Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pukovnik bivše JNA oslobođen optužbi za granatiranje Varaždina

Trifunoviću, Popovu i Davidoviću sudilo se na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti
29. ožujka 2021. u 14:23 12 komentara 4743 prikaza
Zgrada Županijskog suda u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nekadašnji pukovnik bivše JNA Vladimir Davidović oslobođen je na zagrebačkom Županijskom sudu u ponovljenom postupku optužbe da je sredinom rujna 1991. godine izdavao naredbe da se iz vojarne ''Jalkovečke žrtve'' granatiraju civilni, poslovni i gospodarski objekti u Varaždinu.

Zastava Republike Hrvatske vijori na vjetru RATNI ZLOČIN Na leđima im palio hrvatsku zastavu te ih tjerao da je jedu

Davidoviću se sudilo u ponovljenom postupku u odsutnosti nakon što mu je 1993. na tadašnjem Okružnom sudu u Varaždinu izrečena kazna zatvora od deset godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Uz Davidovića, tadašnji varaždinski sud je na 15 godina zatvora osudio zapovjednika 32. korpusa JNA general-majora Vladu Trifunovića, a zapovjednika motorizirane brigade u sastavu 32. korpusa JNA, pukovnika Berislava Popova na 10 godina zatvora.

Trifunoviću, Popovu i Davidoviću se sudilo na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nakon što se varaždinski Županijski sud proglasio nenadležnim za suđenje protiv trojice bivših oficira JNA koji su zatražili obnovu postupka iz 1993. godine.

Prema zapriječenoj kazni za počinjenje kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva za suđenje je zbog mjesta inkriminacije bio nadležan varaždinski Županijski sud, kao što je to bio i Okružni sud u Varaždinu koji je prije 28 godina donio prvostupanjsku presudu u ovom slučaju. Međutim, u međuvremenu su za suđenja u predmetima ratnih zločina osnovani posebni sudski odjeli u zagrebačkom, splitskom, riječkom i osječkom Županijskom sudu pa je postupak po mjestu nadležnosti dodijeljen Županijskom sudu u Zagrebu.

Ilustracija pripadnik srpske paravojne formacije Optužnica protiv 54-godišnjaka: Sudjelovao u ratnom zločinu protiv hrvatskih policajaca

Trifunović i Popov, koji su osuđeni zatvorskom kaznom u Beogradu zbog ''podrivanja vojne i obrambene moći'', dva puta su u Hrvatskoj podnosili zahtjev za ponavljanje kaznenog postupka u kojem su osuđeni za ratni zločin. Prvi zahtjev im je odbačen 1999., a varaždinski Županijski sud odbacio je i drugi zahtjev dvije godine kasnije.

Međutim, na potonje rješenje Vrhovni sud je 2005. prihvatio žalbe Trifunovića i Popova te je predmet vratio na ponovno odlučivanje. No, varaždinski Županijski sud je 2007. odbio njihove zahtjeve pa su Trifunović i Popov ponovno podnijeli žalbe koje je Vrhovni sud prihvatio 2013. godine i predmet proslijedio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

U međuvremenu, postupak protiv trojice bivših oficira JNA je razdvojen, dok je Trifunović preminuo u Beogradu 2017. godine.

Davidovića je optužnica teretila da je po naredbi zapovjednika vojarne ''Jelkovečke žrtve'' Vlade Trifunovića izdavao naredbe na temelju kojih je iz minobacača kalibra 60 i 120 milimetara ispaljen veći broj granata po civilnim, poslovnim i gospodarskim objektima u Varaždinu, čime je nastala materijalna šteta u iznosu od tadašnjih 617 milijuna dinara.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Snv:

    Pupovac naredio

  • ivica@ mali:

    oslobođen optuzbi hahahahahahahahahaha...

  • Branimir Krešimir:

    Glavno ,da se sudi našim Herojima,Norcu, Brodarcu i svima našim najzaslužnijim braniteljima.Mnogi još uvijek ne mogu prežaliti,što je general Gotovina oslobođen.Pitajte Milanovića,što o tome misli.