Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVA ZLOSTAVLJANJA

Prvo suđenje #MeToo u Srbiji: Žena sama protiv svih

Zlostavljanje
Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL
11.07.2019.
u 08:25

Godinu dana kasnije bivša se tajnica gradonačelnika grada u Srbiji na prvom balkanskom #MeToo suđenju visokog profila suočava s mnoštvom ljutitih muškaraca ispred sudnice.

 Svi su u gradu rekli Mariji Lukić da to ne čini. 

"Više to nisam mogla podnijeti", rekla je 31-godišnjakinja nakon što je odlučila razbiti tabu i javno optužiti gradonačelnika maloga grada u Srbiji za višekratno seksualno zlostavljanje i maltretiranje na radnom mjestu. 

Godinu dana kasnije bivša se tajnica na prvom balkanskom #MeToo suđenju visokog profila suočava s mnoštvom ljutitih muškaraca ispred sudnice.

Njezin bivši šef Milutin Jeličić, dugogodišnji gradonačelnik Brusa, donedavno mirne zajednice smještene na južnim planinama Srbije, odbacuje optužbe.

"Sve i svi ovdje pod njegovim su pritiskom", rekla je Lukić u intervjuu za AFP nakon posljednjeg sudskog saslušanja. 

Jeličić (57) podnio je ostavku u ožujku, godinu nakon podizanja optužnice za seksualno zlostavljanje. 

On za AFP nije htio ništa komentirati, ali je regionalni televizijski kanal N1 objavio je da je rekao da je žrtva "medijske torture".

"Vi novinari trebali biste bolje pisati i ne širiti laži i neistine", kazao je.  

Počelo je već na razgovoru za posao

Lukić tvrdi da je zlostavljanje počelo već kada je bila na intervjuu za gradonačelnikovu tajnicu u lipnju 2015. 

Jeličić ju je odveo do praznog ureda gdje joj je dodirivao noge, grudi i poljubio ju u usta iako ga je ona pokušala odgurnuti, rekla je AFP-u.

Nakon što se nastavila buniti, Jeličić se ispričao i rekao da se to nikada neće ponoviti, navodi Lukić. 

Ali se ponavljalo "skoro svaki put kada sam bila sama u uredu", dodaje Lukić.  

Gradonačelnik ju je također opsjedao tekstualnim porukama, od kojih je na tisuće podnijela sudu kao dokaz.

"Kada ćemo više voditi ljubav, prošle su dvije godine", pročitala je jednu od njih. 

Noćne more

S vremenom se u Mariji Lukić nešto prelomilo

"Imala sam noćne more, tresla sam se kada je on bio ondje", prisjetila se, opisujući kako je činila sve, pa i dovodila svoje dvoje djece u ured kako ne bi ostala sama sa šefom. 

U ožujku 2018. prijavila je slučaj policiji koja je poslije optužila gradonačelnika za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje te zloupotrebu moći. 

Potaknulo ju je širenje pokreta "Me Too" preko Atlantika.  

"Ako su te žene šutjele toliko godina i tek sada progovorile, onda i ja to mogu", rekla je Lukić koja je udana i ne radi više u gradskoj upravi. 

Ali u Srbiji, gdje je seksualno uznemiravanje stavljeno izvan zakona tek prije dvije godine, a seksizam je sveprisutan, imala je gotovo nikakvu podršku.

Na posljednjem pojavljivanju na sudu Lukić se morala probiti kroz gomilu mještana, većinom muškaraca koji su izvan suda glasno podržavali gradonačelnika i nosili kratke majice s natpisom "Pravda za Jutku", što je njegov nadimak.

Oni su uvjereni da je Lukić izmislila optužbe jer nije dobila željeno promaknuće.  

"To je klasičan slučaj ucjene i osvete", rekao je sredovječni muškarac, dok su je drugi optužili da se provokativno odijevala. Nitko od njih nije htio reći svoje ime. 

Lukić odbacuje njihove tvrdnje

Njezini odvjetnici zatražili su da se slučaj premjesti izvan Brusa zbog političkog utjecaja bivšeg gradonačelnika. 

Sud je u lipnju zatražio da se suđenje preseli u Beograd i čeka se odluka.

Laži i neistine

Nekoliko mještana Brusa privatno su podržali Lukić, ali malo ih je bilo voljno to javno učiniti zbog straha od posljedica. 

Na posljednje je ročište iz Beograda stigla skupina političkih aktivistica većinom ženskih političkih aktivista pristigla iz Beograda kako bi podržali Lukić.

Izvan suda suočili su se s gradonačelnikovim pristašama noseći transparente "Pravda za Mariju" i udarali bubnjevima kako bi utišali povike "Jutka! Jutka!".

Iako je suđenje počelo u veljači, dosad je odgođeno nekoliko ročišta

"Osobe na moćnim položajima zloupotrebljavaju svoj status i resurse kako bi utjecali na institucije, što nije teško činiti u Srbiji", rekla je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra u Beogradu. 

"S dobrim odvjetnicima koje si bogataši mogu priuštiti, moguće je odgađati slučajeve sve dok ne odu u zastaru", rekla je za AFP.

Vjera

Ako u slučaju Marije Lukić ne bude napretka, Ignjatović se brine da bi to moglo postati upozorenje "svim ženama o tome što im predstoji ako se usude prijaviti seksualno uznemiravanje". 

Seksualno uznemiravanje iskusilo je 40 posto žena u Srbiji u nekom trenutku života, navodi se u istraživanju Organizacije za europsku sigurnost i suradnju iz 2019. 

Dvije od pet žrtava rekle su da "ni s kim nisu razgovarale" o tome, pokazalo je istraživanje.  

Lukić se nada da će njezin slučaj pokazati drugima da nisu same. 

Još su četiri žene u međuvremenu javno optužile bivšeg gradonačelnika za zlostavljanje, nisu pokrenuti sudski postupci, ali dvije od njih svjedokinje su u slučaju Lukić.

"Da nisam imala vjere, ne bih ovo započela", rekla je. 

"Zaista je jako teško i ne znam zašto, ali spremna sam za to", zaključila je Lukić. 

Komentara 1

Avatar VinkoL
VinkoL
14:19 11.07.2019.

Ma bitno je da je vest iz srbije. I plača u Hrvatskim kUnama, kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije