrajini i pripajanjem Krima.

Dugogodišnji partner i saveznik

Glavni razlog ekonomskih teškoća je 50-postotni pad cijena nafte od lipnja prošle godine na oko 55 dolara za barel. Procjenjuje se da bi cijena barela nafte mogla pasti još 15 dolara kada se ukinu sankcije Iranu nakon što svjetske sile potpišu konačni dogovor oko nuklearnog programa te države. Ruska središnja banka izračunala je prošlog mjeseca da bi to moglo dovesti do još 2 posto pada ruskog BDP-a. Njihova je procjena da bi pad ruskog BDP-a uz prosječnu cijenu od 50 do 55 dolara po barelu ove godine iznosio od 3,5 do 4 posto.

– Neki ruski stručnjaci tvrde da što duže traju sankcije Iranu, to bolje za Rusiju zbog rizika od pada cijena nafte – kazala je stručnjakinja za Bliski istok i direktorica moskovskog Instituta za strateška istraživanja Elena Suponina. Dodala je da, bez obzira na to, Rusija podržava ukidanje sankcija Iranu jer im je on dugogodišnji partner i saveznik u rješavanju mnogih regionalnih problema.

Prije će Iran poslovati s Rusima, nego s Amerikancima

– Rusija će imati mnogo više koristi ako Iran postane normalna država s kojom može normalno poslovati – kazao je čelnik moskovskog Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku Fjodor Lukjanov. Objašnjava da će im iranske tvrtke biti konkurencija ruskima, ali i da će ruske tvrtke imati mnogo više mogućnosti za poslovanje u Iranu od američkih jer će SAD i dalje u Iranu ostati simbol svega što mrze.

Jučer je Putin objavio da je ukinuo zabranu isporuke raketnog sustava S-300 Iranu, a neki mediji objavili su i da je Rusija počela Iran opskrbljivati hranom, opremom i građevinskim materijalnom u zamjenu za naftu.

>>SAD zabrinute Putinovom prodajom naprednog raketnog sustava Iranu

>>Ruski ratni brodovi ušli u La Manche

>>Kako to da je saudijski kralj heroj, a Putin zločinac

Komentara 42

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:47 14.04.2015.

Vidjela sam Putina kako u Moskvi kopa po kontejnerima od smeca. Izgleda totalno zapusten, neobrijan...Strasno koliko je izgubio. Da mu mi pocnoemo skupljati pomoc pa da mu sto posaljemo da ima barem za jesti?

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:40 14.04.2015.

Glavno da je nas Bloomberg "zabrinut" za Ruski prosperitet. Ekonomiji od 2300 milijardi $ godisnje 27 milijardi predstavlja punih 1,1 %. Stravican "udarac", ali glavno je da nas Bloomberg vodi brigu o tome. Sada se lakse dise.

FR
franjo
19:53 14.04.2015.

Propaganda! Niko nikad nije Rusiju bacio na koljena, niti će. To je država sa najvećim prirodnim bogatstvima na svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije