Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izumrle životinje

Ptica dodo bila je dobar zalogaj, dok je trajala...

dodo
22.04.2010.
u 09:33

“Mrtav kao dodo” fraza je koja govori o nečem što je nepovratno pošlo po zlu.

Nije mogla letjeti, a to ptici dodo i nije trebalo, jer na Mauricijusu nije imala prirodnih neprijatelja. Imala je jednog, ali pogubnog - čovjeka. U srodstvu je s golubovima i grlicama, znala je biti visoka jedan metar i teška i do 20 kilograma. Živjela je mirno hraneći se voćem i gnijezdila se na tlu. A onda su počela putovanja Europljana prema Indiji i Kini. Mauricijus je bio “baš zgodno” mjesto na tom putovanju da se obnove zalihe hrane na pola putovanja. Mornari su ih, bespomoćne, mlatili i ubijali veslima. I umlatili su cijelu endemsku vrstu.

“Takvi će izumrijeti kao dodo”, posve je pogrešna fraza kada govornik misli da su ljudi na koje se ona odnosi posljednji. Ptica uopće nije bila osuđena na izumiranje. Ona je jednostavno i nemilosrdno dotučena. “Mrtav kao dodo” fraza je koja govori o nečem što je nepovratno pošlo po zlu.

Ptica je bila dobar zalogaj, dok je trajala. Posljednja je ubijena vjerojatno davne 1689. godine.

Tasmanskog tigra dokrajčila tjeralica trgovaca zemljom
Živio je u Novoj Gvineji, Australiji i Tasmaniji, ali je toj životinji evolucijski krenulo “nizbrdo” jer je bila rijetkost i prije naseljavanja Europljana. Tilacin, tasmanski tigar (zbog pruga na leđima) ili tasmanski vuk do tridesetih godina prošloga stoljeća jedva se uspio održati na Tasmaniji. Dokrajčila ga je tjeralica tvrtke nekretninama Van Diemen’s Land Company koja je plaćala funtu po ubijenom odraslom primjerku. Ubijeno ih je 2184.

Posljednji tarpan uginuo je u zoološkom vrtu u Rusiji
Prapovijesni europski divlji konj živio je slobodno od Španjolske i južne Francuske sve do prostranih ruskih stepa. Skiti su ga pripitomili u trećem tisućljeću p. n. e. Tarpan (tako su ga nazvali Kirgizi i Kazasi) izumro je između 1875. i 1890. Posljednji je ubijen u pokušaju da ga ulove. U sužanjstvu je posljednji uginuo 1909. u ruskom zoološkom vrtu.

Poljska oživjela tarpane
Među tri pokušaja da se tarpan oživi najuspješniji su bili Poljaci. Malu zajednicu divljih konja genetički bliskih tarpanu od 1936. drže u šumi Bialowiezi.

Divlje govedo koje je dalo ime Turopolju nestalo 1627. godine
Europsko veliko divlje govedo tur (Bos primigenius) koje je ime dalo Turopolju, a lik mu je u grbovima Moldavije i Rumunjske, bio je omiljena lovina. Posljednji je ubijen 1627. godine u Poljskoj.

Pingvin sa sjevera
Velika njorka ime je dala pingvinima, a sama to nije bila. Živjela je na istoku Kanade, Grenlandu, Islandu, u Norveškoj, Irskoj i Velikoj Britaniji. Fosil je nađen čak i na Floridi. Izumrla je u devetnaestom stoljeću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije