Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Putin:

“Rusija ne želi biti supersila, to je nepotrebno”

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
13.01.2016.
u 07:15

Propuštena je povijesna šansa za približavanje Istoka i Zapada

Rusija ne želi biti supersila, to je preskupo i nepotrebno, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u velikom intervjuu njemačkom Bildu. Velika je ovo prekretnica u odnosima sa stranom javnošću ruskog predsjednika koji je do sada odbijao zapadne medije. Putin je ustvrdio i kako su svi griješili te kako je propuštena povijesna šansa za približavanje Istoka i Zapada.

Greške od 1990.

– Od početka smo propustili nadići podjelu Europe. Prije 25 godina pao je Berlinski zid, ali nevidljivi zidovi pomaknuti su na istok Europe. I sve od tada oni su uzrok svih kriza. NATO i SAD željeli su potpunu pobjedu nad Sovjetskim Savezom. Željeli su sjediti na europskom prijestolju. Sada se tamo nalaze, a mi govorimo o krizama koje inače ne bismo imali. Ova čežnja za apsolutnim trijumfom vidi se i u američkim planovima za raketni štit – ustvrdio je Putin. Upravo je pitanje raketnog štita, koji NATO pod izlikom zaštite od iranskog raketnog programa stavlja na svoje istočne granice, veliki kamen smutnje u rusko-zapadnim odnosima.

– Obama je tvrdio da je riječ o zaštiti od iranskih nuklearnih raketa. U međuvremenu Iran je potpisao ugovor kojim se odriče nuklearnog oružja, ali raketni štit i dalje se gradi. Nedavno je potpisan ugovor sa Španjolskom, ugovor s Rumunjskom je u pripremi. Poljska je na redu 2018., a u Turskoj se grade radarske postaje. Koja je svrha svemu ovome – pita se Putin koji tvrdi da Rusija ne želi biti supersila.

– Ne želimo biti supersila, to je preskupo i nepotrebno. Jedno smo od vodećih gospodarstava svijeta. Što se tiče pojma “regionalna sila”, predlažem da pogledate kartu svijeta. Na zapadu naš je susjed Europa. Na istoku su nam susjedi Japan i SAD. Na sjeveru graničimo s Kanadom. Da biste smanjili značaj Rusije u svijetu, morate podići vlastiti značaj. I to je pogrešno – kaže Putin.

Odnosi s Njemačkom za Rusiju su pitanje od prvorazrednog značaja, a prije deset godina međusobna trgovina iznosila je 80 milijardi dolara na godinu, danas je upola manja. No Rusija i dalje smatra kako velika većina Nijemaca nije potpala pod proturusku propagandu koja dolazi iz SAD-a.

Nema sukoba s NATO-om

Otežanju odnosa sa Zapadom uvelike je doprinijela situacija na Krimu koji je Rusija anektirala.

– Nacionalistički puč u Ukrajini ugrozio je 2,5 milijuna Rusa na Krimu, a naši vojnici spriječili su ukrajinske snage da provedu puč i na poluotoku. Svi moramo slijediti međunarodno pravo. Ako su Kosovari imali pravo na samoodređenje, zašto ga ne bi imali i stanovnici Krima – pita se Putin.

Putin se nada da neće doći do velikog sukoba s NATO-om, no kaže da je Rusija spremna zaštiti svoje interese.

– Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo svoje interese, svugdje. Baš kao što radimo u Siriji. Ostajemo tamo, ne želimo da Sirija završi kao Irak ili Libija. 

>> Sirija treba početi raditi na novom ustavu, prerano nagađati o azilu za Asada 

>> Putin: Zapadne sankcije "dosta" pogađaju Rusiju

Komentara 63

PL
@ploto@
08:14 13.01.2016.

Od koga to trta ?

DU
Deleted user
14:12 13.01.2016.

Koje su ovo gluposti sa super silama. pa Rusija je super sila po defaultu, samim tim sto imaju 10.000 nuklearki.

BR
Branko102
10:57 13.01.2016.

Govori Putin istinu,onu koju Obmana ne smije niti pisnuti,a to je blizu 19 000 000 000 000,00USD američkog vanjskog duga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije