Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovorio Penavi

Pupovac za Večernji list: Opasno je praviti se da Srba nema. U Vukovaru se sustavno radilo na tomu da se broj smanji

Vukovar: Na Memorijalnom groblju Milorad Pupovac položio vijenac kod spomen obilježja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
22.09.2022.
u 13:53

Za Penavu Srba nema ni danas i on se cijelo vrijeme i ponaša kao da ih ne treba biti, poručuje Pupovac.

Nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio kako Srba niti 2011. godine nije bilo iznad 33 posto u Vukovaru već da je ta brojka iz tadašnjeg popisa stanovništva bila netočna, odnosno da je netko u Vukovaru tada lažirao podatke oglasio se i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Za Večernji list je poručio kako za Penavu Srba nema ni danas i da se on cijelo vrijeme i ponaša kao da ih nema i ne treba ih biti.

- Sasvim sigurno je opasno praviti se da Srba nema i raditi sve da ih nema na taj način da se njihova prava ne priznaju i da se njihova prisutnost ignorira i da se radi politička karijera na antisrpstvu. U Vukovaru, kao i u cijeloj Hrvatskoj to je veoma opasno za međunacionalne odnose - kazao je Pupovac.

Komentirao je i činjenicu iz novog popisa stanovništva prema kojoj je udio Srba u Vukovaru pao ispod jedne trećine, a čime je ta nacionalna manjina izgubila pravo na upotrebu ćirilice.

Za Pupovca taj postotak za ostvarivanje prava na službenu uporabu jezika i pisma je veoma visok, znatno viši nego u nizu, kaže, zemalja EU. Postoje, kazao je, sredine u kojima se afirmativno vodi manjinska politika poput Istarske županije gdje se takva prava pripadnicima nacionalnih manjina priznaju i neovisno o tomu je li postotak iznad 33 posto ili ispod 33 posto u udjelu stanovništva.

- Ali ja nemam iluziju da je to moguće postići i u ovom slučaju - kazao je za situaciju u Vukovaru Pupovac.

Stava je da se sustavno radilo u Vukovaru na tomu da se broj Srba smanji, da se smanjuje, i da međuetnički odnosi stagniraju kršeći Ustav i zakone i podupirući se odlukama Vlade.

- Ali to je naša situacija koja nije na ponos i čast - poručio je Pupovac.

Na konstataciju da je i sam član vladajuće većine i misli li što poduzeti po ovom pitanju i ima li u planu razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem na ovu temu Pupovac je kazao kako je bio dio vladajuće većine i u vrijeme predsjednika Zorana Milanovića i da nije bilo nikakve koristi od toga po ovom pitanju. Dodao je i kako u Hrvatskoj postoje područja koja imaju paralelnu vlast i koja na diskriminaciji Srba rade otpor prema državnoj politici.

Video - Državni zavod za statistiku objavio konačne rezultate Popisa 2021. Smanjio se broj katolika, a ima nas 413 tisuća manje!

Komentara 95

PD
plavi-devet
14:06 22.09.2022.

Da nije bilo Srba ne bismo imali rat. Bili bi daleko normalnije i prosperitetnije drustvo. Prema tome nemam za cime zaliti. Sto manje Srba to manje sanse za nova sranja.

DU
Deleted user
14:07 22.09.2022.

Koliko ste nam zla napravili i 3% vas je puno previse. Jel priznate Hrvatsku drzavu?

KO
koraknaprijed
14:02 22.09.2022.

Propade srpski svet,kmecanje i naricanje je počelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije