Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjanmar

Novinari Reutersa osuđeni na sedam godina zatvora zbog istrage o masakru nad Rohindžama

U Mjanmaru osuđeni novinari
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
03.09.2018.
u 08:17

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), u pritvoru su od prosinca 2017.

Dvojica Reutersovih novinara koji su istraživali zločine mjanmarske vojske nad Rohindžama osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

"Obojica su kršila zakon o državnoj tajni, te su osuđeni svaki na po sedam godina zatvora", rekao je sudac Ye Lwin pred prepunom dvoranom, u kojoj su se našli brojni novinari i diplomati.

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), u pritvoru su od prosinca 2017.  

Optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mjanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rahin, regiji na sjeverozapadu Mjanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohindža.

Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. rujna 2017.

Ova je presuda donesena u vrijeme velikih napetosti između Mjanmara i međunarodne zajednice.

Prije tjedan dana, istražitelji UN-a objavili su izvješće u kojem se govori o "genocidu" nad Rohindžama i izravno optužuje vojska, ali i šutnja dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi koja je na čelu vlade od 2016.

U Mjanmaru osuđeni novinari
1/9

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara.

 Ujedinjeni narodi, Europska unija i neke zemlje među kojima SAD, Kanada i Australija pozvali su na oslobađanje novinara.

"Danas je tužan dan za Mjanmar, Reutersove novinare Wa Lone i Kyaw Soe Oo, kao i globalno za slobodu tiska", rekao je glavni uredik Reutersa Stephen J.Adler.

Američki veleposlanik u Mjanmaru kazao je da je presuda "duboko uznemirujuća za svakog tko se bori za slobodu medija", a UN je zatražio oslobađanje novinara.

Po podacima UN-a, više od 700.000 Rohindža pobjeglo je preko granice u susjedni Bangladeš. Mjanmar niječe optužbe o zvjerstvima svojih sigurnosnih snaga i kaže da je vodio legitimnu operaciju protiv pobunjenika.  

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:47 03.09.2018.

Opet jedan od Liberala placeni clanak. Kao prvo Rohinje, koji su Muslimani poceli su napadati policijske stanice i otimati oruzje. Kada je vojsci prekipilo dali su im po repu kao nikada i sprijecili Islamsku agresiju nad vecinskim Budistickim stanovnistvom. Oni koji su zakuhali kasu pobjegli su preko Tajlanda u Indoneziju i Maleziju , te ogromna vecina u susjedni Bangladesh jer su htjeli izricito u neku muslimansku zemlju kao krajnje odrediste. Ukratko poklonici pedofila i ubojice Muhameda su mislili da mogu svagdje raditi sranja ali su se u Myanmaru debelo preracunali i popusili svoj vjerski ustanak. To i je jedini nacin kako s njima treba jer postuju samo silu. Jos jednom BRAVO Myanmar i samo naprijed dok cijela zemlja nije pociscena od ovog zaraznog virusa. A ovi novinarcici koji su ili socijalisti, Liberali ili Sorosevi placenici dobili su sta su zasluzili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije