Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLUOTOK U strahu Uz Slavonski Brod, Istra na crnoj listi

Pula je najnesigurniji grad u Hrvatskoj

03.04.2009.
u 17:23

Uz Slavonski Brod, Pula je najopasniji grad za život u Hrvatskoj, rezultat je istraživanja Instituta društvenih znanosti Ive Pilara i časopisa Zaštita. Takav ishod istraživanja u sukobu je s Istrom u kakvoj bi svatko volio živjeti, a u sukobu je i s prihvaćenim viđenjem Istre kao osobito pitome sredine.

Navikli na nasilje
Takve Istre, a ponajmanje Pule kao njenog najvećeg grada, nema već najmanje deset godina, a pitanje je i hoće li se ikad vratiti. Tužno je da su se na nasilje svi navikli, prihvaćajući ga kao sastavni dio svakodnevice.

Novinari crne kronike toga su dobro svjesni. Vijesti o tučnjavama, razbijenim kostima i prolivenoj krvi tretiraju se kao relativno beznačajne. Takve vijesti često se ni ne spomenu.

Primjerice, nedavna tučnjava u kojoj je mladiću doslovce prepolovljena čeljust, a da je jedino čime je ozljeđivanje izazvao bila činjenica da nije dopustio grupi huligana da mu naguravaju djevojku.

Ili, pak, momak premlaćen jer je drugi htio njegovu djevojku. Ili pištolj oduzet mladiću pri rutinskoj legitimaciji. Prema pulskom sociologu Željku Markoviću, takvo je stanje rezultat društvenog vakuuma jer stare vrijednosti, doduše ideološki obojene, nisu zamijenjene novima, niti su stare oplemenjene.

Kriv je kapital
- Dobili smo neoliberalni kapitalizam koji služi isključivo kapitalu, a ne čovjeku. Osim toga, sjetimo se samo kako su 90-ih godina nasilje i isključivost bili sastavni dio proklamirane politike. Obitelj je izgubila kohezivnu vrijednost, a mladima, koji su glavni nositelji nasilnog ponašanja, danas se ne nudi ništa, rekao nam je Marković. Suglasio se s našom tezom da je nasilno ponašanje samo odraz borbe za kapital.

- Tržišna je borba po svojoj prirodi bezobzirna. Nije stoga čudno da je sve više ozljeđivanja i ponižavanja. Istina, posljednjih se godina društvo pomalo osvijestilo o tom problemu, no smatram da su našem tranzicijskom društvu potrebne korjenite promjene. Nisam siguran da je to uopće moguće, dodao je.

Zaključak se stoga nameće: ako je korijen fizičkog nasilja u nasilju kapitala, onda Istra, kao županija koja je u borbi za kapital (a time se i politika voli pohvaliti) najdalje otišla, mora otrpjeti i najgore posljedice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije