Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POLITIČKI PROCES'

Prvo ročište na suđenju Dodiku završilo nakon pola sata: Vrijeđao Schmidta, Murphyja...

Sarajevo: Milorad Dodik dao je izjavu nakon ročišta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
06.12.2023.
u 16:20

Dodik i tim njegovih branitelja na početku suđenja dobili su odluku Suda BiH kojom je odbačen njihov zahtjev da se suđenje premjesti na lokalni sud u Banju Luku, a sada imaju mogućnost da se na tu odluku žale u roku od tri dana

Prvo ročište na suđenju lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku u Sarajevu u srijedu je okončano nakon samo pola sata iz proceduralnih razloga, a on je nakon toga ponovo tvrdio kako je optužen iz političkih razloga. Dodik i tim njegovih branitelja na početku suđenja dobili su odluku Suda BiH kojom je odbačen njihov zahtjev da se suđenje premjesti na lokalni sud u Banju Luku, a sada imaju mogućnost da se na tu odluku žale u roku od tri dana.

"Žalit ćemo se u ponedjeljak", kazao je Dodik novinarima po izlasku iz sudnice, najavivši novo odgađanje formalnog početka suđenja. Tvrdio je kako ga ne zanima tko će to i kako interpretirati jer se njemu ne žuri, a ima pravo na sve zakonom predviđene procedure. Ponovo je tvrdio kako mu se sudi zbog političkog djelovanja, najavivši kako svoje ponašanje neće mijenjati, a da proces doživljava više kao suđenje BiH, a ne njemu osobno.

"Ovo je primarno politički proces izazvan činjenicom da nepostojeći stranac nameće odluke i donosi zakone", izjavio je Dodik ponavljajući svoje ranije tvrdnje da mu se sudi nezakonito jer, po njegovoj ocjeni, Christian Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik pa nije mogao ni donositi izmjene kaznenog zakona na temelju kojih je podignuta optužnica.

"Sklonite Schmidta i (veleposlanika SAD Michaela) Murphyja i ta sranja", izjavio je Dodik ne sustežući se od prostačkog rječnika jer je visokog predstavnika nazvao "smradom", a američkog veleposlanika "kretenom".

POVEZANI ČLANCI:

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje dva zakona što ih je donio parlament RS, iako ih je svojim odlukama poništio visoki predstavnik. Za to kazneno djelo sada im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti.

Dodik je u srijedu kazao kako će, bude li osuđen i smijenjen s dužnosti predsjednika entiteta, odmah osnovati "udruženje za nezavisnost RS". "Kada se bude poštovao ustav BiH i mi ćemo ga poštovati", kazao je Dodik. Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, koji u Dodikovom timu branitelja ima status pravnog savjetnika, kazao je novinarima kako prolongiranje formalnog početka suđenja iz proceduralnih razloga nije dio strategije obrane. 

"Apsolutno odbacujem da je ovo bilo u smjeru odugovlačenja jer ništa nećemo dobiti za tjedan ii dva, ali pravo na pošteno suđenje je temelj demokracije. To pravo traži da se ne kontaminira i ne prejudicira krivnja optuženika", kazao je Nobilo. I on je kao i Dodik tvrdio kako predstavnici međunarodne zajednice vrše nedopustivi pritisak na Sud BiH pa se ne može očekivati da se tamo vodi pošteni postupak.

"Ovaj je sud nepopravljivo kontaminiran", ustvrdio je Nobilo kazavši kako očekuje da će Prizivno vijeće u konačnici ipak dopustiti da se proces vodi u Banjoj Luci. Odbaci li se u konačnici taj zahtjev nastavak procesa u Sarajevu može se očekivati 20. prosinca, smatra Nobilo.

>> VIDEO Vojna vozila 'Bradley' brodom stigla u riječku luku

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
18:45 06.12.2023.

Uvijek sam u čudu kada vidim ovog krimosa da još slobodno hoda pa i Bosnom ma kakva bila.

SG
Saul Goodman
18:20 06.12.2023.

Eatni i poratni profiter Mile Dodik je davnih dana trrbao biti na odsluženju kazne dugotrajnog zqtvota.

CR
crohercegovina
10:28 07.12.2023.

Panj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije