Naslovnica Vijesti Svijet

'Putin financira neke stranke i podriva EU'

Ruske operacije širenja utjecaja na političke stranke vidljive su u Francuskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Austriji i Češkoj
19. siječnja 2016. u 00:15 99 komentara 1300 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL

 Američke obavještajne službe dobile su od Kongresa zadatak da pokrenu veliku istragu o tome financira li Rusija neke političke stranke u državama članicama EU i NATO-a s ciljem “podrivanja političke kohezije”, poticanja agitacije protiv NATO-ova obrambenog raketnog štita i sprečavanja pokušaja pronalaska alternative ruskim izvorima energije. Objavio je to britanski list The Sunday Telegraph pozivajući se na neimenovane izvore u SAD-u i Velikoj Britaniji, čiji je jedan dužnosnik rekao novinarima da se u Europi “zaista odvija novi Hladni rat”.

– Diljem EU vidimo alarmantne dokaze o tome da Rusija pokušava rasporiti tkivo europskog jedinstva na cijelom nizu vitalnih strateških pitanja – rekao je taj neimenovani britanski dužnosnik. Prema Telegraphu, ruske operacije širenja utjecaja na političke stranke i udruge vidljive su u Francuskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Austriji i Češkoj. Otprije je poznato da je francuska stranka Nacionalna fronta, pod vodstvom Marine Le Pen, dobila zajam od ruske banke u visini 9 milijuna eura.

U Nizozemskoj se sumnja na skriveni ruski utjecaj u prikupljanju potpisa za referendum protiv sporazuma EU s Ukrajinom, koji je već stupio na snagu, ali koji bi Nizozemci na referendumu mogli srušiti. Američki Kongres zadužio je Jamesa Clappera, direktora američke obavještajne zajednice, da istraži prikriveno rusko financiranje europskih stranaka ne samo u posljednjih godinu-dvije, nego u posljednjih deset godina, tvrdi Telegraph.      

>> “Rusija ne želi biti supersila, to je nepotrebno”

Elipso

 • Avatar fuzzy
  fuzzy:

  Pa što onda? Ako Zapad može financirati stranke i tzv. NVO, zašto to ne bi smjela i Rusija?

 • oooooooooo:

  ma sram ga bilo da mi je samo znati od koga je to naucio

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Je a kad nam ameri financiraju proljevicarske novinare a sve redom bivsi komunisti... razne strbceve, pusickeve i terselickine udruge koji imaju za cilj prikazati sve hrvate kao zlocince... razne kontre,libre i ostale pro-gay udruge mjenjajuci nasa i namecuci nam njihova ... prikaži još!a gledista kao ispravna... razne udruge od davida, proragore i ostalih koji imaju za cilj odvojiti crkvu od naroda... Razne babe i ostale profeministicke udruge koje za cilj imaju odvojiti zenu od obitelji... Sve udrige sa istim ciljim, razbijanje nacionalnog identiteta i unistenje tradicionalne obitelji! Ok je kad nam nasi vrli saveznici financiraju takve udruge?????