Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pušteni novinari koji su otkrili masakre u Mjanmaru

Dva Reutersova novinara napokon s obiteljima nakon 500 dana u zatvoru
08. svibnja 2019. u 06:00 2 komentara 405 prikaza
Dvojica Reutersovih novinara Wa Lone i Kyaw Soe Oo zatočena su u Mjanmaru zbog izvještavanja o progonu muslimanske manjine Rohindža
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dva Reutersova novinara koja su uhićena zbog izvještavanja o masakru koji je počinila mjanmarska vojska 2017. godine nad desetoricom muškaraca i dječaka pripadnika naroda Rohindža, oslobođena su nakon što su odležala gotovo dvije godine.

U Mjanmaru osuđeni novinari Mjanmar Novinari Reutersa osuđeni na sedam godina zatvora zbog istrage o masakru nad Rohindžama

– Obojica su kršila zakon o državnoj tajni te su osuđena svaki na po sedam godina zatvora – riječi su uz koje je sudac Ye Lwin osudio novinare zbog posjedovanja “tajnih vladinih dokumenata”.

Presuda je izazvala lavinu kritika diplomata i ogorčene reakcije pripadnika organizacija za zaštitu ljudskih prava. Ujedinjeni narodi, Europska unija i mnoge zemlje među kojima su i SAD, Kanada i Australija, pozvali su tada na hitno oslobađanje novinara.
Vlasti su izgleda popustile pritiscima pa su iskoristile tradicionalno puštanje zatvorenika u vrijeme Nove godine koja se kod njih slavi 17. travnja te su u drugoj masovnoj amnestiji ove godine, odlukom predsjednika Wina Myinta, među 6500 oslobođenih zatvorenika u utorak pustili i 33-godišnjeg Wa Lonea i 29-godišnjeg Kyawa Soe Oo.

mjanmarski migranti Krizna žarišta Nezapamćeni bjegovi: ovo su migrantske krize o kojima se ne govori

Nakon što su ugledali svjetlo dana poslije 500 dana provedenih iza rešetaka, oslobođeni novinari nisu skidali osmijeh s lica.
Dok im se sudilo u Mjanmaru, u veljači 2018. godine, Reuters je objavio njihovu reportažu o operaciji mjanmarske vojske protiv Rohindža kojoj je, prema mišljenju UN-a, cilj bilo etničko čišćenje ove muslimanske većine. Zbog te reportaže i predanog rada dvojac je dobio i Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje.

Sustavno provođenje nasilja i zločina nad Rohindžama rezultiralo je bijegom oko 730.000 pripadnika tog naroda, koji su utočište pronašli u susjednom Bangladešu. Tako je na jugoistočnoj granici Bangladeša nastao najveći kamp na svijetu s gotovo milijun izbjeglica Rohindža.

Mjanmar UN optužuje: Generali su krivi za progon Rohindža

Pod pritiskom međunarodne scene, Mjanmar je početkom prošle godine obećao vratiti izbjeglice te za njih sagraditi novih pet kampova, ali pod uvjetom da mogu dokazati da su ranije živjeli u Mjanmaru.

Što se tiče optužbi o zločinima njihovih sigurnosnih snaga, od početka ih negiraju tvrdeći da je riječ o legitimnoj operaciji protiv pobunjenika.

VIDEO Policija otkrila koga sumnjiči za ubojstvo novinarke

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    a gdje su novinari koji bilježe zločine američkih vojnika? aha, ne smiju o tome pisati, čak se civilne, tj. kolateralne, žrtve više i ne smiju brojati, nisu dio statistike vojnih akcija... nego, što je sa zločinima tih rohinja... znate kolko ... prikaži još! su oni hramova zapalili, mjanmarskih sela, kolko su pobili seljaka i vojske, policije? znate kolko su posjekli šume i drvo prodali preko grancie, u bangladeš? znate kolko na crno otvorenih rudnika imaju..? ne znate. al bitno da su ugrožena manjina.