Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josipović

'Opasnost od Islamske države ne smije nas odvesti u islamofobiju'

Ivo Josipović
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
23.09.2014.
u 20:15

Hrvatska politički stoji iza te koalicije, mi smo dio te koalicije i naravno da ćemo u slučaju potrebe pružiti humanitarnu pomoć, kazao je Josipović

Predsjednik Ivo Josipović u Dnevniku Nove TV iz New Yorka gdje se nalazi na Općoj skupštini UN-a,  pojasnio je što za Hrvatsku znači sudjelovanje u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države.

 – To podrazumijeva svijest o tome da je ono što prakticira Islamska država jedno veliko zlo; to je opasnost po čovječanstvo i po temeljne vrijednosti naše civilizacije. Kao što je rečeno i u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, to nije islam, to je njegova karikatura, njegova zloupotreba. Hrvatska politički stoji iza te koalicije, mi smo dio te koalicije i naravno da ćemo u slučaju potrebe pružiti humanitarnu pomoć – kazao je Josipović i dodao kako je važno da nas činjenica da postoji opasanost od Islamske države ne smije nas odvesti u islamofobiju.

I prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić iz New Yorka pred sjedištem UN-a za RTL Danas komentirala je ulogu Hrvatske u borbi protiv Islamske države te odgovorila zašto je vijest da smo dio koalicije protiv Islamske države objavio State Department, a ne Vlada.

 – Zato što hrvatska Vlada mora formalno donijeti tu odluku. State Department je to objavio u nekoj vrsti anticipacije. Normalno da će Hrvatska biti i jest članica te koalicije, s obzirom na to da je cijela EU u toj koaliciji, kao i cijeli NATO. Ali formalno je to odluka koju hrvatska Vlada mora donijeti – kazala je i dodala kako će ta odluka biti donijeta na nekoj od sljedećih sjednica Vlade.

Na pitanje kakva bi mogla biti uloga Hrvatske u borbi s Islamskom državom kazala je kako "o ulozi Hrvatske u koaliciji odlučuje Hrvatska".

  – U ovom trenutku niti jedna od zemalja koalicije neće sudjelovati s vojskom na zemlji, ali s pomoći domaćim snagama u borbi protiv ISIL-a sudjelovat ćemo u različitim formama – kazala je Pusić.

>> Kotromanović: Ne idemo odmah u rat, ali ne bježimo od odgovornosti

>> Josipović: Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv ISIL-a

Komentara 36

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:50 23.09.2014.

Od kad je Vesna ministrica vanjskih poslova, od tad smo svrstani među deset najgorih zemalja svijeta, među Ugandu, zimbabve, Afganinstan...užas

CR
crocro
20:36 23.09.2014.

Jedne od najodgovornijih poslova u državi obnaša osoba koja dolazi iz stranke koju danas podržava između 1,5-2,0 % Hrvatskih birača. Biti ministrica vanjskih poslova i europskih integracija a k tome i prva potpredsjednica Hrvatske vlade, teško mogu "prožvakati" Hrvatki građani.. Gospođa ima vrlo važnu ulogu u kreiranju Hrvatske politike u svim skektorima. Prevažan sektor djelatnosti povjeren je osobi koja danas sa svojom strankom ne bi prešla izborni prag za ulazak u Sabor. Čak da se izborni prag spusti na 3 % ova gospođa niti tada ne bi ušla u sabor. Ali dovoljno je da se s nekim udruži kome su potrebni glasovi i evo je na visokoj državnoj poziciji, a građani biraći mogu samo slijegati ramenima i međusobno se pogledavati. Zato podržavam ideju gospođe Markić o preferencijalnom glasovanju jer tu u dobrom dijelu ima smisla.

NV
novo vriijeme
20:26 23.09.2014.

Svakom normalnom je jasno ako smo dio NATO-a i kontinuirano se zaklinjemo da smo saveznik USA da budemo i u zajedničkim akcijama. Odabrali smo stranu i sve dobro i loše što s njom ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije