Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Puhovski:

Puhovski: Slučaj Dajla dokazuje da Crkva manipulira nekretninama

'03.01.2011., Zagreb, Hrvatska -  Zarko Puhovski je studirao fiziku u Zagrebu, a filozofiju u Frankfurtu. Diplomirao je na Fakultetu politickih nauka u Zagrebu. 1973/74 bio je asistent na Sveucilistu
'Marko Prpic/PIXSELL'
04.08.2011.
u 13:00

Slutim da je Hrvatska s Vatikanom potpisala nešto što Vatikanu omogućava da se u Hrvatskoj ponaša kao država u državi – kaže Milan Rakovac, književnik i novinar

Unutarcrkveni spor oko samostana i vrijednog zemljišta u Dajli koji prerasta i u međudržavni spor između države Vatikan i Republike Hrvatske postao je nacionalna tema broj jedan. Osim crkvenih ljudi, državnika i političara o slučaju Dajla žestoko se raspravlja i u intelektualnim krugovima.

Osjetljivo pitanje

– Slutim da je Hrvatska s Vatikanom potpisala nešto što Vatikanu omogućava da se u Hrvatskoj ponaša kao država u državi – kaže Milan Rakovac, književnik i novinar.

Dok on bezrezervno podupire porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana tvrdeći da dosljedno i vrlo hrabro štiti interese svoje biskupije, ali, još važnije, i interese Republike Hrvatske, većina naših sugovornika nije željela tako bezrezervno zauzeti stranu u ovom kompliciranom pravnom sporu između talijanskih benediktinaca i Porečko-pulske biskupije u koji su se uključili i kardinal Josip Bozanić, ali i Sveti Otac.

Kažu da za tako nešto nemaju dovoljno informacija, a da se ne žele upuštati u paušalne ocjene o tako zamršenu, ali i vrlo osjetljivu pitanju.

Neki, poput politologa i profesora na Fakultetu političkih znanosti Nenada Zakošeka, smatraju da je ovo dobra prilika da se preispitaju odnosi između Crkve i države, a profesor i politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ovaj slučaj dokazao da Crkva naveliko manipulira nekretninama.

– Time se treba pozabaviti jer oni (Katolička crkva u Hrvatskoj, nap. a.) kao religijska zajednica ne plaćaju porez na promet nekretnina – upozorava Žarko Puhovski koji smatra da je misija vjerske zajednice kompromitirana.

Kriva predodžba

Aktivistica Sanja Sarnavka, koja se već jako dugo bavi promicanjem ženskih prava i koja je poznata po svojem vrlo kritičnom odnosu prema Crkvi, iskoristila je priliku da još jednom podsjeti na podređen položaj Hrvatske spram Vatikana. Sarnavka tvrdi da je Hrvatska jedina država koja se bespogovorno predala Vatikanu, od toga da se uvodi vjeronauk od vrtića, do toga da se plaće i mirovine za svećenike isplaćuju iz proračuna.

Miroslav Tuđman kaže da je spor prerastao okvire koje realno zaslužuje zbog toga što javnost ima predodžbu da vrh Crkve funkcionira kao politika.

– To je kriva predodžba jer je Crkva daleko slobodnija organizacija od političkih stranaka. Pa tako župnici, pa i biskupi mogu samostalnije istupati i slobodnije tumačiti stvari – tvrdi Miroslav Tuđman.

Ključne riječi

Komentara 26

KU
kukuriku
14:45 04.08.2011.

..stvarno ovi nasí-\"intelektualci\" nimaju cá za delati..., a svi su se oni donedavno Ljubakali sa Mesicém-provjerenim Antihrvatom i Antikatolikom !!

DO
dobritza
15:20 04.08.2011.

stvarno ovi nasí-\"intelektualci\" nimaju cá za delati..., a svi su se oni donedavno Ljubakali sa Mesicém-provjerenim Antihrvatom i Antikatolikom !! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- koja je tvoja poanta? da bi trebali šutiti?

SA
Savjest
14:10 04.08.2011.

\"To je kriva predodžba jer je Crkva daleko slobodnija organizacija od političkih stranaka. Pa tako župnici, pa i biskupi mogu samostalnije istupati i slobodnije tumačiti stvari\". Dakle, u političkim strankama članovi ne mogu slobodno istupati. Imamo demokraciju nedemokratskih stranaka. Too je isto kao i autonomija sveučilišta koja se svodi na autonomiju dekana, a unutar fakulteta dekani su pape, istina samo za vrijeme mandata koji nije doživotan (osim ako se nekom dekanu omakne da umre za vrijeme mandata). Ako su biskupi usiječnju ove godine mislili drugačije, to je stoga što se Papa još nije bio oglasio. Poslije toga unutar Crkve vrijedi pravilo posluha tj, biskupi ne smiju imati svoja mišljenja o onome što je Papa odlučio. Bit će zanimljivo vidjeti kako će proći biskup Milovan. No, svako pravilo ima izuzetaka. Tako je Martin Luther pobijedio su sporu s Papom, dok je Jan Hus, povjerovavši u obećanje da će na Crkvenom skupu u Konstanzi biti siguran, spaljen na lomači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije