Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crveni alarm za obalu

Nevrijeme hara obalom: Poplavljen dio Rijeke, u Puli poplavljena riva, u Dalmaciji orkanski udari juga

Rijeka poplava
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/11
22.11.2022.
u 12:19

Vjetar izaziva velike probleme u prometu

Danas je za cijelu obalu izdan crveni alarm zbog jakog vjetra i kiše, a moguća su i jača grmljavinska nevremena. Pulu je u noći i tijekom jutra zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Poplavljene su ulice oko gradske tržnice u Rijeci, a problemi su i na širem području Dalmacije. 

Sve dežurne službe komunalnih poduzeća Pragrande i Herculanea Pule su na terenu, a obišao ih je i gradonačelnik Pule Filip Zoričić u pratnji direktora Pragrandea Kristijana Benčića. "Obišli smo potencijalne 'kritične' točke, sve raspoložive snage naših komunalnih tvrtki su na terenu i promptno su reagirali. Pratimo situaciju s vremenom kako bi sve prometnice ostale prohodne i sigurne za naše sugrađanke i sugrađane“, poručio je Filip Zoričić gradonačelnik grada Pule.

Pod utjecajem jakog olujnog juga i izrazito visoke plime visina mora je do 60 centimetara viša nego je to uobičajeno.

"Djelatnici Pragrandea spremno su izašli na teren te su i sada u redovitom obilasku niskih zona područja grada. Interveniralo se u dijelovima Splitske Ulice kod Veslačkog kluba gdje je more s rive prelijevalo na prometnicu, kao i u dijelu Flaciusove Ulice kod Stare tržnice, odnosno kod parkirališta“, rekao je direktor Pragrandea Kristijan Benčić javlja Grad Pula na svojoj Facebook stranici.

Osim visoke plime teškoće s odvodnjom stvara i vjetar koji velike količine lišća nanosi na slivnike te djelatnici Pragrandea čiste slivnike od nanosa u Polikarpovoj ulici, 43 istarske divizije, Partizanskom putu, Trg Republike te užem centru grada.

"Obzirom na jako jugo koje će, prema prognozi, do sredine dana biti u pojačanju, interventne ekipe Pula Herculanee su na terenu gdje rade na uklanjanju polomljenih grana i stabala s prometnica i nogostupa. Do sada se interveniralo na srušenom stablu ligustruma kod stare robne kuće koje je palo jutros nešto prije 8 sati i zapriječilo jedan prometni trak“, kazao je direktor Herculanee Robi Fuart.

Iz JVP Pula Večernji doznaje da zasad nema većih intervencija. Imali su nekoliko intervencija zbog oštećena žaluzina na prozorima. 

Plima od ranog jutra uzrokuje probleme u Rovinju i Poreču, a voda se preljeva po cijelom gradu.Tako je i u Rovinju gdje je more preplavilo gradski trg i rivu. Zbog toga je zabranjeno prometovanje rovinjskom rivom za sva vozila. Voda je ušla i u neke kafiće i restorane, ali, kako se doznaje od zapovjednika JVP Rovinj Evilijana Gašpića, oni za sada nisu zaprimili pozive za pomoć u eventualnom ispumpavanju, piše Istra IN

Poplavljene ulice u Rijeci, problemi i u Šibeniku

Jaka plima i kiša izazvali su podizanje razine mora i poplavili su ulice oko gradske tržnice u Rijeci, te se more u luci diglo do ruba rive. Obilna kiša koja od jutra pada u zaleđu Šibenika otežava promet. U gradskoj četvrti Dolac zbog jake plime poplavljen je dio rive.

Zbog nevremena, juga i kiše podignula se razina mora u Zadru. Olujno jugo prebacuje valove preko ulaza u ACI marinu.

Video: U gradskoj četvrti Dolac u Šibeniku zbog jake plime poplavljen je dio rive

Službe u Dubrovniku u pripravnosti

U Dubrovniku se danas očekuje orkansko jugo, zbog čega su sve službe na terenu. 

Kako javlja Dubrovački Dnevnik, reagirajući preventivno sve žurne i komunalne službe Grada Dubrovnika stavljene su u stupanj pripravnosti, a građani se mole za povećani oprez pri kretanju u navedenim uvjetima zbog opasnosti od pada stabala, smanjene vidljivosti i mogućeg proklizavanja.

Kako javlja Dalmacija Danas, u 8 sati službena meteorološka postaja u Splitu, ona na Marjanu, izmjerila je udare juga do 103 km/h. Najjači udar do 8 sati izmjeren je na Sv. Juri na Biokovu, orkanskih 127 km/h. Vjetar izaziva velike probleme u prometu. 

U cijeloj Dalmaciji pada kiša koja je mjestimice vrlo obilna, a na Dinari i Kamešnici iznad 1600 metara pada jaka susnježica.

Komentara 8

PV
prcko.vita
10:39 22.11.2022.

U fizici nema "možda", imaju teorije koje se dokazuju eksperimentiranjem istih i dokazivanjem činjenica. Dakle, činjenica je da se planet zagrijava, znamo i razloge zašto se zagrijava. Ako stavite led u čašu vode koja se zagrijava, vidjeti će te i na tom eksperimentu što se događa sa ledom. I onda idu lančane reakcije, led je bijeli dakle absorbira sunčeve zrake, voda je tamna... zaključite sami dalje... uglavnom, počnite saditi drveća, počnite prelaziti na solarnu i vjetro energiju, dakle obnovljivu energiju.

DU
Deleted user
10:38 22.11.2022.

Rijeka. Riva Boduli. Skokneš do place i ribarnice a oko nogu ti plivaju cipli i dr. ribice. Bar će se galebi pogostiti.

OP
Ocvali pupoljak
10:56 22.11.2022.

Kod njih nikad dosadno. Preko ljeta urnebes a bome krenula ih i preko zime. Nažalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije