Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudi i psi

Psima će vlasnici morati osigurati najmanje šest kvadrata prostora

'sis...050707...sisak...psi lutalice snimio nikola cutuk'
'nikola cutuk'
24.02.2011.
u 21:40

Vlasnici će morati voditi računa i o kvadraturama kućica za pse, koje ne smiju biti uže od jednog metra

U stambenim zgradama ne smiju se držati psi koji učestalim lajanjem i zavijanjem narušavaju mir građana. Pas koji se drži u neograđenom dvorištu ili vrtu mora biti vezan lancem ili smješten u prostoru iz kojeg neće moći pobjeći na ulicu. Izuzetak su psi dobroćudne patuljaste pasmine i psi mlađi od tri mjeseca. Životinja ne smije biti vezana lancem kraćim od tri metra. Izvan zatvorenog prostora mogu se držati samo psi koji nisu zloćudni i nasrtljivi, a s uzice se mogu pustiti samo na slobodnim površinama izvan prometnica i na površinama na kojima nije zabranjeno dovođenje i šetanje pasa...

Neke su to od odredbi iz Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, koju je gradonačelnik Branko Šalamon u srijedu poslao na glasovanje Gradskom vijeću. Azil za napuštene pse u Čakovcu nedavno je dobio potrebne dozvole, pa se zbrinjavanje životinja može kvalitetnije riješiti. Psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od štenjenja. Predložene su i novčane kazne. Tako će građanin koji izvede kućnog ljubimca na javne površine i prostor na kojima je to zabranjeno ili ne nosi pribor za čišćenje fekalija i ne očisti iza svog ljubimca, morati platiti od 300 do 500 kuna, a ista je kazna predviđena i za one koji psa izvedu van bez povodca.

Zloćudni i nasrtljivi psi moraju imati i brnjice. Kaznu će im naplatiti komunalni redar, i to na licu mjesta, bez prekršajnog naloga. Ako vlasnik odbije platiti kaznu, izdat će mu se prekršajni nalog, a ako odbije dati osobne podatke, redar je ovlašten pozvati nadležnu veterinarsku službu da preuzme psa i odvede ga u azil. Propisane su i najmanje površine ograđenog prostora, koji se, ovisno o težini životinja, kreće od najmanje šest četvornih metara. Vlasnici će morati voditi računa i o kvadraturama kućica za pse, koje ne smiju biti uže od jednog metra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije