Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni domjenak

Pupovac zaboravio čestitati Božić, Bandić opet napravio lapsus

SNV (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/20
04.01.2013.
u 11:30

Na tradicionalni prijem nije došao predsjednik Ivo Josipović koji je poslao svoga izaslanika Sinišu Tatalovića.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u ovogodišnjoj je poruci u povodu pravoslavnog Božića pozvao na više tolerancije prema institucijama srpske manjine u Hrvatskoj.

– Tolerancija je ono što očekujem u ovoj godini. Želim da srpske institucije budu podržane, ne želimo destrukciju organizacija koje smo stvarali godinama – rekao je Pupovac na prijemu u povodu pravoslavnog Božića koji se održao u nazočnosti gotovo cijelog državnog vrha. Izostao je jedino predsjednik Ivo Josipović, koji je poslao izaslanika.

Njegov nedolazak Pupovac je uoči prijema komentirao riječima: "On je uvijek rado viđen gost, voljeli bismo da je s nama i ove godine kao što je bio prijašnjih". Na njegov poziv na toleranciju prema srpskim institucijama reagirao je premijer Zoran Milanović, rekavši da izraz tolerancija znači trpljenje, a da je ovdje riječ o suživotu, a ne o trpljenju. 

– Mi se ne toleriramo, mi živimo zajedno – rekao je Milanović u svom obraćanju.

Prijem je obilježen i komentiranjem najave mogućeg susreta hrvatskog i srbijanskog premijera, što su svi dužnosnici pozdravili, te prosvjeda protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. 

– Uvijek je bilo protivljenja kad se trebao primjenjivati Zakon o nacionalnim manjinama, ali otpora nema kod onih koji su odgovorni za provođenje zakona, što je mnogo važnije – komentirao je Pupovac protivljenje uvođenju dvojezičnosti.

Premijer Milanović osvrnuo se na prijepor o uvođenju zdravstvenog odgoja. 

– Ja imam problema s nekim dijelovima lektire. Neki su književnici bili antisemiti pa ne znam što prevaže. Mogao bih i ja osnovati udrugu roditelja koja bi se borila protiv tih dijelova lektire, ali neću. Možda bi to bio dobar put, ali to nije moj put – rekao je Milanović.

Ovogodišnji je prijem vrvio gafovima koji su prilično nasmijali okupljene. Tako je Milorad Pupovac na kraju svog govora zaboravio pozdraviti nazočne tradicionalnim pozdravom. 

– Jednog premijera sam ja morao upozoriti na pozdrav, a sada je, eto, premijer mene podsjetio. Mir Božji, Hristos se rodi! – završio je Pupovac nasmijavši okupljene.

U sličnom je tonu nastavio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je poželio sve dobro svima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru pa su ga okupljeni uglas ispravili kako je riječ o julijanskom kalendaru. Ni izaslanik predsjednika Josipovića Siniša Tatalović nije bolje prošao zaželjevši sve najbolje u 2012. godini.

>>Josipović uputio božićnu čestitku: Mir Božji, Hristos se rodi!

Komentara 236

NO
novahrvatska
11:45 04.01.2013.

Kakva "elita", takva i država!

LO
lokun
11:45 04.01.2013.

Oni daju nekakve nagrade, katastrofa. Oni koji vrijeđaju sve što je hrvatsko, šire mržnju otvoreno, gaze vjerske osjećaje većinskog naroda daju nekakve nagrade za suživot. Ovo je moguće samo u Hrvatskoj. Zamislite u Srbiji Albanci daju Srbima nekakve nagrade za suživot. Zemljo moja slučajna tko upravlja zemljom mojom Hrvatskom.

OB
-obrisani-
12:26 04.01.2013.

04.01.2013. u 11:45h novahrvatska je napisao/la: Kakva "elita", takva i država! **** naravno a sa dojenka se smješka RadeBulat s onom izrekom čuvajte se bando vi koji bi apsili "antifašiste".Moš mislit "elite"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije