Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
citirao ivu andrića

Dodik u gostovanju na HRT-u: 'BiH je zemlja apsurda, a s Milanovićem dijelim iste vrijednosti'

Banja Luka: Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
05.12.2023.
u 09:39

Predsjednik Republike Srpske osvrnuo se na nepravedno izbacivanje Hrvatske iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH te je izjavio da je time Hrvatska stavljena na marginu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik gostovao je sinoć u središnjem Dnevniku HRT-a. Izjavio je da se protiv njega u Sarajevu vodi politički, a ne pravni proces. "Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko tko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina", rekao je Dodik.

Utvrdio je da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda. "To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličilaca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata", izjavio je. Tijekom gostovanja citirao je i nobelovca Ivu Andrića, a poručio je i da kada se uđe u BiH, logika prestaje. "Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH - prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na razini BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni s Daytonom", mišljenja je Dodik. 

VEZANI ČLANCI:

Osvrnuo se i na tvrdnje Zukana Heleza da se na teritoriju RS-a nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina. "Zgodna laž koja se plasira već dulje vrijeme. Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Bruxellesa gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više", zapitao se Dodik. Dodao je ipak da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

- S druge strane, postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili, i njihovim obiteljima. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala - objasnio je predsjednik Republike Srpske. Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put odcjepljenja, Dodik se našalio da će se prije ostatak BiH odcijepiti od RS-a. "Ja mislim da će se prije ostali dio BiH odcijepiti od RS-a, a ne mi od njih", rekao je. Izjavio je i da voli razgovarati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je konzistentan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

- On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Daytonskog sporazuma i time i jamac tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH - izjavio je Dodik te dodao da se time Hrvatska i Srbija stavljaju na marginu što se tiče BiH. "Neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti", smatra Dodik. Osvrnuo se i na svoj odnos s političarima u BiH. Ustvrdio je da bolje surađuje s Draganom Čovićem nego s Bakirom Izetbegovićem.

- Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi - objasnio je. "To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati", zaključio je Dodik svoje gostovanje.

VIDEO Milanović: '2014. godine je Plenković bio sitni oportunistički političar koji je razdragano došao pozdraviti šatoraše. Niste čuli ni mene ni Josipovića da smo ikada komentirali tko se tamo okuplja.'

.

Komentara 7

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
17:48 05.12.2023.

Zar nije tragedija za Hrvatsku da Predsjednik dijeli iste vrijednosti sa Dodikom? Dodik ga je ovom rečenicom razotkrio kao nitko do sada!

DZ
Dzasmin
10:26 05.12.2023.

Otkad je Dodik postao Milanovicev jaran i Milanovic jos Putinov mali od kuzine, ljut sam na samog sebe sto sam dva puta glasao na Milanovica. No tad se jos nije bio razotkrio.A jasno da se Dodik odlicno slaze sa Covicem, pa Covic samo nastavlja liniju izdajnicke Susak-Bobanove politike koja je izdala i Bos.Posavinu i jos neke dijelove srednje Bosne za nekoliko kamenih gudura u Hercegovini, koje cak niti Srbi nisu u ratu napasti htjeli.

RA
Raff2
10:24 05.12.2023.

Ako Milanović dijeli iste vrijednosti sa Dodikom bilo bi zanimljivo pitati ga da li to znači da je ta odcjepljenje tkz. RS od BiH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije