Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMNESTIJA ZA 6500 ZATVORENIKA

Pušteni novinari koji su otkrili masakre u Mjanmaru

Dvojica Reutersovih novinara Wa Lone i Kyaw Soe Oo zatočena su u Mjanmaru zbog izvještavanja o progonu muslimanske manjine Rohindža
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.05.2019.
u 06:00

Dva Reutersova novinara napokon s obiteljima nakon 500 dana u zatvoru

Dva Reutersova novinara koja su uhićena zbog izvještavanja o masakru koji je počinila mjanmarska vojska 2017. godine nad desetoricom muškaraca i dječaka pripadnika naroda Rohindža, oslobođena su nakon što su odležala gotovo dvije godine.

– Obojica su kršila zakon o državnoj tajni te su osuđena svaki na po sedam godina zatvora – riječi su uz koje je sudac Ye Lwin osudio novinare zbog posjedovanja “tajnih vladinih dokumenata”.

Presuda je izazvala lavinu kritika diplomata i ogorčene reakcije pripadnika organizacija za zaštitu ljudskih prava. Ujedinjeni narodi, Europska unija i mnoge zemlje među kojima su i SAD, Kanada i Australija, pozvali su tada na hitno oslobađanje novinara.
Vlasti su izgleda popustile pritiscima pa su iskoristile tradicionalno puštanje zatvorenika u vrijeme Nove godine koja se kod njih slavi 17. travnja te su u drugoj masovnoj amnestiji ove godine, odlukom predsjednika Wina Myinta, među 6500 oslobođenih zatvorenika u utorak pustili i 33-godišnjeg Wa Lonea i 29-godišnjeg Kyawa Soe Oo.

Nakon što su ugledali svjetlo dana poslije 500 dana provedenih iza rešetaka, oslobođeni novinari nisu skidali osmijeh s lica.
Dok im se sudilo u Mjanmaru, u veljači 2018. godine, Reuters je objavio njihovu reportažu o operaciji mjanmarske vojske protiv Rohindža kojoj je, prema mišljenju UN-a, cilj bilo etničko čišćenje ove muslimanske većine. Zbog te reportaže i predanog rada dvojac je dobio i Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje.

Sustavno provođenje nasilja i zločina nad Rohindžama rezultiralo je bijegom oko 730.000 pripadnika tog naroda, koji su utočište pronašli u susjednom Bangladešu. Tako je na jugoistočnoj granici Bangladeša nastao najveći kamp na svijetu s gotovo milijun izbjeglica Rohindža.

Pod pritiskom međunarodne scene, Mjanmar je početkom prošle godine obećao vratiti izbjeglice te za njih sagraditi novih pet kampova, ali pod uvjetom da mogu dokazati da su ranije živjeli u Mjanmaru.

Što se tiče optužbi o zločinima njihovih sigurnosnih snaga, od početka ih negiraju tvrdeći da je riječ o legitimnoj operaciji protiv pobunjenika.

VIDEO Policija otkrila koga sumnjiči za ubojstvo novinarke

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
07:33 08.05.2019.

a gdje su novinari koji bilježe zločine američkih vojnika? aha, ne smiju o tome pisati, čak se civilne, tj. kolateralne, žrtve više i ne smiju brojati, nisu dio statistike vojnih akcija... nego, što je sa zločinima tih rohinja... znate kolko su oni hramova zapalili, mjanmarskih sela, kolko su pobili seljaka i vojske, policije? znate kolko su posjekli šume i drvo prodali preko grancie, u bangladeš? znate kolko na crno otvorenih rudnika imaju..? ne znate. al bitno da su ugrožena manjina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije