Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Psi su sretni kada ih mazimo, prošećemo, a onda smo i mi sretne

Bila je to ljubav na prvi pogled, opisuje nam Sara Carević prvi susret sa svojom Sijom na Žarkovici. I Mihaela Antolović Reu je udomila sa Žarkovice. Mlade Dubrovčanke, inače prijateljice, dugo već volontiraju u azilu i kažu da je nemoguće riječima opisati sreću 300 pasa koji u azilu čekaju dom kada vide da netko dolazi
10. studenoga 2021. u 11:00 0 komentara 404 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

Upoznale su se u prvom razredu srednje škole, bilo je to prije četiri godine. Mlade Dubrovčanke Sara Carević i Mihaela Antolović ubrzo su postale prijateljice, povezala ih je i ljubav prema životinjama. A kad su shvatile da obje imaju pse udomljene iz azila na Žarkovici, njihovo prijateljstvo postalo je još čvršće. Rodila se i ideja – zajedno će na Žarkovicu.

– I prije nego što smo zajedno krenule na Žarkovicu imale smo već volonterskog staža i povijest odlazaka u sklonište. Na pitanje zašto to radimo, odgovarale bismo – zbog ljubavi prema životinjama. A tu ljubav najbolje je usmjeriti tamo gdje je najpotrebnija, u skloništu. Na Žarkovici je više od 300 pasa koji čekaju dom. Nemoguće je riječima opisati njihovu sreću kada netko dođe. Gospođa Sandra Sambrailo brine se o svima, njezine ljubavi njima ne nedostaje, ali svakako je drukčije kad su u kontaktu s više ljudi. Golemo je uzbuđenje i sreća kada ih se odvede u šetnju, kada dobiju poslasticu, čak i samo mali dodir i lijepu riječ. A to i nas čini sretnima. Znamo da smo napravile veliku stvar za pse, iako je to najmanje što možemo, ali nas ispunjava i volimo to – kaže nam Sara. Dodaje da je oduvijek željela imati svog psa. Molila je roditelje za dopuštenje, no godinama nije uspijevala.

– Ipak je to velika obveza, a ja sam bila mlađa i vjerojatno nisam ni bila svjesna kolika je to odgovornost. Kako me želja za psom nije napuštala, odlučila sam se za šetnju tuđih pasa. U to vrijeme i moja obitelj primijetila je moju odgovornost i volju. U isto to vrijeme krenula sam na Žarkovicu kako bih vodila u šetnju i druge pse i s njima se družila – priča nam Sara. U jednom od dolazaka u azil ugledala je i Staffi, kujicu koju je udomila i dala joj ime Sia. Povela ju je u šetnju, svidjela joj se na prvi pogled.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

– Odmah smo se sprijateljile. Bila je to ljubav na prvi pogled. Toliko me osvojila da sam je isti tren slikala kako bih je pokazala svojima – prisjeća se. Ispričala im je o susretu s kujicom, pokazala fotografije, a mama je rekla: “Moramo je poći vidjeti”. I tako je cijela obitelj nakon nekoliko dana otišla na Žarkovicu upoznati Siu. Bilo je to 26. prosinca 2017.

– Izveli smo Siu u šetnju i svima se svidjela. Kad sam je trebala vratiti u boks, nije se htjela odvojiti od mene, morala sam je odnijeti. Popela se na krov svoje kućice i pratila nas pogledom cijelo vrijeme dok smo mama i ja sa Sandrom razgovarale o udomljavanju. Odlučili smo promisliti još kod kuće, ali nije nam dugo trebalo. Nismo je mogli ostaviti ni jednu noć tamo i vratili smo se po nju nakon nekoliko sati. Bila je već noć i počelo je nevrijeme kada smo se ponovno uputili na Žarkovicu. Sia je bila presretna kad nas je vidjela. Doveli smo je doma i od tada je ravnopravni član naše obitelji – ističe Sara.

I Mihaela je oduvijek željela imati psa, ali ni njezini se nisu s time slagali. Popustili su tek nakon dugogodišnjeg nagovaranja.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

– Nikad nisam pomišljala da kupim psa, oduvijek sam znala da želim udomiti jednoga sa Žarkovice. Dogovorili smo se da ćemo uzeti štene manje rase koje bi se moglo lakše priviknuti na novu okolinu, a i da ga ja mogu lakše kontrolirati. Mama i ja smo došle na Žarkovicu i čekale volontera da nas odvede do štenaca. U međuvremenu smo prišle njemačkoj ovčarki Dragi koja mi je već privlačila pažnju. No, ona je bila veliki i već odrastao pas pa smo se dvoumili. Nakon pola sata druženja s ostalim psima, donijela sam odluku – Draga, sada Rea, ide s nama doma i pružit ćemo joj priliku – priča nam Mihaela. I nisu požalili. Otkad je ušla u njihov dom Rea joj je vjerovala i nije se od nje odvajala. Trebalo joj je vremena da se privikne i na druge, no brzo je postala najbolji pas, nisu mogli ni zamisliti da će tako biti. I zato bi bez razmišljanja i drugi put udomili odraslog ili starijeg psa.

I Sara i Mihaela ističu da bi svakom preporučile udomljavanje. Zahvalnost i ljubav udomljenih pasa ne može se opisati. 


Tvrtka Orqa iz Osijeka
USPJEŠNI IT PODUZETNICI
Trojica Hrvata od hobija došli do vodeće pozicije u svijetu, evo kako im je to uspjelo
Hrvatski Telekom
VODEĆA MREŽA
Znate li koja je vodeća mreža u Hrvatskoj?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.