Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pao broj Srba u Vukovaru

Šimpraga: Kad bih ja bila gradonačelnica, stečena prava ne bih branila

Zagreb: Piletić i Šimpraga uručili ugovore za zapošljavanje žena u okviru programa "Zaželi"
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
22.09.2022.
u 13:09

U kulturi dijaloga i dalje trebamo poštovati nacionalne manjine i integrirati ih u hrvatsko društvo, ali bez asimilacije – dodala je Šimpraga

Nakon što su detaljni objavljeni rezultati Popisa stanovništva iz 2021. pokazali kako je u Vukovaru broj Srba pao ispod 33 posto što znači da, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, više nema zakonskih uvjeta za dvojezičnost u tome gradu reagirala je i potpredsjednica Vlade i SDSS-a Anja Šimpraga.

– Ako smo ispod 33 posto u gradu Vukovaru, to znači da nemamo pravo na dvojezičnost, ali kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski, stečena prava ne bih branila – rekla je Šimpraga danas novinarima u Petrinji dodavši kako će se SDSS očitovati detaljno o svemu kad naprave analizu podataka.

VIDEO Državni zavod za statistiku objavio konačne rezultate Popisa 2021. Smanjio se broj katolika, a ima nas 413 tisuća manje!

 

Naime, objavljeni podaci pokazuju kako je 2021. u Vukovaru među ukupnih 23.175 stanovnika, 14.605 Hrvata ili 63,02 posto i 6890 Srba ili 29,73 posto. Prema zadnjem popisu iz 2011. u Vukovaru je bilo 34,87 posto Srba.

– U kulturi dijaloga i dalje trebamo poštovati nacionalne manjine i integrirati ih u hrvatsko društvo, ali bez asimilacije – dodala je Šimpraga.

Inače, temeljem popisa stanovništva iz 2011. godine zakonski preduvjet za uvođenje ravnopravne službene uporabe jezika i pisma nacionalne manjine, s obzirom da pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1/3 stanovništva, ispunjen je bio u 27 jedinica lokalne samouprave. Od toga se u 23 jedinice radi o srpskoj manjini, odnosno srpskom jeziku i pismu, a u po jednoj jedinici o talijanskoj, mađarskoj, češkoj i slovačkoj manjini.

Komentara 10

SP
Stari panj
13:13 22.09.2022.

A sad adioooo

DU
Deleted user
13:42 22.09.2022.

sami ste se popisivali ...sad ce te se ocitovati...komu porfiriju vucicu ...komu...sto se imate ocitovati...zasto se nikada niste ocitovali o genocidu koji ste pocinili u vukovaru...koji je nakon razaranja izgledao kao hirosima...itd

FU
Fusnota
13:49 22.09.2022.

Ovo nije u interesu HDZ, Na nivou cijele države su određene manjine previše zastupljene u vlasti ili saboru. Nadam se da će i broj zastupnika biti smanjen za 12% ž

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije