Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritužbe rastu

Pučka pravobraniteljica: Građani mi se sve više žale zbog ovrha

lora vidović
Patrik Macek/PIXSELL
21.05.2013.
u 15:21

Građane muče situacije u kojima im je ovrha sjela na račun, a da oni nisu znali da su dužni, u kojima ovrha dolazi za zastarjeli dug ili više puta za isti dug, kaže Lora Vidović

Broj pritužbi građana Pučkom pravobranitelju zbog ovrha stalno raste, a osim toga građana najviše muči pravosuđe, odnosno meritum odluka i dugotrajnost postupaka, te problem povrata imovine, izvijestila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović saborski Odbor za pravosuđe.

- Građane muče situacije u kojima im je ovrha sjela na račun, a da oni nisu znali da su dužni, u kojima ovrha dolazi za zastarjeli dug ili više puta za isti dug. Građani su upućeni na parnice za koje nemaju ni vremena ni novca i osjećaju se bespomoćno. Ono što se vidi je da građani misle da trpe nepravdu, suočeni su sa siromaštvom, veliki broj se obraća zbog blokada računa, a traže i intervenciju Ureda za rješavanje međususjedskih odnosa – kazala je Vidović pojašnjavajući izvještaj o radu Ureda pučkog pravobranitelja za prošlu godinu. Objasnila je kako je tijekom 2012. godine zaprimljeno 1849 pisanih pritužbi, 515 građana je došlo u Ured na osobno savjetovanje, veliki broj kontakata je ostvaren putem telefona ili telefaksa, a radilo se na gotovo 400 nedovršenih predmeta iz prijašnjih godina. Lani je Ured dovršio postupanje u 1321 predmetu, gotovo 500 ih je ocijenjeno neosnovanima, a pritužbe su bile nepotpune ili je Ured bio nenadležan u 457 slučajeva.

Predsjedniku Odbora Josipu Kregaru strahovito je zabrinjavajuća činjenica da se 25 posto svih postupaka koje pravobraniteljica provodi tiče pravosuđa.

- Imam povjerenje u hijerarhijsku distanciranu kontrolu unutar pravosuđa, ali ovdje se pokazuje da građani nemaju to povjerenje i da se u velikom broju slučajeva žale – komentirao je Kregar.

Bivša HDZ-ova ministrica pravosuđa Ana Lovrin smatra kako Ovršni zakon nije postigao najbolju mjeru između prava vjerovnika da se naplate i zaštite dužnika, a zna se ovršiti netko ni kriv ni dužan..

- Ljudima se sjeda na račun, a da o dugu ne znaju ništa. Slučajeva ima sve više i više, primjerice T-com ili velike kuće koje šalju na ovrhu na FINA-u, skinu novac za potraživanje s kojim nemaju veze, samo zato što imaju jednako ime i prezime – primijetila je Lovrin. Vanjski član odbora Mihajlo Duka ustvrdio je pak kako ovrhe i silna iznenađenja oko njih pokazuju da su građani što se tiče elemenata pravne kulture, zapušteni, izloženi ozbiljnim posljedicama i manipulacijama.

- Sustav besplatne pravne pomoći ne odgovara na ključno, iako je trend u svijetu, uzmite Veliku Britaniju, da se sirotinja diskriminira, da je kriterij imovinskog stanja ozbiljan kriterij ostvarivanja temeljnih ljudskih prava. Englezi su dramatično skresali proračun za besplatnu pravnu pomoć, a SAD da ne pričam – dodao je vanjski član odbora Mihajlo Dika.

Pučka pravobraniteljica požalila se i na nedostatne kapacitete Ureda te najavila da će novim poslovnikom, koji bi pred Saborom trebao biti prije ljetne stanke, predvidjeti otvaranje područnih ureda u Splitu, Rijeci i Osijeku.

- Tijekom ove godine planirano je preseljenje Ureda koji sada djeluje na tri lokacije. U proračunu za ovu godinu za to nisu predviđena dovoljna sredstva pa ćemo se ukrcati u brod koji se zove rebalans - zaključila je pravobraniteljica.

>>Lora Vidović izabrana za pučku pravobraniteljicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije